Българите гласуват в 61 страни, две секции ще има в Русия

Украйна не фигурира в списъка на ЦИК
17
Българите гласуват в 61 страни, две секции ще има в Русия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На този етап Централната избирателна комисия обяви, че секции за гласуване извън страната на 2 октомври ще се разкрият в 61 държави.

Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък са и местата, където има дипломатически и консулски представителства на България и в тях следва да бъдат образувани секции.

В одобрения от ЦИК списък фигурират общо 723 секции зад граница в 61 държави, като в Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а Украйна не фигурира, предаде БНР.

ЦИК не по-късно от 10 септември ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се образуват секции зад граница и броят им във всяко населено място въз основа на обобщени данни. Ще се вземат предвид и заявленията, които българите в чужбина подават за вписване в избирателни списъци и посочват места, където се намират.

На този етап най-много секции е планирано да се разкрият в Турция - 143, в Обединеното кралство те са 128, а във Федерална република Германия - 116, но там все още няма яснота дали ще бъде разрешено да се открият секции извън консулските и дипломатическите ни мисии. В Испания са посочени 64 секции, в САЩ - 42. Все още няма окончателна информация от външното ни министерство за дадените разрешения на България да проведе избори и да разкрият секции на 2 октомври.  Затова и част от местата са под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: избориУкрайнаЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подкрепям никого. Това е истината
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
моето семиство в русия нема да гласуваме за такива лъжливи демократи които грабят българия кои ще ходи в питер и москва да гласува ще ми платите ли разходите
9
0
 
0
 
! Отговори
До номер 5 Мюнхен преди 1 година
Като считаш за нередно не ходи да гласуваш. Няма нужда да ни разказваш целия си живот.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало само българите, постоянно живеещи в България, да имат право да гласуват
7
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо в турция има наи много секции там българи няма които иска да гласувада си направят бълг партия в турския парламент тези хора напуснаха българиядоброволно с огромна злоба защо се натискат да гласуват след като изобщо не гиинтересува и вкарват бизнесмени в бълг парламент
6
1
 
4
 
! Отговори
Краса от Момбаса преди 1 година
А на Сейшелите и Малдивите ще има ли секции за гласуване ? А във Момбаса ?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак да гласуват за Подмяната да им направи сметките тройни!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят братовчед живее в Русия, в Санкт-Петербург. Отиде да следва там политология и си остана там, някакъв секретар е на някаква политическа партия.
3
9
 
21
 
! Отговори
Мюнхен преди 1 година
Аз живея в Германия и според мен, ако човек живее повече от 6 месеца в чужбина, не би трябвало да има право да гласува! Не съм се прибрирал от 3 години, а имам право да определям как да "живеят" хората в БГ. Това не е редно и трябва да се прекрати.
2
12
 
8
 
! Отговори
Срам Ме Е От Вас преди 1 година
Българите в Русия са РУСОФИЛИ и не трябва да гласуват, тъй като са платени руски провокатори, пробутващи фалшиви новини, дезинформация и пропаганда! Трябва да им отнемем българското гражданство!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгария търси талант! Гласувайте със СМС за Кукубенд парламент! Изберете пак същите рапъри, клоуниФатмаци, шоумени и чалгари да ви управляват! Гласувайте за Мишо Шамара!