Видеонаблюдение в избирателните секции е "популизъм"

Невъзможно заради големия брой на секционните комисии
Обновена: 21 ное 2022 11:07 | 21 ное 2022 11:05, Петя Славова
18
Видеонаблюдение в избирателните секции е "популизъм"
Снимка: БГНЕС

Спорът между депутатите за хартиеният или машенен вот продължава. Комисията на второ четене с мнозинството си от ГЕРБ, ДПС и БСП са отхвърлили и идеята да има запис в избирателните секции на видеонаблюдението.

Специалисти изразиха мнение, че вероятно е така, защото това и до този момент е било разписано в Избирателния кодекс, но така и не се е състояло на нито един вид избори, а също ще се осъществи трудно технически и ако някъде спре камерата, ще има спекулации.

Експерти - Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, Полина Витанова - секретар на 23-а РИК София, политологът Росен Стоянов и бившият говорител на ЦИК - Александър Андреев коментираха още пред Нова тв дали смесеното гласуване е благоприятна среда за порочни практики или начин избирателите да бъдат улеснени при гласуване.

Още по темата

И четиримата експерти смятат, че видеонаблюдението на изборите е технически невъзможно да се случи, защото броят на секционните комисии е твърде голям, заа да бъде обезпечен с камери. Росен Стоянов дори нарече "краен популизъм" твърдението, че подобна практика е възможно да бъде осъществена. По думите му винаги преди избори се правят опити за прекрояване на Изборния кодекс, което било сигнал, че предстои предсрочен вот.

Според Александър Андреев е достатъчно, че има наблюдатели и застъпници, които са натоварени именно с функцията да осигурят прозрачност при провеждането на вота. Стоил Цицелков потвърди, че при така приетите промени от Правната комисия в Народното събрание, машините ще се превърнат в скъпо струващи принтери за бюлетини.

Според Полина Витанова, която е и член на ОИК в София недействителните хартиени бюлетини са плод на правото на избор на хората да изразят вота си като надраскат нещо, нарисуват или напишат. Тезата, че действителни бюлетини умишлено биват превръщани в недействителни от членове на комисии, е обидна за всички, които взимат участие в процеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Трябва в ИК да има промяна- да се гласува единствено с хартиените бюлетини, но щом една бюлет. вече е в урната когато се изброяват бюлетините най доброто решение е тя винаги да се счита само за действителна, независимо дали някой я е надраскал или не.Така бюлет. се възприема като парична. банкнота, т.е не е фалшива.Така лесно отпада опорката на Мадуро и комунистите за уж многобройните не действителни хартиени бюлетини и изхвърляме машините на Мадуро понеже вече няма недействителни бюлетини
12
0
 
2
 
! Отговори
За 15 преди 1 година
"Демократът променя метода на хуманитарните науки, когато някой извод започне да го безпокои." Николас Гомес Давила
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеонаблюдението въведено от 2012 г в десетки хиляди избирателни секции в Русия не е популизъм. Там то работи перфектно и изборният процес се наблюдава от всяка точка на света. Ах, да. Забравих, че там е диктатура, а у нас е демокрация и свобода.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото на хартиените бюлетини е че при гласуването с тях се образува опашка, по-бавно става. Така кой знае каква нужда от камери няма. А пък машините могат да се превръщат и в скъпо струващи принтери, които отпечатват нещо, което после да го няма в паметта. Затова за машинно гласуване се търсят държави с неграмотно население или такива, в които много вЕрват в прогреса, или такива, в които има най-много посредници на глава от населението.
9
0
 
1
 
! Отговори
Жоро Ланеца преди 1 година
11000 гласа ти осигуряват депутат. Този депутат, ще взима по 10000 лева или 480 000 лева за тези години + екстрите. Освен това, имаш и субсидия за партията. После, можеш да правиш ОГРОМНИ пари, само с няколопредложения и законопроектчета. А на мометни, един глас може да струва над милион лева. Споде вас, дали нямат интерес, не по 200, ами по 500, че и 1000 лева да вземат да дават за гласове?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът им с машините е, че не може да покажеш доказателство, че си гласувал. Не можеш да задържиш картончето или да пуснеш фалшиво, защото си има специален код от машината. Не можеш и да щракаш. Ама виж - ако имаш камера, която снима нон стоп ... Става малко по-лесно. Па и ще е срамота, ако някой я сложи така, че да се вижда картончето, преди да го пуснеш в урната (нали има и разписка).
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето искат да си скрият измамите да не ги заснемат при броенето. Било популизъм горките как се опитват да се измъкнат. Изборите се правят за хората в името на народа и ако народа не може да гледа какво се случва със собственото му гласуване значи имаме голям проблем с доверието. Крадците искат да се крият от народа и да го крадат.
6
3
 
5
 
! Отговори
ХИТРЕЦИТЕ ПП преди 1 година
ЩОМ ТАКА ЯРОСТНО ИСКАТ МАДУРКИТЕ, ЗНАЧИ ГОТВЯТ ИЗМАМИ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съгласете се та те са 1 към 1 като парите. " - Не ми казавай какво да правя!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХИТРЕЦА ДОГАН 4: ПП щом така яростно иска машини значи добре работи измамата с машините
3
2
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Здравейте хора. Знаете ли какво решение на проблема с машините за гласуване и на бюлетин.от харт.ми хрумна. Така!!!!Най важното е според мен да огледаме внимателно естеството на традиц.харт. бюлет. Съгласете се та те са 1 към 1 като парите.Какво означава това. Ако някой изцапа или дори напише нещо на банкнота от това тя не става фалшива, така трябва да се гледа и на харт бюлет. и да се изключи хипотез. за недейств. бюлет.С това премахв. опорката за недействит.бюл ет. от комунистите искащи машини
2
1
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То кога е имало честни избори? Видяха, че с машините започват да губят позиции и вой до небесата. Някой ден и хартията няма да им помогне. Рано или късно всички ще излезнат и няма спасение от народния гняв.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и хартиените бюлетини