Ето как могат да гласуват контактните и болните от COVID-19

Тези избиратели се заличават от списъците по постоянния/настоящ адрес
22 сеп 2022 22:53, Йоана Цонева
14
Ето как могат да гласуват контактните и болните от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Избиратели, които са болни от COVID-19 или са под карантина, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври, реши Централната избиритална комисия.

От решението става ясно, че контактните избиратели ще гласуват в населеното място, където са поставени под карантина с кутията за хората с трайни увреждания. Болните или карантинираните ще могат да гласуват при спазване на противоепидемичните мерки, след като са гласували всички избиратели с трайни увреждания.

Кметът на населеното място в зависимост от броя на подадените заявления, ще определи времето за гласуване с подвижната кутия. Заповедта трябва да се оповести публично – на видно място в сградата на общината, и се публикува на интернет страницата на общината.

На членовете на подвижната секционна избирателна комисия трябва да се предоставят средства за защита, които ще са за сметка на държавния бюджет от общинските администрации.

Още по темата
Избирателите, които са контактни, трябва да подават заявление за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия до кмета на населеното място от 26 септември до 2 октомври включително.

Заявлението се подава по един от следните начини:

- саморъчно подписано от избирателя и подадено до органа от пълномощник с пълномощно в свободен текст, без да е необходима нотариална заверка на подписа на заявителя, по пощата или по факс;

- заявление, подадено по електронен начин през интернет страницата на съответната община, без да се изисква квалифициран електронен подпис, или на безплатен телефонен номер.

Болният от COVID-19 или карантиниран избирател се заличава от списъците по постоянния/настоящ адрес.

Когато заявлението е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, карантинираният избирател гласува, като се дописва в допълнителната страница на списъка и подава пред СИК декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

12. Членовете на подвижните секционни избирателни комисии, в които са гласували и избиратели, поставени под карантина, получават като допълнително възнаграждение 50% от определеното възнаграждение.


14
Още от Избори 2022
БСП категорични: Без действия, които да вкарат България във войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 1 ден
Освен "ваксиниран" друг не съм виждал с маска. Нормалния човек не си прави "тестове" и не носи намopдници.
5
0
 
1
 
! Отговори
А как могат преди 1 ден
да гласуват надрусаните,пияните, неадекватните,некъпаните,умнокресливите от прайда?!? Ще бъдат ли отделени,за да не предизвикват отврат и гнус у нормалните хора? :) Голям цирк ще са тия избори...
4
1
 
6
 
! Отговори
Док преди 1 ден
Има ли още хипохондрици, които при първата кихавица тръчат да им тикат клечки о нослетата? Докато има кандидати, ще има и резултати. Бахххти сдуххана.та пасм.ина!! Единствения начин, някой да ми направи тест сега е да нямам сили да се съпротивлявам!
3
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 ден
Съчма ли съм гюле ли съм съчма ли съм гюле ли съм :)))
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хахахахаааа
1
0
 
6
 
! Отговори
Кос. Кос. преди 1 ден
Могат да гласуват за Възраждане, разбира се!

Спонсорирани публикации