80 години от рождението на поетесата Ваня Петкова

“Аз съм Сириус” - антология на събрание стихове от поетесата
21 май 2024 21:30, Инна Ангелова
7

В навечерието на 80-годишнината от рождението на българска поетеса Ваня Петкова журналистът Оля Ал-Ахмед представи поетичната книга “Аз съм Сириус”. В нея се разказва за непреходните общочовешки ценности и отпечатъка, който остави Ваня Петкова в българското изкуство.

"Решихме тази година с моето семейство, всички, които сме наследници на творчеството и на личността Ваня Петкова, да отбележим по подобаващ начин нейната 80-годишнина от рождението ѝ и 15 години от кончината ѝ, но ние винаги акцентираме върху рождението. Един творец, ако не е бил роден, той не би сътворил всички тези чудеса, които оставя за поколения наред", каза Оля Ал-Ахмед пред Bulgaria ON AIR.

За “България сутрин” Ал-Ахмед припомни, че Ваня Петкова има 35 стихосбирки и 6 романа, които е оставила като наследство за България и света. Нейните книги са преведени на 13 езика, включително на японски, арменски и арабски. В книгата “Аз съм Сириус”, заедно със сина си Джоузеф Ал-Ахмед, са успели да съберат пет от най-търсените стихосбирки на поетесата през годините. Подборът се прави с много четене, чувство към поезията и безсънни нощи.

В антологията са обърнати хронологично стихосбирките и в първата глава е включена последната стихосбирка на Ваня Петкова. "За младото поколение те ще започнат от най-актуалното - "Пиратски стихове". Тази стихосбирка беше последната ѝ приживе, която е посветена на големия актьор Джони Деп", сподели още гостът.

В поетичната книга "Аз съм Сириус" е включена и стихосбирката на Ваня Петкова "Грешница", която бе забранена по времето на Тодор Живков, защото не била в унисон със "социалистическия морал".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Свободно време
Полезни съвети при избора на настолна бормашина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Петкова е възхваляла режима ли??? Хахахах? Я прочетете малко. Нея не я приемат в БКП защото е носила кръст на врата си, и Панталей Зарев и е казал Свали го тоя кръст, никога няма да влезеш в партията с него. На което тя му отговаря Кръстът ще падне само с главата ми. ТОВА е истинската Ваня Петкова.Прочетете после се изказвайте за да не изглеждате невежи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен Творец преди 3 седмици
И Блага Димитрова е творяла в годините на режима, и нейни произведения също, както и тези на Ваня Петкова, бяха забраняваниВаня Петкова е известна с това, че винаги е била против статуквото, независимо дали е комунистческо или демократично такова. Слагам и двете в кавички, за да не се залъгваме че сега няма цензура. Да, не е централизирана както по онова време, но така наречения Cancel culture на Запад, е явление което лека по лека се прекарва и тук. Затова да му мислят творците.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 1 - Известно ли ти е, че тази жена е внучка на графиня, омъжена за белогвардейски генерал? Или задачата ти е само да чуруликнеш нещо?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В периода на соца я считаха за скандална. После я забравиха. Оцениха я чужденци. По времето на социализма беше опасно да бъдеш нестандартен. През първите 10-15 години след него вниманието на народа беше отклонено от изкуството, проблемите бяха тежки. Постепенното нормализиране на живота в България започна горе-долу по времето, когато тази поетеса отлетя за Сириус. Затова младите не са чували за нея. Пък и какво ли им преподават в училище, след като дори Ботев и Вазов бяха поставени под въпрос?
2
1
 
4
 
! Отговори
Гешева преди 3 седмици
Аман от профани,които нищо не четат,а смятат,че трябва да се изкажат,за да се види простотията им.
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом е живяла и ,,творяла" по време на соца значи нищо свястно не е писала и е преживявала, пишейки стихове във възхвала на любимата комунистическа партия и братския саветски саюз!Да си ги четат внуците й!

Спонсорирани публикации