Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС

Едно е да иновираш в шоу, друго е в политиката, смята политолог
21 ное 2016 10:22,
207
Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от "Шоуто на Слави" ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов бяха категорични пред Bulgaria ON AIR, че това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот.

Още по темата

"Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила. Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предимството на тази система е, че установява стабилно управление", посочи Анна Кръстева, уточнявайки, че мажоритарният вот прави силните още по-силни.

Тя обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите.

"Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности", поясни още тя.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите ни.

Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура.

"Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големият проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента", коментира експертът по изборни системи.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята си на балансьор.

Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на изборния механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще го отзозвават - се референдум? няма ли малко скъпичко да излезе ако трябав 240 души да се отзовават? освен това при мажоритарин избори няма такоав нещо като заместник. нови избори ли ще правим - 240 пъти за 4 години?
184
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първоначалният вариант на мажоритарните избори не беше, както сега го промениха нашите мошеници политици и конституционни съдии! да ви припомня! идеята беше освен мажоритарно избиране, хората да мога ДИРЕКТНО да отзовават депутат от района си, т.е. избират го, но ако след 4 месеца не върши работа, ХОРАТА да го свалят, а не да се мести от партия в партия и да става независим. за съжаление, всичко отново е манипулирано и старата песен ще се върви още дълго.
183
0
 
4
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
СЛАВИ НЕ САМО ПЕЕШ,НО ИСКАШ ДА" НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА".АБЕРОЛСУН.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
природата не търпи празно пространство. на мястото на едни мутри ще дойда други мутри и така до безкрай.
181
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква "иновация" е направил Слави в шоуто си? Изкопира нагло предаването на великия Тодор Колев "Как ще ги стигнем" .
180
7
 
4
 
! Отговори
Стефи преди 7 години
Мажоритарна система на избори има в 90 страни в света.Така на народа е по лесно да избира,а и да държи сметка от него- избрания депутат.Сегашната система на избори е`Куче влачи рейс`
179
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С глупостта на Слави ще имаме едно силно ДПС в парламента. Което ще е вече пълна трагедия..
178
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкарваме чоковци боковци и др. Мажоритарно . На куп в парламентаИ после всичките с мощен плътен шут ....в панделята ....или на Марс.
177
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И при мажоритарния вот, както и при пропорционалния, кандидат-депутатите ще трябва да се подмазват на шефа на партията им, за да ги сложи в избираем район. Е, малко по-трудно е, отколкото при пропорционалния вот, но пак е същото. Всъщност това важи само за ГЕРБ и ДПС, защото останалите партии най-вероятно няма да имат депутати.
176
3
 
3
 
! Отговори
Нагласа преди 7 години
Финно да му го наглася на политологчето ...
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Субсидията може и да е един лев. Пак ни заглавикват. Всички си имат обръчи от фирми, които ги обслужват. А ББ се изцепи, че малките субсидии щели да се ползват за пране на пари и далавери. Щото големите субсидии не могат и не се използват за същото...Жалка работа.Промяна заради самата промяна никой не прави. Особено родните политикани. Просвета и политическа култура ни липсват. Лъжат вече, както си искат.
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шарани. Само сиренцето в капана е безплатно. На ви безплатен концерт. На ви известни и честни личности. Слави е върхът на почтеността. Да ни е честита и новата му партия. И родолюбивите му депутати.
173
1
 
18
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Ами те точно като Бат Сали , Динко от ямбол , Цонко Чеков и други мутри очаквайте от мажоритарна с- *** , а забравих и Славито , и тогава ще видите Кон боб ядел.
172
4
 
20
 
! Отговори
фъки преди 7 години
*** Славчо, *** Славчо. В "няма такава държава", няма и по-голямо *** от теб.
171
8
 
18
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ох, на дяда. Къде бяхте до сега бе господа "експерти". До сега що мълчахте. Точно с мажоритарна система няма да влязат сегашните дръти муцуни, за които гласуваме а те ни спускат БАТ САЛИ.
170
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарния вот кара партиите по-добре да подбират кандидатите си, а не да търгуват места в партийните листи, щото в момента всички знаем как попада една личност в листата на партиите.При мажоритарен вот голяма част от сегашните ни депутати дори няма да стигнат до втори тур, затова е и цялото реване, но е късно вече, народа каза и просто трябва да се изпълни волята
169
6
 
13
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Големите специалисти професори би трябвало да знаят,че с тази съдебна система няма значение каква ще е изборната система. Сегашния начин на избиране НЕ СТАВА. Вече 27 години го установяваме. Ще променяме, докато нещата се получат.
168
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Активирали са троловете от всички цветове да плюят срещу мажоритарния вот. Значи трябва да се въведе
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В президенстакат кампания бе извадена ЕДНА личност и то дори надпартийна. В Парламентарни избори, партиите ще искат да пробутата твърдите ядра. не могат да пробутата 240 личности.
166
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото на такива разисквания и аргументи е преди референдума, след референдума просто се изпълнява волята на народа, или изпълявате волята со кротце или со кьотек