Политолог: Оцеляването на БСП зависи от достъпа й във властта

Възможно е коалиране на широка база с ГЕРБ, смята проф. Росен Стоянов
11 авг 2022 19:49, Анисия Иванова
20
Политолог: Оцеляването на БСП зависи от достъпа й във властта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Продължаваме промяната” и БСП са принудени да се припознават като бъдещи партньори. ПП е с потенциал да проведат отново първи разговори за съставяне на правителство, а БСП е една от малките формации, чието оцеляване на политическия пазар зависи от достъпа до власт и това го видяхме в последните месеци. Ръководството на БСП в последните година-две доказа, че постига все по-слаби резултати по време на избори. Конюнктурата ги въведе във властта, опитаха се да извършат определени действия в „своите” министерства, но това доведе след себе си огромни скандали. Това каза проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в Нов български университет, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Продължаваме промяната” е необходимо да обсъди всички предложения за евентуално коалиране в много спешен порядък. По думите на събеседника предложението на „Демократична България” е продиктувано от прагматизъм, но и от надеждата, че заедно двете формации ще могат да акумулират по-висок резултат на изборите.

Що се отнася до възможността за сформиране на по-широка коалиция, базирана на евроатлантически ценности и принадлежност, проф. Стоянов посочи, че с това послание в дневния ред на обществото умело, инженерно е вкарана тази тема и че не е невъзможно на практика да има коалиране на широка база с ГЕРБ.

"Тогава несъмнено ще имаме стабилно мнозинство в перспектива”, каза гостът.

Не е невъзможно да дойде моментът, в който имаме ясно определените проевропейски коалиционни партньори и такива, които са за отмяна на всякакви санкции и за подновяване на разговорите с „Газпром”.

Президентът показва „здрава ръка” за справяне с кризите чрез служебното правителство. Всички знаехме и сме съгласни с факта, че сме изправени пред не една и две кризи. Силната ръка означава и по-лидерско говорене. По думите на събеседника се наблюдава атака, която продължава - като част от една окопна война, между президентството и социалистическата партия.

Що се отнася до това дали служебното правителство и президентът всяват страх с говоренето си, проф. Стоянов посочи, че служебните министри и министър-председателят са се занимавали с администрация, но че те не са онзи тип политици, които са обръгнали, които са минали през всички обучения за медийно говорене. Много бързото формиране на един екип не дава възможност за обмисляне на онова, което ще се говори, на думите, на фразите и тогава емоцията извежда на преден план определен израз, който може да се тълкува като краен.

Разговорите за това трябва ли България да поднови преговорите с „Газпром” са изцяло политизирани. БСП говори изцяло на ниво политическо идеологизиране. Няма прагматика, нито оценка на войната, нито оценка на факта, че от Москва природният газ се ползва за инструмент. „Продължаваме промяната” оценява всичко случващо се като икономическа сделка и възможност за търсене на най-доброто решение и като че ли не чува бъдещия си основен партньор и оставя вратата отворена.

Според проф. Стоянов съпричастността към Украйна е минала своя пик и влиза в лоното на стандартното боравене с благотворителността, с която са свикнали западните държави. За да свърши войната, са необходими две условия – желание в тези, които я водят, тя да приключи и дипломация. По друг начин никоя война не е свършила.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
ГАНЬО преди 1 година
НИНОВА Е ЗА ЗАТВОРА САМО ТАМ И Е МЯСТОТО НА ТАЗИ АЛЧНА КОМИСИОНЕРКА.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нинова на съд по нк за дубайските офшорки, за какво си мислите че искаши правителство на всяка цена
10
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
няма да гласувам за пп...без коалиция с дб,митрофанова предаваща путин,работеща за офшорните си...явно е безсмъртна,ограбваща РФ от десетилетия,матипулативно...като гьобелс...какво направи за РФ?...нищо,с крадци като *** крадяха от РФ,ама псували от трибуната на БГ Парламента...ама...през руските медии и тв-та ...това е нелепо...митрофатнова краде от РФ...Българите обичащи РФ...митрофанова и проектите им ги превърна във врагове!така ли работят за РФ?за това ли плаща РФ?
9
3
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ладю ясно показа, че БСП са вън
8
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
бсп ще оцелее когато се махне нинова която няма нищо общо с тази партияи котилото зад гърба и
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако искате мир в българия не глауваите за левите/бсп/ идесните/дб/ фашисти
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся Козяк ще удвоят наливането на пари във всякакви медии за реклама на БСП.
5
5
 
9
 
! Отговори
след промените преди 1 година
Ако нямаше БКП нямаше да има БСП!А ако нямаше БСП нямаше да има Герб!А сега като на свой ред махнаха Герб и откровено опитаха с умнокрасивите червени дечица и се издъниха!Не им се получи!Интересно ДС-то сега какво ще измисли!?
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе Си Пие оттече в канала на перловската река. Ще отиде да прави компания на шкембе войвода скатажията и магарешки. Щото когато им пишех феновете ви псуват като хамали отдръпнете се от ПП те се правеха на ощипани невести. Е щом се правят на ощипани сега за тях ще гласуват само тези от бузлуджа 1000 склерита.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП си свърши работата,и повече не е нужна!Важното е,че ДС и БКП оцеляха,консолидираха властта и си развяват байряка!Умните хора са си умни,а глупаците търчат да гласуват!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв достъп до власт може да има партийка с 26 депутата? В 44 НС БСП имаха 80 депутата, в 45 НС депутатите им бяха 43, в 46 НС 36 депутата, в 47 НС 26 депутата. Тези 26 депутата могат спокойно да се натоварят на една талига и да ги закарат на сянка под дървото до шадравана пред президентството. За 48 НС ако имат 12 депутата, ще трябва да направят курбан за здраве.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите на събеседника предложението на Демократична България е продиктувано от прагматизъм, но и от надеждата, че заедно (с ПП) двете формации ще могат да акумулират по-висок резултат на изборите". - Да допуснат и обратния вариант, мои познати се канят да не гласуват, ако тия двете партии се коалират.