Новите коалиции за вота: Стари лица, облечени в нова дреха

Коментар на Елена Дариева и проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR
15 фев 2023 12:02, Анисия Иванова
59

Нови политически проекти на хоризонта малко преди изборите. Ново обединение в ляво под името "Левицата" основаха Мая Манолова и Татяна Дончева, бившите депутати от "Има такъв народ" - Ива Митева и Любомир Каримански, представиха новото обединение "Заедно", а "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се явяват като една формация на изборите.

"Всички демиурзи и архитекти на тези нови коалиции обясняват този си стремеж и това обединение с опит да се преодолее фрагментацията, която наблюдаваме в българския политически живот. Но лесно може да предвидим мотивите, те са да се увеличи шансът им за попадане в парламента, това е същинската цел за формирането на коалиции. До момента знаем, че 21 политически формации са се регистрирали в ЦИК", каза социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя поясни, че до 25 февруари може да има промени в имената и състава на регистрираните коалиции: "Коалицията "Заедно, която беше огласена във вторник, смея да кажа, че шансовете ѝ е трудно да бъдат определени. Силно съм скептична за нейното представяне."

"Наблюдаваме позитивни сигнали от страна на политическите субекти. Не веднъж и два пъти сме си говорили, че има потенциал за създаване на нови формирования. Второто интересно е, че преди изборите започват да се коалират. Но дали това са политически проекти, които се създават поради факта на необходимост или липсата на представителство отдолу?", попита политологът проф. Росен Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Дариева нужда от нова левица отдавна е назряла.

"Но тази нова левица в очите на електората е ново проевропейско ляво. Това, което виждаме в новото формирование, е старите лица, облечени в нова дреха. На първо място аз не виждам какви са идеологическите различия на новата левица с БСП. Самата левица признава, че БСП остава най-влиятелната политическа сила в лявото политическо пространство. БСП е разкъсвана от конфликти, тежки противоречия", припомни тя.

И смята, че новата левица е обърната толкова на изток, където няма нито ляво, нито демокрация.

"Има два огромни дефицита в последните 30 години, а именно истинска социалдемокрация като идеология и онези, които можем да наречем християндемократи. Това са двете основни политически формирования, около които партиите припознават своите ценности. И старите, и новите политически проекти генерират все повече разочарование и липса на интерес и мотивация за гласуване", категоричен е проф. Стоянов.

Социологът подчерта, че данните показват, че БСП има най-стабилно представителство в левия политическия спектър: "Не съм оптимист относно електоралния дял, който ще получи на 2 април новото ляво."

"Най-добре беше "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се обединят преди предишните избори. Но сега узряха или социологията е друга. Но идват избори, трябва да се сме настроение позитивно и да очакваме с отворени сърца какво ще ни кажат политиците. Ние трябва да се вслушаме в думите им, не толкова в обещанията, защото политиката е прагматично нещо", добави политологът.

Дариева допълни, че при последните проучвания ГЕРБ беше лидер в предпочитанията и нагласите на хората.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
%%% преди 1 година
Получилите под 5% - без субсидии. Получилите над 10% - в НС. Така ще се избегне бабуването на многото баби(партии,коалиции съюзи) и ще може да се направи здраво правителство. В НС при 6,5 милиона у нас и 5 милиона избиратели трябва да има 125 нар.представители.
47
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Мая и Татяна?! Ами гласувайте за тези дърти политически брън-тии! Ива Митева да си беше седяла на служба в парламента, щеше да е по-полезна! Коалиция ПП-ДБ не може да ни покаже нищо ново, всички политически из-вра-те-ня-ци са се събрали там!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани и Костовици цъсипахте България.
45
3
 
19
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Докато Синагогата и "Американското" посолство ни "съветват"....заповядват как да живееме в "нашата" си страна,управия няма да има!!!
44
0
 
22
 
! Отговори
Олелеее преди 1 година
Конституцията засега е единственият закон,който ни пази от лукавия...Слушайте внимателно,кои говорят за промяна на Конституцията.И не се доверявайте.
43
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако заплатата на депутатите е 1500 лева, гарантирано няма да има наплив за НС. Всичко е заради парите и далаверите.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да ги намалят, 240 са много в НС. Той народът се стопи наполовина, ама бройката на хрантутниците не се намалява. И 100 са много.
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даньо с кръглите цайси - с най голям стаж в НС - десет пъти. ДОКОГА?
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пременил се Илия, погледнал се - па в тия. Арееееее нЕмаме нужда от тия.
39
2
 
1
 
! Отговори
11g 23g преди 1 година
mos zv ot xeli za 2o ar st ta xii aree maca zamitaiii xii11g23g xxxx wwww
38
2
 
37
 
! Отговори
бай Дончо преди 1 година
какво алчност за депутатската заплата от 15 хиляди на месец?
37
1
 
41
 
! Отговори
Идват преди 1 година
Политици, политици, всички те са разбирачи и повечето са лапачи! Който веднъж се е докоснал до държавната пара, трудно се отказва! Тичат от партия в партия, само и само да се докопат до субсидии ! Голям наплив, 21 партии, сдружения , партийки , сдруженийца! Всички те милеят за народа! А не се питат дали народа милее за тях!
36
1
 
35
 
! Отговори
ЗеЛе преди 1 година
Който успее да гризне кокала и повече никога не пуска, държи здраво стиснати зъбки и само ръмжи на другите.
35
2
 
34
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Безпартийна система,точка! Какъв е този кошмар с толкова много партии и каква е ползата от тях? Пият само кръвта на народа....
34
1
 
34
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Въртят,сучат,коалицийки правят,само и само продажниците да си останат на власт!....А пък какви обещания се сипят,едно да изпълнят и "ще грейне слънцето"
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквато и дреха да сложат, все са "пременил се Илия, погледнал се - пак в тия". Много добре познати са. И ми изглеждат на невменяеми, Киро се вижда с над 121 гласа победител, Манолова сигурна, че ще е в Парламента да защитава интересите на хората.....На кои хора да я питаш, едва ли знае. Реално те все са победители, народът да му мисли.
32
0
 
16
 
! Отговори
Аксиома преди 1 година
Не всяко "старо", което има бузи, е Лице!
31
17
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 21 Само без Русия. Русия не може да ни бъде за пример. Пълен провал.
30
8
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
По-големи про'с'таци от бедняците гласуващи за ЕС няма!
29
4
 
22
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Манолова да печати некролога на БСП. Киро на ПП.