Дълги опашки за гласуване и в Турция, няма дистанция

Изборният ден в съседката ни вече се нормализира
Обновена: 4 апр 2021 19:35 | 4 апр 2021 19:35, Веселина Йорданова
11
Дълги опашки за гласуване и в Турция, няма дистанция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вотът в Турция започна с хаос и скандали, но във втората половина на изборния ден ситуацията се нормализира.В повечето секции в Турция изборният ден започна с леко закъснение, докато членовете на секционните комисии решат как да бъдат попълвани декларациите за вот в чужбина, предаде БНР.

Още по темата

350 000 са българските граждани с право на глас в Турция, а гласуването става в 35 секции.

Най-малко в три от седемте секции в Истанбул – в Авджълар, Гюнешли и Картал, бе решено декларациите да се попълват вътре в секциите и това създаде напрежението.

След жалба излезе решение на ЦИК, че всички декларации за вота в чужбина могат да се попълват и предварително, а не в секцията и ситуацията се успокои.

Дългите опашки обаче предизвикваха струпване на хора и задължителното разстояние от метър и половина не се спазваше масово.

Наложи се и намеса на турската полиция, която охранява секциите, за да раздалечи хората един от друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом България претендира, че е демократична държава трябва да има декларации на език който знаят гражданите а не да настояват за друго, както е в много страни по света.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъ Пъ Съ!
4
2
 
7
 
! Отговори
Голям проблем преди 3 години
им е попълването на декларация на български език!Могат да пишат и говорят (сносно) български възрастните, тези, които са учили в България. Родените там техни деца и внуци не са се научили и на азбуката дори.Но пък претендират за българско гражданство?!?Горе-долу преразказах интервюто на една госпожа пред репортер на БНТ.Млада беше и мъчно й се връзваше изречение на български език -очаквала да е "по-демократически" в България след изборите....
3
6
 
6
 
! Отговори
Истанбул преди 3 години
Никой не може да премахне двойното гражданство!
2
9
 
11
 
! Отговори
ДОКОГА? преди 3 години
Тиквата 11 години е на власт , защо не премахна двойното гражданство с Турция ????От там идват гласове само за ДПС , това е етнически вот, който е забранен да се гласува на етнически принцип ! Така ли е ?? Тогава защо не го забранят вота от Турция ??? Бойко борисов е бедствие за България! Гледа си само неговия интерес и не му пука за България!
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги ожали човек!Не знаят Български.Не могат да пишат на Български.Не живеят в България.За България се сещат тогава, когато ГИ ПРАТЯТ да гласуват за турските партии.Мисля, че Турция не би допуснала някой да й се бърка в изборите по такъв откровено глупав начин.