Депутатите заседават извънредно по бюджета

Днес ще има и парламентарен контрол
29 ное 2022 07:00, Петя Славова
3
 Депутатите заседават извънредно по бюджета
Снимка: БГНЕС

На 29 ноември 48-ото Народно събрание ще проведе извънредно заседание, предаде БГНЕС.

На това извънредно заседание ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт.

Още по темата

С мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките, служебното правителство отказа да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2025 г. Според служебния финансов министър Росица Велкова до юни държавата може да функционира нормално при това удължаване.

"Има законова норма, която позволява едно такова удължаване. Дори при предсрочни парламентарни избори отново няма да се стигне до влошаване ситуацията в страната", твърди Велкова пред народните представители.

Във вторник трябва да се проведе и парламентарен контрол. Според програмата му в него участие трябва да вземат служебният премиер Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще трябва да отговори на три въпроса, като един от тях е от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя иска да получи отговор за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Донев ще отговаря на още два въпроса – за извършената от областния управител на област София продажба на имот – частна държавна собственост и за сигнал за корупция срещу областния управител на област Хасково.

В контрола ще участват още Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 2 месеца
Да заседават извънредно някаде 10 милиарда не стигат (гепили са ги) и сега ще гласуват за нов заем !
2
0
 
6
 
! Отговори
123456 преди 2 месеца
Народе, гледай и слушай и после мисли, когато гласуваш.
1
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
В съседна Румъния от 1 януари 2023г, вдигат пенсиите и минималната с 12,5%. Нашите депутати се услушват, а много добре знаят, че финансовата година започва не от 1 юли, а от 1 януари. Причината на това усукване, се базира на факта, че през тези 6 месеца, много пенсии ще хванат пътя към небето. Техните пари, а това са много милиони отиват за юлското увеличение на пенсиите, плюс други социални плащания. Лъжа е, че се вземат заеми за изплащане на пенсиите. Гнусна, долна лъжа.