Подмяната на правилата за гласуване подривала доверието във вота

Само високата избирателна активност би прекратила съмненията
Обновена: 21 фев 2023 21:51 | 21 фев 2023 20:46, Екип на Bulgaria On Air
22
Подмяната на правилата за гласуване подривала доверието във вота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Комисията. Причината е, че представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и бюлетините от машинно гласуване

Част от партиите бяха против въвеждането на гласуване чрез машини. След като имат определена форма на мнозинство както в Народното събрание, така и в ЦИК - съществено промениха ролята на машините в изборния процес. Това е последица от промените в Изборния кодекс. Не съм привърженик на действащата постоянно Централна комисия, защото моментна снимка преди две години не отразява това съотношение на силите, което имаше в последното Народно събрание. Досега трудно се взимаха решения в ЦИК и гласовете бяха 9 срещу 6, но вчерашното решение за протокола е взето с 11 на 4 гласа. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ причината за решението на Цветозар Томов е, че е "много трудно да популяризираш и обясняваш определени решения на обществеността, когато не си убеден в тях".

"Няма да има разлика как е гласувал гражданин в протокола от СИК. Аргументацията на привържениците на машинното гласуване беше, че ако има разминаване между констатираното от наблюдателите и това, което е в протокола - да може да се оспорва. Предполагам, че най-късно в четвъртък заинтересовани страни ще го направят и следващата седмица ще има решение на ВАС", коментира тя.

Според доц. Киселова "съвкупността от няколко промени, които съществено измениха правила за гласуване, могат да подриват доверието е изборния процес".

"Най-същественото лекарство в подобна ситуация е високата избирателна активност. Тя ще предотврати съмненията, че има подмяна в някоя от избирателните секции и ще създаде по-сериозен ангажимент на СИК да са стриктни", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Гостът коментира и възможността идеята за импийчмънт на президента Румен Радев заради изказванията му във връзка с войната в Украйна да бъде успешна.

"Има тълкувателно решение на Конституционния съд, че държавният глава има право да прави политически изказвания", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: избориКиселова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Елате да ме накарате да гласувам за "народните избранници",пък да видим как ще стане!Русофили,русофоби-все тая!От тоя народ нищо не става!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам смисъл да гласувам, не се припознавам с нито една от партиите - всичките мислят само как да ме прецакат по някаква схема за да си озаконяване после далаверките
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕЖУРНАТА ВРАЧКА НА ПУЯКА !!!
11
0
 
1
 
! Отговори
ЩЕ ГЛАСУВАМ.... преди 1 година
ЗА да си ходя свободно в Одрин и Истамбул на пазар.....хахахаа
10
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.. преди 1 година
Искат да е сложно----ЗА ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ!!!ТАКОВА Е ЖЕЛАНИЕТО НА КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ---ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАТ "МНОЗИНСТВО"!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Точка на гледане преди 1 година
до 8:Не, не бяха променени с машинното гласуване.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте всички, за да не влязат турците!!! Много е важно да гласуват всички българи, разберете го!!!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
И преди 1 година
Какво от това? Някой май пак се опитват да ни разделят. Аман от комунисти.
6
4
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Ами да, не бяха ли променени по същия начин правилата с насилственото налагане на изцяло машинното гласуване?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво му е на изказването на Радев за Украйна? От гога президент трябва да играе по музиката на запада за да е добър такъв? Има си мнение и не го е страх да го изкаже и да стои зад думите си. Евала. Той е по успешен президент от повечето, които България е имала до сега. А и мнението на президента е като на 2/3 от българите. С този керлив парламент, където правителство не могат да направят остава и без президент да останем е ще настане тотална анархия.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези избори отивайте да гласувате,защото може вместо блюлетина следващия път да получите повиквателна за фронта.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вече флашка с хак.Искате да ни излъжете пак?
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Закон под 50 % активност на изборите -те се анулират и на всички учстници им се забранява 6 години да участват във политиката , Задължително гласуване като избора законно се заплаща от държавата 500 лева за гласувал и глоба 500 лева за негласувалите .Право на гласуване само на тези със поне средно образование и платени данъци , забрана за гласуване на всички извън България !Забрана за повече от два пъти учстие на избори на кандидат политик със задна давност . Връщане на смърната присъда !
1
4
 
15
 
! Отговори
Не висока преди 1 година
НИКАКВА ИЗБЕРАТЕЛНА АКТИВНОСТ НЯМА ДА ИМА ТОЗИ ПЪТ. ДОКАТО ВСИЧКИ ПРЕДСТАВЕНИ НИ КАНДИДАТИ НА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРИТЕ