Пирамидата на Лувъра - прекрасна за гледане, трудна за почистване

Може да се конкурира с Айфеловата кула по популярност
30 май 2024 18:15, Инна Ангелова
11
Пирамидата на Лувъра - прекрасна за гледане, трудна за почистване
Снимка: Cuong DUONG Viet от Pixabay

Ако попитате парижани кой е най-известният символ на града, мнозина биха казали Айфеловата кула или Триумфалната арка. Лувърът и прилежащата пирамида към него обаче са шедьовърът на архитектурното изкуство. 35 години след официалното ѝ откриване, прочутата пирамида стои гордо пред най-посещавания музей в света.

Структурата от стъкло и метал, проектирана от родения в Китай архитект Йау Минг Пей се намира на върха на подземното, но добре осветено фоайе на Лувъра, свързващо трите павилиона на музея – „Денон”, „Ришельо” и „Сули”. Пирамидата е по-малко копие на Хеопсовата в Гиза.

Пирамидата е поръчана от френския президент Франсоа Митера. Той обявява проекта за Големия Лувър през 1981 година, включващ редизайн на музея и разширяване на изложбеното пространство. След приключването му пирамидата функционира като нов вход за посетители и осигурява по-бърз достъп до трите павилиона на музея, цитира Нова.

„Проектът предвиждаше повече от 92 000 кв. метра подово пространство. Не беше възможно да си представим създаването на толкова голяма надземна площ близо до Лувъра, затова трябваше да я поставим под двора. При създаването на входа експериментирахме с различни форми. Опитахме с куб и полусфера. Но в силуета на Лувъра няма извивки, така че трябваше да ги изключим”, казва Пей през 2009 г.

С решението си да избере китайския архитект за изпълнител на проекта, Митеран си навлича гнева на парижани, тъй като не провежда обществено обсъждане. Впоследствие работата на Пей предизвиква сериозни критики. След първоначалното ѝ представяне пирамидата предизвиква полемика, включително в медиите и отприщва дискусии за своя дизайн и технология на изграждане.

Днес пирамидата е неизменна част от Париж, подобно на другата първоначално предизвикала противоречия структура - Айфеловата кула.

Архитектът Пей настоява за пълна прозрачност на стъклото на пирамидата. Намирането на такъв материал обаче се оказва сериозно предизвикателство, тъй като стъклото по принцип има лек синкав или зеленикав оттенък. Затова Пей възлага на френската компания „Saint-Gobain” да създаде нов вид стъкло специално за проекта.

Разработването на иновативния материал отнема месеци. В крайна сметка стъклото бива изчистено от железните оксиди в специално изградени пещи, за да се избегне всякакъв оттенък. Изработката на суровината продължава около две години. Полученото „диамантено стъкло” е ламинирано подобно на предните стъкла на автомобилите.

„Saint-Gobain” прави достатъчно стъкло за изработката на две подобни пирамиди – гаранция, че при евентуално счупване входът на Лувъра може веднага да бъде ремонтиран.

Почистването на пирамидата обаче се оказва истинско предизвикателство. За миенето на наклонената конструкция не помагат никакви съвременни средства. Ето защо през 90-те години на миналия век е проектиран робот, който да свърши тази работа.

През 2002-ра пък американска компания разработва друг вид робот с размерите на две кутии хляб, управляван с дистанционно. Той се изкачва по пирамидата по релси и е закрепен към стъклото чрез вендузи. Разполага с чистачка и въртяща се четка. Почистването от котлен камък обаче все още се извършва от алпинисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз грозотия там стои катп на свинче звънче. Отвратително не на мястото си. Умнокрасотата е надминала себе си!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко в Русия е най-голямо! Дори джуджетата..
7
3
 
7
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
Най-посещавания музей?Нормално, за Ермитажа не можете да си платите само паркинга ,господа Европейци.Отделно ще ви трябва година,за да го обиколите целия...
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва до си мноооого п рост ,за да смяташ едни ръждиви железа за емблема на Париж.Но чалгата не прощава.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4 Айфеловата.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе хе!ИСТИНСКИЯТ символ на Париж е Нотр Дам дьо Пари и нищо не може да се сравни с нея.Жалко,че Жабарите я запалиха.
3
5
 
8
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Нито е прекрасна за гледане, нито е на подходящо място. Скрива хубавата гледка към Лувъра. На всичкото отгоре е много скапан вход към музея: спускаш се по стълби и ескалатори надолу, само за да се катериш после нагоре. Много тъпо и много парижани се дразнят от тази недомислица.
2
4
 
2
 
! Отговори
Исала преди 1 месец
Скоро ше бъдсината, защото е стар езически символ.
1
4
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Баси толкова *** там в тая Франция пък нико не се катери.Парадокс.

Спонсорирани публикации