Как трябва да гласуваме - за или против хартиения и машинен вот?

Според Андреев, съставът на ЦИК трябва да съответства на партиите в парламента
13 ное 2022 09:35, Петя Славова
105
Как трябва да гласуваме - за или против хартиения и машинен вот?
Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия трябва да съответства на парламентарно представените партии. Това заяви пред БГНЕС юристът Александър Андреев, бивш председател и дългогодишен член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

С него разговаряме за или против хартиеното и машинно гласуване, за състава на ЦИК, дали е етично и правилно в нея да присъстват представители на партии, които са извън парламента и дори са на път да изчезнат от политическата сцена, какъвто е случаят с председателя на ЦИК Камелия Нейкова, излъчена от "Има такъв народ" или нейният заместник Росица Матева, предложена от "Изправи се! Мутри вън!".

Александър Андреев припомни, че след изборите през април 2021 г. изцяло се промени начинът на формиране на ЦИК. Беше променен както броят на членовете, така и начинът на избирането и назначаването им.

Още по темата

"Един от основните въпроси, който стои е, че беше нарушен принципът на постоянно действащият държавен орган, а именно ЦИК, като в този случай влязоха членове на партиите, които към момента бяха представени Народното събрание. Следователно прецедент в тази насока има. Би следвало, тъй като членовете се номинират от парламентарно представените партии и коалиции, които се предлагат на президента, и в случая съставът на ЦИК трябва да съответства на парламентарно представените партии в НС", каза Андреев.

В резултат на следващите предсрочни парламентарни избори, които през 2021 г. се проведоха на два пъти, а през тази година отидохме до урните още веднъж, една част от политическите партии вече не присъстват в парламента, но техните представители все още са членове на ЦИК. В същото време се появиха нови политически сили, които не са представени.

Според Андреев, тези "партии и коалиции би следвало да бъдат представени, за да могат да участват в процеса на формиране на държавните органи, каквато е целта и на целия изборен процес, защото чрез изборите се формират органите на държавно управление и местно самоуправление".

Той обърна внимание на факта, че в момента нямаме съотношение и съответствие между състава на ЦИК и съставите на РИК, а през следващата 2023 г. ще имаме и местни избори. "Тогава ще имаме и местни избирателни комисии, които също ще се формират на основата на парламентарно представените партии и коалиции. Би следвало принципът, който е актуален за РИК и ОИК да бъде приложен и към ЦИК, където политическите сили, които в момента не са представени да имат своите представители в него", заяви Андреев.

Бившият председател на ЦИК отбеляза, че такъв проект е внесен в рамките на предложенията, които бяха направени преди първото четене на промените в Изборния кодекс. Според него тук може би поради други причини това предложение не е успяло да получи достатъчно подкрепа.

Александър Андреев обърна внимание на това, че попълването с представители на парламентарно представените партии се е случвало и друг път. "В ЦИК с мандат 2014-2015 г. беше попълнен съставът с представители на "Воля", АБВ и на други парламентарно представени партии и коалиции", даде за пример юристът и университетски преподавател.

Коментирайки начина на гласуване, според Андреев проблемът е, че до момента не е направен един обстоен анализ и една проверка на резултатите от машинното гласуване на национално ниво.

"ЦИК прие едно решение да бъдат преброени разписките на национално ниво, не от СИК, а от ЦИК след обявяване на резултатите. Това не се случи на предходните избори. Бяха взети преброяванията, направени от СИК. Само след като бъде направен един по-обстоен анализ и обществено обсъждане дали машинното гласуване е постигнало резултатите и целите, които си поставяше, а именно да няма купен или контролиран вот, да няма недействителни бюлетини, да има по-голяма активност, тогава вече ще може да се говори и преценява за или против хартиената бюлетина, или машинното гласуване", каза Андреев.

В световен мащаб не навсякъде машинното гласуване продължи да функционира след подобни анализи.

„Ние знаем за държави, които са се отказали. Това не би следвало да бъде водещ мотив при обсъждането дали да остане машинното гласуване или не. Всяка една от формите има своите плюсове и минуси. Ако трябва да говорим за повишаване на активността, то виждаме, че на последните избори тази активност все повече и повече намалява, което от своя страна води до непредставителност на държавните органи. Това е въпрос и явление, което трябва да бъде добре обсъдено и анализирано“, подчерта Александър Андреев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Кандъм от "обсъждания и от анализи". И от грешки прости... Заради тези безкрайни бюрократични обсъждания и анализи ние, българите, сме на този хал...
60
0
 
1
 
! Отговори
889 преди 1 година
С машини, но всеки да може да си провери гласа чрез уникален идентификационен номер, дали гласът му отчетен, така както е гласувал. Като IT-специалист го казвам. Най-лесно се пипа по софтуерчето, особено когато паролите се държат от наши хора, при това двама.
59
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 1 година
До Анонимен65 Леко си се пообъркал
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юрист но глупав! Видяхме всички изборите в САЩ. Гласуваха с машини! Във Франция, Белгия и Испания също! Някоя от северните страни, че не се сещам може би Дания пак с машини! Хайде стига бешинг за машинното гласуване! В много страни го има, но машините изглеждат малко други! Може би софтуера не е лесно да се манипулира както на българските машини! Кой ги избра и по какви линии, параметри също? А пропо обяснението е че е по кесно за възрастните хора! Наопъки както обясняват в България!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как трябва да гласуваме? НИКАК. До сега като гласувахме какво стана.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюлетините от машините са достъпни за последващ контрол. Какъв е проблема?
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има две съвсем различни неща - как гласуват хората и какви са резултатите от изборите. Ние си гласуваме против ГЕРБ, а ГЕРБ с фалшификации и купен вот печели изборите. С машини ГЕРБ по-трудно фалшифицира изборите, докато с хартиени бюлетини им е лесно.
54
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН преди 1 година
ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ГЛАСУВАНЕ С ДВЕ КУТИИ - ЕДНАТА ЗА СИК, А ДРУГАТА ЗА МЕРАКЛИИТЕ ДА БРОЯТ. МАШИНАТА ИЗДАВА ДВЕ ИДЕНТИЧНИ РАЗПИСКИ: РАЗПИСКА 1 В КУТИЯ 1;РАЗПИСКА 2 В КУТИЯ 2. СИК ПРЕДАВА ПРОТОКОЛ БЕЗ БРОЕНЕ ОТ МАШИННИЯ ВОТ,А КОЙТО ОБИЧА ЦИФРИТЕ - ДА СИ ПРОВЕРЯВА УМЕНИЯТА ЗА БРОЕНЕ!!...
53
1
 
