Дончев: Ако ГЕРБ има преднина от 5% ще се опитаме да съставим правителство

По думите му в следващия парламент пътят е към обединение
5 окт 2021 18:34, Нели Христова
113
Дончев: Ако ГЕРБ има преднина от 5% ще се опитаме да съставим правителство
Снимка: БГНЕС

Ако ГЕРБ спечелят парламентарните избори с преднина от 5-6% , ще направят опит да съставят правителство. Ако обаче разликата пред втория е 0.5-1 процентни пункта, в партията смятат, че не само ще е трудно, но няма и да е редно да опитва съставянето на правителство. Това заяви пред "Свободна Европа" заместник-председателят на формацията Томислав Дончев.

Той добави, че ако в следващия парламент пътят е към обединение, ГЕРБ ще работи за такъв разговор. Но обединение не може да се случи просто така, то трябва да е около приоритети, подчерта Дончев и допълни, че само подобен разговор има смисъл и те може би биха го инициирали. Бихме водили разговор и за промени в съдебната система, но съдебна реформа не може да се свежда до смяната на главния прокурор, заяви вторият човек в ГЕРБ. Той подчерта, че партията има в програмата си дял за реформа в съдебната система, тази тема не им е чужда, както и че реформата минава през разговори, през убеждаване.

Апела на един от лидерите на "Продължаваме промяната"  Кирил Петков ГЕРБ да минат през покаяние за "огромните кражби, които са се случвали през годините", ако искат да се стигне до разговор с тях след изборите Дончев коментира с думите: "Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително".

Според зам.- председателя на ГЕРБ не те, а кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, зад когото застават, трябва да води разговори за подкрепа с други политически сили. Ако други партии, като ДПС например, макар те да заявиха, че ще имат собствен кандидат го подкрепят, ние в този разговор нямаме място, подчерта Дончев. Опаковането ни с ДПС, каквито опити непрекъснато се правят, целят да ни нанесат вреда, щета, категоричен бе вицето в ГЕРБ. На въпрос кого биха подкрепили ГЕРБ на втория тур, ако ректорът на Софийския университет не достигне до балотаж, Дончев заяви, че е много по-логично е да се подкрепи Лозан Панов, но до такава хипотеза е малко вероятно да се стигне. Дончев подчерта, че България да има президент с профила на професор Герджиков е много по-важно от спечелването на избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Преднина може да имат единственно в краденето пред другите партии но според мен е -50 процента
79
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Няма да имате преднина. 700 000 чиновници на държавна хранилка гласуваха за вас, ама броят им намаля и ще продължи да намалява.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Томи сам знаеш кви ги надробихте 10 години, власт през крив макарон ще видите. Съсипахте държавата и сте толкова нагли още.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна бягането от отговорност, а?
76
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кривата кратуна премиер :)))
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези смешници от Герб си вярват сериозно. Дано Радев ги унищожи тотално, всички
74
2
 
2
 
! Отговори
Питане преди 2 години
А бе Дончев, да не си рода с Татяна Дончева? Мммм? Тя лъже, маже, наглее безпардонно, ти съчиняваш приказки от под шипковия храст. Я се осъзнай и или ако си захлебил достатъчно си бий камшика от политиката.
73
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Бухахахааааааа....
72
0
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Колко интуитивно точно съм нацелил преди години идеята за 0,5-1%. Гледайте да не се оливате и на тези избори и пак да е тъй. Всъщност тази идея може да бъде приложена и на президентските, понеже са 2 в 1. не давайте категоричност на никого, а ги сближавайте антитезно. Антитезността е голема работа, ша знайте, особено, когато не е в нашта градинка, а в тяхната;)))
71
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай боже че от протестъри згиваме. Като много знаят само на тях да им дигат тока. Кой за каквото е заслужил.
70
1
 
7
 
! Отговори
старо куче преди 2 години
Пилците се броят на есен. Няма нужда от хихихи и хахаха.
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега берем плодовете на 10+ годишното спане и "усвояване" на европари с любезното съдействие на дпс. Едните пускат безмислена поръчка, другите я печелят, изпълнява се с най-некачествени материали (защото се знае, че ще се приеме), всички наредени на хлебец послушковци са доволни. В същото време пари за бизнеса (частния, честния) няма и както видяхме европарите, които трябваше да създадат устойчива икономика потънаха в нечии джобове..
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на вас да пасете пaтки не трябва да ви дават, вие правителство искате да правите
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй,Тъй,и един Мармот завива шоколад!!!
66
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правителство ще правите бре крадци?На последните избори от 6700000 имащи право на глас Българи гласуваха едва 2700000 лица,за вас гласуваха 23,51% което означава 634000 гласа за вас!
65
4
 
17
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Ам ако не е с преднина ,а с заднина какво ще направи Дончев? Обещава ли да бута Бокьо в инвалидната количка след като получи инсулт от резултатите.
64
4
 
14
 
! Отговори
someone преди 2 години
Да обединение около мафията и мутрите , не мерси!
63
5
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
Тези продължават с мечтите на гладно!
62
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сам вярва ли си?ГЕРБ и правителство,това вече са несъвместими понятия!
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За де се докажат кражбите, първо трябва истински прокурор.