Видеонаблюдение в избирателните секции е "популизъм"

Невъзможно заради големия брой на секционните комисии
Обновена: 21 ное 2022 11:07 | 21 ное 2022 11:05, Петя Славова
18
Видеонаблюдение в избирателните секции е "популизъм"
Снимка: БГНЕС

Спорът между депутатите за хартиеният или машенен вот продължава. Комисията на второ четене с мнозинството си от ГЕРБ, ДПС и БСП са отхвърлили и идеята да има запис в избирателните секции на видеонаблюдението.

Специалисти изразиха мнение, че вероятно е така, защото това и до този момент е било разписано в Избирателния кодекс, но така и не се е състояло на нито един вид избори, а също ще се осъществи трудно технически и ако някъде спре камерата, ще има спекулации.

Експерти - Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, Полина Витанова - секретар на 23-а РИК София, политологът Росен Стоянов и бившият говорител на ЦИК - Александър Андреев коментираха още пред Нова тв дали смесеното гласуване е благоприятна среда за порочни практики или начин избирателите да бъдат улеснени при гласуване.

Още по темата

И четиримата експерти смятат, че видеонаблюдението на изборите е технически невъзможно да се случи, защото броят на секционните комисии е твърде голям, заа да бъде обезпечен с камери. Росен Стоянов дори нарече "краен популизъм" твърдението, че подобна практика е възможно да бъде осъществена. По думите му винаги преди избори се правят опити за прекрояване на Изборния кодекс, което било сигнал, че предстои предсрочен вот.

Според Александър Андреев е достатъчно, че има наблюдатели и застъпници, които са натоварени именно с функцията да осигурят прозрачност при провеждането на вота. Стоил Цицелков потвърди, че при така приетите промени от Правната комисия в Народното събрание, машините ще се превърнат в скъпо струващи принтери за бюлетини.

Според Полина Витанова, която е и член на ОИК в София недействителните хартиени бюлетини са плод на правото на избор на хората да изразят вота си като надраскат нещо, нарисуват или напишат. Тезата, че действителни бюлетини умишлено биват превръщани в недействителни от членове на комисии, е обидна за всички, които взимат участие в процеса.
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
Трябва в ИК да има промяна- да се гласува единствено с хартиените бюлетини, но щом една бюлет. вече е в урната когато се изброяват бюлетините най доброто решение е тя винаги да се счита само за действителна, независимо дали някой я е надраскал или не.Така бюлет. се възприема като парична. банкнота, т.е не е фалшива.Така лесно отпада опорката на Мадуро и комунистите за уж многобройните не действителни хартиени бюлетини и изхвърляме машините на Мадуро понеже вече няма недействителни бюлетини
12
0
 
2
 
! Отговори
За 15 преди 10 месеца
"Демократът променя метода на хуманитарните науки, когато някой извод започне да го безпокои." Николас Гомес Давила
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видеонаблюдението въведено от 2012 г в десетки хиляди избирателни секции в Русия не е популизъм. Там то работи перфектно и изборният процес се наблюдава от всяка точка на света. Ах, да. Забравих, че там е диктатура, а у нас е демокрация и свобода.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубавото на хартиените бюлетини е че при гласуването с тях се образува опашка, по-бавно става. Така кой знае каква нужда от камери няма. А пък машините могат да се превръщат и в скъпо струващи принтери, които отпечатват нещо, което после да го няма в паметта. Затова за машинно гласуване се търсят държави с неграмотно население или такива, в които много вЕрват в прогреса, или такива, в които има най-много посредници на глава от населението.
9
0
 
1
 
! Отговори
Жоро Ланеца преди 10 месеца
11000 гласа ти осигуряват депутат. Този депутат, ще взима по 10000 лева или 480 000 лева за тези години + екстрите. Освен това, имаш и субсидия за партията. После, можеш да правиш ОГРОМНИ пари, само с няколопредложения и законопроектчета. А на мометни, един глас може да струва над милион лева. Споде вас, дали нямат интерес, не по 200, ами по 500, че и 1000 лева да вземат да дават за гласове?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът им с машините е, че не може да покажеш доказателство, че си гласувал. Не можеш да задържиш картончето или да пуснеш фалшиво, защото си има специален код от машината. Не можеш и да щракаш. Ама виж - ако имаш камера, която снима нон стоп ... Става малко по-лесно. Па и ще е срамота, ако някой я сложи така, че да се вижда картончето, преди да го пуснеш в урната (нали има и разписка).
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето искат да си скрият измамите да не ги заснемат при броенето. Било популизъм горките как се опитват да се измъкнат. Изборите се правят за хората в името на народа и ако народа не може да гледа какво се случва със собственото му гласуване значи имаме голям проблем с доверието. Крадците искат да се крият от народа и да го крадат.
6
3
 
5
 
! Отговори
ХИТРЕЦИТЕ ПП преди 10 месеца
ЩОМ ТАКА ЯРОСТНО ИСКАТ МАДУРКИТЕ, ЗНАЧИ ГОТВЯТ ИЗМАМИ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Съгласете се та те са 1 към 1 като парите. " - Не ми казавай какво да правя!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ХИТРЕЦА ДОГАН 4: ПП щом така яростно иска машини значи добре работи измамата с машините
3
2
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
Здравейте хора. Знаете ли какво решение на проблема с машините за гласуване и на бюлетин.от харт.ми хрумна. Така!!!!Най важното е според мен да огледаме внимателно естеството на традиц.харт. бюлет. Съгласете се та те са 1 към 1 като парите.Какво означава това. Ако някой изцапа или дори напише нещо на банкнота от това тя не става фалшива, така трябва да се гледа и на харт бюлет. и да се изключи хипотез. за недейств. бюлет.С това премахв. опорката за недействит.бюл ет. от комунистите искащи машини
2
1
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
То кога е имало честни избори? Видяха, че с машините започват да губят позиции и вой до небесата. Някой ден и хартията няма да им помогне. Рано или късно всички ще излезнат и няма спасение от народния гняв.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както и хартиените бюлетини