Политолог: Следващият парламент ще е по-плуралистичен

Димитър Аврамов даде слаба оценка на изминалото 44-то НС
17
Политолог: Следващият парламент ще е по-плуралистичен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Следващият парламент ще бъде по-плуралистичен, заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Аврамов.

По думите му в тази предизборна кампания има поне една добра новина и тя е свързана с това, че с огромна вероятност в Народното събрание ще се появят три нови формации, които ще променят коренно начина, по който то работи и по който изглежда – "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България".

Още по темата
"Хората от тези партии имат различен политически произход. Част от тях дори не са се занимавали с политика. Ще припомня обаче, че представители и на трите формации бяха на протестите срещу настоящото управление. В този смисъл трите партии имат обща платформа, по която да взаимодействат и тя е: смяна на настоящото управление. Това е програма-минимум, която прави възможно сътрудничеството между тези три партии", смята политологът.

Той даде слаба оценка на изминалото 44-то Народно събрание и изрази мнение, че е много вероятно "следващият парламент да е по-плуралистичен, по-конкурентен и вътре наистина да има по-сериозни разговори за политика".

"Според социологическите проучвания опозиционният вот се разпределя в три, дори четири формации. Това неизбежно означава, че следващото правителство ще бъде коалиционно и то с повече от две политически формации. Много е възможно да са три и дори четири, възможно е също да се търси сложна по характер политическа формула, която е временна", коментира още Димитър Аврамов.

Той подчерта, че ако се оформи по-ясно очертано парламентарно мнозинство, то със сигурност ще търси възможност да излъчи правителство.

"Важният въпрос е дали може да се случи. Сегашното управление е поставено в нещо като "електорална карантина". Това, дали то ще бъде репликирано в следващия парламент, зависи до голяма степен от това дали малките партии, които са част от днешното статукво или го подкрепят в парламента, без да участват в правителството, ще минат бариерата. Не ми се струва правилно да коментирам кой ще мине или няма да мине 4-процентовата бариера няколко дни преди изборите, защото това би било неуважение към избирателите", разясни още политологът.

Според него има все по-засилващата се патриотична реторика в настоящата кампания, а "говоренето за патриотизъм е празнодумие, присъщо на слабите политици".

Димитър Аврамов призова гражданите да отидат до урните на 4 април и да упражнят правото си на глас:

"Неделя ще е малко по-студен ден, но отидете и гласувайте, защото това е най-важният ден през следващите четири години", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очертават се два вариантаПърви вариант - управление на ГЕРБ, ДПС, демократична България и ВМРОили Втори вариант - управление на Мутри вън!, Има такъв народ, демократична България, ВМРО и ДПС.
12
0
 
1
 
! Отговори
Стари муцуни преди 3 години
И какво им е новото на демократична България? Това са ДСБ на Иван Костов в съюз с някакви самонарекли се зелени и Христо Иванов - бивш министър на мутрите в правителство на Борисов и в служебно правителство назначено от Плевнелиев.Зелените също са интересни - съпредседетал с няколко апартамента, забогатял от нищото, който по публикации в медиите е наложен от Иво Прокопиев за съпредседател на новопръкналата се партия.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То други формации може да има но коя ще е главната ако остане сегашната горко ни ще станем още по бедни и корумпирани а някои ще си вземат още чекмеджета
10
0
 
1
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Че си одат мечките,че додат вуците!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Просто бизнес преди 3 години
Излиза по евтино да си купуваш мнозинства в парламента отколкото избиратели.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простия български народ пак ще вкарва мутри ,мутреси и костовисти в парламента.
7
0
 
9
 
! Отговори
Иска да каже преди 3 години
Че ще е парламент на безпринципни мнозинства формирани или от парите или от задкулисието, което е същото
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу мафията ГРОБ и патриотичните мекерета...Да живее България...
5
1
 
13
 
! Отговори
Празников преди 3 години
Хахаха това не е политолог а ПЛАТЕНОЛОГ!!!Точно тези, които се бутат сега всички знаем какви са!!! Благодарим им, че с техните неадекватни изцепки миналата година отвратиха повечето нормални хора!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Аврамов лъже. Честит първи април!Няма 1% истина от думите му. "Част от тях дори не са се занимавали с политика." е лъжа. Абсолютна и прозрачна лъжа. Те стъпиха на протеста. Употребиха хората и за това протеста се спихна още през август. Тези опорочиха протеста. Яхнаха го същите тези муцуни, които ние ги поднаваме от преди 30г.Пред избори най-много се лъже. Но няма как да излъжат хората.Само много млади хора могат да излъжат.Навремето и нас така ни излъгаха с промяна-направиха подмяна.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ще е следващият парламент ще разберем 15 дни след 4 април.
2
3
 
11
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Поне 2/3 ще са старите дупетати , значи и б*рдакът ще е какъвто си беше.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ще имаме чалгари вътре.Убаво за бананената република.