7
 
! Отговори
След като преди 1 година
След като избирател даде гласа си в машината, от там нататък , няма никакъв контрол,къде отива гласът му! Затова и са забранени в цяла Европа! Защо няма контрол в процеса на преброяване! Някаква фирма, била държала софтуера??? А и самият факт, че отмениха преброяването на изрезките, говори изцяло за измама и манипулация!
52
3
 
5
 
! Отговори
ПЪЛНО КУКУ преди 1 година
МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ИЗПЪЛНЯВА ВСИЧКИ ОПЕРАЦИИ МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕННО И ПО-БЪРЗО ОТ ГРУПАТА ХОРА НАРЕЧЕНА СИК И ОТСТРАНЯВА ВЪМОЖНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ С ВОТА!!! САМО СБЪР.КАНЯК КАТО ЛУЦИФЕР МОЖЕ ДА СИ МИСЛИ,ЧЕ МОЖЕ ДА НАДХИТРИ МАШИНАТА И ДА СРИНЕ "НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ", ЗАЩОТО НИТО Е НАЯСНО НИТО С ЕТАПИТЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА,НИТО С МЕНАЖИРАНЕТО ИМ. А ЩОМ НЕ ВЯРВАТЕ НА БАНКОМАТИТЕ,КАКВО ПЪК - ИЗХВЪРЛЕТЕ СИ ДЕБИТ И КРЕДИТ КАРТИТЕ!!...
51
0
 
4
 
! Отговори
не е важно преди 1 година
кой пуща хартията, важно е кой я брои ;)
50
4
 
6
 
! Отговори
Всички преди 1 година
.... които реват за машините, по-скоро ги тресе страх, че ще им уловят фалшификациите с Мадуровките! И на някои непрекъснато трябва да им се обяснява,че ГЕРБ дори и така , пак са първа политическа сила! И за какви машинации с хартия циклят, като и ЦИК, и районните комисии, и шевовете на МВР... са назначени от Радев и Рашков!
49
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Който плати повече, такава ще е!
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ от когато започнаха да губят на избори се хванаха за хартиените бюлетини.Най големите измами с купен вот да по време на Бойко Методиев Борисоф Ци* ганюте гласуват на 100 процента в махалите.Това показва статистиката.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласува се против машинния вот, разбира се. Благодарение на манипулирания машинен вот, в политиката влязоха нагли и некадърни случайници от ИТН и ПП, които разбиха парламентаризма у нас и хвърлиха държавата в хаос. Нито една страна в ЕС не гласува с такива машини. Германски съд обяви , че с тях вотът се манипулира и ги отхвърля.
46
3
 
5
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
Гласуване .. гласуване ... Ами я помислете , колко полезно за България е гласуването на криминално проявени рецидивисти ? Ами на избягалите преди години през някои от Треминалите на Летището с думите "Евалл съм ви и кинеффа . Махама се завинаги " .... А колко ли справедлив вот ще даде бедния , финансово зависим човек получил 50 лв ... а този на когото шефът му галеник на партия му е заповядал да гласува за "нашите хотра " .... а неграмотния .. а психично болния ... И се чудим КОЙ ни управлява .
45
3
 
6
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
От хартиен .. на машинен ... От трън та на глог . Няма значение как гласуваме . ВАЖНОТО Е ВОТЪТ ДА Е ЯВЕН и да се знае кой за кого е гласувал. По всяко време . Така ще изчезнат "мъртвите души" от списъците... Така няма да има дублиране И надписване с фалшиви бюлетини. Така ще се спре изборния туризъм ... И най-важното ще се прекратят договорките между партиите с които си прехвърлят гласове помежду си за да "натъкмят" резултата в полза на евентуалния първи... АНОНИМНИЯ ГЛАС Е ГЛАС ЗА КОРУПЦИЯТА..
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези машинки са опасни за националната сигурност.Всеки може да ни хакне.Един от IT специалистите се оказа,че бил сектант сатанист със странни вкусове и се подвизава с ник Луцифер.Представяте ли си?!Като има някой със зависимости лесно могат да го манипулират от вън и да ни превземат!Неслучайно са забранени в другите нормални държави от ЕС!И не ми излизайте с опорката за банкоматите,защото от банкоматите не зависи дали ще я има държавата или не!
43
6
 
4
 
! Отговори
ЧокОнКок преди 1 година
с хартия само мой да се забършим символично
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртите герберасти да обяснят как с манипулирани машини, които работят срещу герп-дпс, спечелиха изборите? Неслучайно герберунгелите ги наричат глупавви и грозни.