Инфлацията пак изпревари пенсиите, как живеят възрастните?

Според икономист, трябва бързо да бъде изготвен бюджета
4 окт 2022 21:55, Петя Славова
22

  Последното преизчисление на пенсиите влиза в сила от 1 октомври, но увеличение ще има  900 хил. български пенсионери.

Според икономиста доц. Виктор Йоцов, увеличението ще им помогне да минат по-леко през зимните месеци.

По думите му обаче ръстът на пенсиите изостава спрямо ръста на инфлацията у нас.

"Така или иначе, това повишение и това, че вече минава над 700 лв. средната пенсия, все пак ще подпомогне особено най-бедните слоеве", подчерта  в ефира на предаването "Директно" по  Bulgaria ON AIR доц. Йоцов.

Според него от първостепенна важност е политическите партии да намерят волята да седнат на една маса и поне да изготвят бюджета на страната за следващата година.

"Компенсациите наскоро бяха удължени с още три месеца от служебното правителство. Техният размер вече става застрашаващ. Става дума за 1 млрд., 1 млрд. и 200 млн. лева на месец, което прави в годишно изражение около близо 15 млрд. лв.", изтъкна икономистът и посочи това за една от основните причини за стопяването на бюджетния излишък.

 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
млякото е осн храна за пенсионерите защото нямаме зъби сега е над 3 лв литъри 1.50 лв кофичка к мляко сиренето го заменихме с извара която е само водамасло кашкавал яица вече са на непоносими цени само едно от лекарствата мипо здр каса е намаляло с 13 лева
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как живеят младите? А ? Бягат и или в по-голя град или в друга държава. Стига сме плакали за възрастните, 50 % от младите живеят по-зле от тях. Хайде стига демагогия.
15
7
 
12
 
! Отговори
да допълня преди 1 месец
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Освен това на много от тях им върнаха земи и имоти,които те продадоха.Също така много от тях в държавните служби продължават да работят и да вземат и пенсия и заплата.Затова бягат младите в чужбина.
14
18
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Как Живеят - Младите в Държава? От 2 Години - Не са Увеличавани Заплатите с 1 % , Как ще гледат и раждат деца ? За Какво са им Пари на Пенсионерите - Ще Раждат ли ? Деца ли Ще гледат ?.- Поредният АБСУРД - В Държавата? , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА,ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами хляба и киселото мляко станаха лукс за пенсионерите. По зле сме от Виденовата зима.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсионен фонд НЯМА, всичко се открадва/разпределя моментално.Неотдавна пенсионният фонд на Япония (400 млрд USD) изчезна. Направили неудачна "инвестиция", рабираш ли...Всичко дет влиза в хазната се изпарява, безотчетно разбира се, а то дори и да е отчетно, същият к-р, все ще го нагодят.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези хора са работили и платили на пен.фонд.имат право ла им се увеличи пенсията аз имам 14год. стаж и 2 г52дни казарма казармата него признава работих неми дадоха договор бях принуден да работя без трудов договор и сега пенсия за мен нема следващата година навършвам 65 год.не знам да ли ще ми платят нещо
10
3
 
9
 
! Отговори
Кирилка Петкова преди 1 месец
Жена ми Асенка печаташе пари да ви залъгва, при положение че цените в същото време се увеличиха още повече!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2, така е, ама с тази съществена разлика, че внасяното през годините е ошуквано на секундата. На практика пенсионен фонд няма, няма и да има...
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 5............. Борисов не знам какво е откраднал, не ми е предоставял фактури. Но доста остави на Киро и &, и те го признаха.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави сте, че са работили, но част от тях, друга с големи пенсии са си барали да не казвам какво и са срещнали по кснцеларийки и 1 лев не са платили, всичко държавата им е плащала и сега и големи пенсии. Та не е много ок системата.
6
9
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Борисов за 12 години еднолично управление открадна над 40 млрд евро. Нормално е Държавата да е счупена.
5
3
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Не забравяй че пенсионерите същи са работили. Някои пи повече от 40 години. И са им удържали всеки месец почти по 30% от заплатата.
4
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 месец
Мръдването нагоре със 100 лева е съмнително, не на всички ще мръднат пенсиите. Но за заплатите си прав, крайно време е да ги оправят. Само че Борисов каза, че ПП искали да са опозиция, щото знаели какво са оставили - счупена държава според него. та, да видим.......
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ще им помагат внуците. Нали са АйТи та и вземат по 6К
2
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тия пенсии, от този месец средно 100 лева са нагоре чисто. Заплатите не са мръднали с години. Само за пенсии говорят.
1
5
 
27
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 месец
Трябва веднъж завинаги да се проумее от незнаещите. Пенсиите не са подаяние, дадено от държавата. Пенсиите са от нашите пари, които сме внасяли всеки месец през трудовия ни стаж. Това са заслужени от нас пари.