Радев се радва на най-голямо обществено доверие, следва го Бойко Борисов

Слави Трифонов е с най-нисък рейтинг сред политическите лидери
90
Радев се радва на най-голямо обществено доверие, следва го Бойко Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се ползва с най-голямо обществено доверие. Одобрението към него е 47%. На следващо място се нарежда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с подкрепа от 24%. Бившият премиер Кирил Петков се радва на одобрение от 19%. Това сочат данните от месечното изследване на Маркет ЛИНКС. Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната в 17 – 23 септември 2022 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още по темата

Одобрението за лидера на „Български възход“ и бивш служебен премиер Стефан Янев е 18 на сто, за Мая Манолова е 17%.

Съпредседателят на ПП Асен Василев и лидерът на БСП Корнелия Нинова срещат одобрението на 16% от анкетираните. 15% одобряват лидера на ДБ Христо Иванов, 14% лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, 11% Мустафа Карадайъ и само 10% - Слави Трифонов.

Седмица преди предсрочните парламентарни избори резултатите показват картина на политическа фрагментация и висока степен на тревожност в обществото, като много вероятно това ще допринесе за ниска избирателна активност.

Едва 15% от гражданите споделят позитивни оценки за развитието на страната. Същото ниво беше постигнато през април, когато войната в Украйна и назряващата политическа криза в страната доведоха до идентично ниско ниво по този показател. 5 месеца по-късно ситуацията в Украйна ескалира, а в страната предстоят четвърти избори в рамките на година и половина.

Българското общество е силно повлияно от настоящия контекст и наред с високия дял на хората, деклариращи разочарование от ситуацията, допълнително засилваните страхове в предизборната кампания ще окажат значимо въздействие върху резултатите от изборите. Ако 2021-
ва беше годината на търсене на пътища за промяна на парадигмата на управлението чрез връщането към основни демократични принципи, възстановяване на институциите и на принципа на върховенство на закона, то в 2022 обществото е разколебано в следването на тази посока и отделни сегменти показват по-голяма склонност в търсене на повече стабилност за сметка на социална и политическа промяна. Общото отношение към политическата класа, оценено на базата на доверието и недоверието в основните политически лидери, също е в ниска точка.

В първите седмици на служебното правителство президентската ангажираност с прякото управление на държавата внесе допълнително напрежение с налагането на тезата за криза или най-малкото за извънредна ситуация в енергийната сфера. В този период се отчита и най-ниската степен на доверие в президента. С напредването на
предизборната кампания действията на Румен Радев останаха на втори план и това повлия позитивно за възстановяване на доверието в него –от 43% през август до 47% през септември.

Подобен е трендът и при доверието в служебния премиер и кабинет– от 19%до 23%.

Повишилият се персонален рейтинг на Бойко Борисов е едно от  преките доказателства за преобладаващото търсене на сигурност и стабилност в обществото. Това беше основният наратив на ГЕРБ по време на третия управленски
мандат на партията, като през последната година и половина той еволюира до „ред в хаоса“, което много точно адресира нарастващото чувството за липса на предвидимост в ситуация на множество заплахи на индивидуално и групово ниво.

При повечето от останалите политически фигури отчитаме спад в сравнение с предишните месеци на наблюдение, като тук отново се налага извода, че мажоритарният елемент ще бъде с относително по-ниска тежест в кампанията и резултатите от изборите.

2021-ва показа различни модели на гражданско участие в изборите. Редовните през април бяха маркирани от висока избирателна активност в резултат на силната воля за преминаване на следващ етап на развитие. Още през юли, а по-късно и през ноември, от 50% активност нивата на ангажираност спаднаха до около 40%. В ситуация на липса на
позитивна мотивация за гласуване и масова обществена политизация, можем отново да очакваме активност от около 2.7 млн. Гласоподаватели, като не е изключено да се стигне и до по-ниски нива от 40%.

До подобни изводи води и наблюдението на декларираната готовност за гласуване, която показва известен ръст през последния месец, но въпреки това, в сравнителен план,тя е ниска.

Електоралните нагласи за гласуване на изборите остават относително стабилни. Измененията в подкрепата за отделните политически сили през последните три месеца са минимални.

Преднината на ГЕРБ-СДС изглежда, че гарантира лидерското място на партията. Като основен риск пред коалицията се очертава възможен спад в мобилизацията в последните дни преди изборите, поради факта, че мотивацията за подобно гласуване е по-скоро защитна и формирана в негативно натоварен контекст.

„Продължаваме промяната“, макар и също да изглежда с относително устойчива подкрепа, има потенциал да увеличи дела си до 2-ри октомври, приближавайки се до резултата на водача, но също така на дневен ред е и сценарий, при който обществената подкрепа за политическата сила е възможно да деградира.

Основанията в подкрепа на подобна теза са в значителната волатилност на отношението към ПП започвайки от декември 2021-ва (48% позитивно), преминавайки през май2022(21%позитивно)и стигайки до юни и юли(27%).

Партиите в средата са с относително близки резултати и е напълно възможно да станем свидетели на размествания в деня на изборите.
Пространството около бариерата от 4% се насища допълнително с вече набралата инерция“ Изправи се, България“. Така партиите на ръба да бъдат представени вече са три и то, в не малка степен, с припокриващи се електорални сегменти.

За поредни избори се очертава фрагментиран като брой партии, но и парламент с дълбоки партийни разделения. Най-вероятните алтернативи след изборите са дългосрочна политическа дестабилизация или надпартиен кабинет с ограничен времеви хоризонт.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от БТВ и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната в 17 – 23 септември 2022 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
Представените резултати не са прогноза. Те отразяват електорални нагласи повече от 10 дни преди изборния ден


 


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 месеца
"Доверието" към Чорапа е само в главата на Сл.Тр. и НТН. Базира се на подобие - и двамата са гологлави, нагли и безцеремонни интересчии и измзмници с болни амбиции и личностни проблеми
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Румен Радев си вкара голем автогол със промотирането на Киро и Асен и тяхната офшорка ПП. Така сам отхвърли идеята за президентска република. За какъв рейтинг му говорите.
65
1
 
4
 
! Отговори
стига сте мрънкяли преди 2 месеца
Това го пишат соцагенциите,за това им плащат,да не мислите,че някой ще хукне да пита този и онзи!?Я по сериозно!!!
64
0
 
19
 
! Отговори
до днес преди 2 месеца
Пак са ви платили за да пишете лъжи.
63
1
 
16
 
! Отговори
Диди преди 2 месеца
Това одобрение си е чиста нагласа.Не може да сме толкова прости.Да ни докара до просия и ние да го венчаем.Наистина сме зле ако е така.
62
0
 
14
 
! Отговори
000 преди 2 месеца
Глупав глупав глупав народ......
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе Днес защо ми триете кометарите ъе
60
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев се ползва с най-голямото доверие на народа защото .неговата политика е социална ,грижи се за бедните и пенсионерите ,постигна енергийна независимост на България ,умело балансира между САЩ и Русия ,понижи данъка за храните от първа необходимост ,въведе енергийни помощи за социално слабите .Да продължавам ли?
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според тва, един на почти 6 човкеа каресва *** ... Аз лично ... казвам BS ...
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тези измислици вече, народа с цялата си душа искаше да махне този който 12 години го крада и видиш ли вече забравил и си го иска. Абсолютна лъжа. Той ни заби на дъното по всичко, само герберите си бяха добре.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 61 - Много неща серомениха за година ...
56
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Единият ,в най-голямата пандемия, насъскваше две тълпи една срещу друга! Призоваваше да "***" отведнъж ако са "смели", защото страхливците умирали всеки ден! А другият прати полицията да пази палаткаджиите, дето препикаваха Орлов мост и пречеха на цяла София! Най-голямата заслуга на Черепа беше, че купи всички медии! На останалите Рашков им скръцна със зъби!
55
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
А, Радев е главният виновник, за случващото се в България през последните 2 години! Виновен е, че назначи Кирил Петков с доказано чуждо гражданство за премиер, виновен е, че докара машините на Мадуро, с които нагласиха вота в полза на ПП, виновен е, че остави тези измамници Кирчо и Кокорчо да се вихрят с парите на държавата и я сринаха, а на народа докараха рекордна инфлация! Как може такъв човек, да има такова одобрение?!
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе да, доверие в Радев....Къде правитхте тази анкета ?
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието показва на какво ниво е народеца ....
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боко с най-голямо доверие след Радев?Стига,бе!Това проучване да не е правено в централата на ГЕРБ?
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев, кой така гадно те излъга ? ... та, и Костя Копейкин вече се вижда като Фюрер.
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Два пъти чекнах ПП, сега ще дам гласа си за ГЕРБ-СДС
49
6
 
8
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
До 123YПрезидентска република?!?Смехория без кавички.И ако случим на президент като днешния-ниско наведен с гръб към путин или още по-голям никаквец какво ще правим?
48
7
 
11
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Цялата днешна каша в България е забъркана под "мъдрото"попечителство на радеф и въпреки всичко има най-висок рейтинг.Питане:сляп и глух ли е българина,че върви безропотно като Самуилов войник след едноокия си "вожд"?