Древните египтяни са опитвали да лекуват рак преди 4000 години

Изследваха хирургична интервенция, свързана с тумори
29 май 2024 21:15, Елка Василева
21
Древните египтяни са опитвали да лекуват рак преди 4000 години
Снимка: архив, БГНЕС

Древните египтяни са опитвали да разберат и лекуват рак преди повече от 4000 години, смятат учени, цитирани от Пи Ей мидия/ДПА.

Учени са открили данни за белези от разрези по череп около голяма лезия, за която се смята, че е причинена от разрастване на тумор. Те са открили следи и от около тридесет по-малки лезии по черепа, които са знак, че вероятно злокачественото образувание се е разпространявало. Черепът е на мъж, който бил на около 30-35 години, когато е починал, казват учените. Според тях белезите от разрези са от остър предмет и затова се смята, че древните египтяни са се опитвали да оперират тумора.

Когато за пръв път наблюдавахме разрезите под микроскоп, не можехме да повярваме какво виждаме, каза Татяна Тондини, изследовател в университета на Тюбинген, Германия.

Едгард Камарос, палеопатолог от университета на Сантяго де Компостела в Испания, каза, че хирургичните разрези може да са от медицинска аутопсия с цел изучаване на заболяването след смъртта на мъжа. "И двете възможности разкриват хирургична интервенция, свързана с тумори, и това е изумително. Откритието е уникално доказателство за това как древноегипетската медицина се е опитвала да се справи и да изследва рака преди повече от 4000 години. Това е изключителна нова гледна точка в разбирането ни са историята на медицината."

Учените, чието изследване е публикувано в специализираното издание "Франтиърс ин медисин", смятат, че макар ракът често да се възприема като заболяване, причинявано от човешката дейност и фактори като замърсяване на околната среда и хранене, то е засягало хората и в древните цивилизации.

Вярно е, че ракът се смята за съвременна болест, свързвана главно със западните навици и с канцерогени в околната среда. Но заболяването е било с нас от самото начало по много начини. Дори динозаврите са страдали от рак", каза Камарос, който е водещ автор на изследването.

Известно е, че древните египтяни са били много напреднали в медицината и са имали задълбочени познания по анатомия и хирургия. Има доказателства, че те са можели да идентифицират, описват и лекуват рани, болести и фрактури, както и да правят зъбни пломби.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Артф@кти
Двегодишният Пикасо, който продава картините си за хиляди долари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Това е няма друго. Няма души, няма богове, няма рай, а само материя, частици които си взаимодействат." - Чак ми е жал за теб. Всички най-големи учени (примерно Тесла) твърдят, че има Бог, но бай Данчо (или както ти е там името) не е съгласен. На кой да вярвам? На собствените си разбирания за живота и на Тесла или на бай Данчо? Всъщност липсата на вяра за мен лично е болестно състояние. Нещо като липса на достатъчно добри аналитични способности при мозъка.
18
0
 
0
 
! Отговори
Неук доХтор преди 2 седмици
...а пломбите им са били безплатни, за разлика от сега.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рак не се лекува. Като имате счупен тостер се хвърля и се купува нов. Много по-лесно и евтино и е част от заложените в ДНК молекулата цели, това да създава копия и те не са идентични с оригинала-мутации. Някои са полезни, но повечето са летални. Ние сме само демонстративен тестов субект който трябва да докаже че е здрав и да се размножи. Това е няма друго. Няма души, няма богове, няма рай, а само материя, частици които си взаимодействат.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Интересно,как са го откривали,като не са имали съвремена медицинска техника и лабораторий за изслрдване на кръв и урина.Вероятно,са имали съвсем други познания и методи за диагностика.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така е. Представете си какво щеше да бъде, ако не ги беше разрушила диващината на християнството и исляма.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 14. Зависи за какъв разцвет иде реч. Духовен, културен, технологичен, социален...
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както си въобразяваме, че сме върха на сладоледа на сегашната ци(ли)вилизация, може да се окаже, че разцвета е бил едно време, а сега залява.
12
2
 
3
 
! Отговори
вгз преди 2 седмици
Какво му е било на египетския рак? Да не е счупил краче?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Нане 10. Щото така е по-хубаво и представително.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спин и рак немаше - ама трипер имаше преди 4000 години :)))
9
4
 
3
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Защо всичките дворци и замъци в миналото имат високи порти или врати, по най малко 5 метра... Просто за да влизат свободно анунаките в тях... Има склуптори, къде анунак държи голям лъв в ръцете си, кат пинчер... ===))) така, че е нормално и да са правили операции на рак... Щом са дошли до тук...
8
13
 
3
 
! Отговори
Честито еврожендари преди 2 седмици
Злелката пак е преяла с гъби! Къв рак преди 4000 години кви 5000 марки?!?!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А спин дали са лекували :)))
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има една книга-"Синухе Египтенина".В нея е описан живота на египетски лечител по времето на Фараоните(истинските Фараони,не сегашните).Та в нея просто се описва и как лечителя е отварял черепите на живи хора за да им отстранява кръвоизливи или костици попаднали при злополуки в главите им.Нищо ново,просто забравено старо.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има една книга-"Синухе Египтенина".В нея е описани живота на египетски мъчителна по времето на Фараоните(истинските Фараони,не сегашните).Такова в нея постояно се описва и как печителя е отварял черепите на живи хора за да им отстранява кръвоизливи или костици попаднали при злополуки в главите им.Нищо ново,просто забравено старо.
4
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Всичко е от анунаките... Погледнете кви сгради са се строили в миналото и кви склуптори и украси имат... Днес никой не може ги направи в гранита и мрамора... ===)))
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой има сметка да си здрав и да не му даваш кинти бе?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
браво ,тогава са го лекували .А сега от 100 г и не знам си колко потрошени пари единствено подобриха как да се разпространява по населението платено.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Древните египтяни както и древните гръци нямат нищо общо със съвременните. Чалгаджиите и елгебетерасите са се изчистили от тях.