При избори днес: ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ-СДС, "Левицата!" влиза

Парламентът ще е от 6 партии, сочи изследването на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 23 мар 2023 13:11 | 23 мар 2023 13:10, Стела Стоянова
268
При избори днес: ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ-СДС, "Левицата!" влиза
Снимка БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България" водят 1% пред ГЕРБ, "Левицата!" вероятно влиза, сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Според него се очертава парламент с 6 партии.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка, уточни директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Според изследването, ако изборите бяха днес, шест партии щяха да влязат в парламента. Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 13,8%, "Възраждане" са с 12,5%, БСП събират 8,1%, а "Левицата!" - точно 4%.

Според Юлий Павлов "Има такъв народ" и "Български възход" нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание. Шанс нямат и от НДСВ, които събират 1,2 на сто.

Запитани как се справя служебното правителство, 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече мнението, че и след тези избори няма да се разберат и ще чакат местните избори", заяви Юлий Павлов.

По думите му и при гласуване с хартия, както и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. "Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо", отбеляза той. По негоите думи доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е,че ГЕРБ са най-голямото зло, но злото не си отива само. Трябва да се гласува, за да махнем злото, иначе злото печели.
172
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В безидходица сме. Това е така, защото децата на комунистите от ПП,ДБ насърчавани от Козяк, рушат държавата на принципа" или ние ще управляваме, или България няма да я има". Някои среди в САЩ са против развита България, трябва им послушни и бедна България. Затова, не, на ПП,ДБ!
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ще са първи само ако гласуват под 30% от имащите право на глас. ГЕРБ и ДПС са с твърди избиратели и имат полза да откажат хората от гласуване, за да имат по-голям процент и повече депутати.
170
0
 
0
 
! Отговори
това е мое мнение преди 1 година
До Анонимен 191 Давай твоето да чуем!
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
185 А какво ще се кажеш за шомара с незаконния арест в доклада за България на САЩ? Следващия Магнитски ще бъде Кирил Петков, Асен Василев, Лорер...
168
3
 
1
 
! Отговори
КПСС-БКП преди 1 година
До ИСТИНАТА Е ТУК!!!!! Като е минало защо ги запазиха?Ами за да коригират изборите както на предните избори!Истината е,че Бойко не е за държавник!Крадлю на дребно е!Такъв му е манталитета!А другите ако ги изтървеш в Сахара ще се издавят!И ако тръгнат да я управляват ще почнат да внасят пясък!Такова головодие ги тресе!Да правиш избор сред тия измисленяци е безнадеждна работа!
167
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гласуват повече българи ГЕРБ ще е първа политическа сила с най-малко 7 % преднина.
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези проценти са при 35-40% гласували. Ако гласуват 50-60%, преднината на ПП и ДБ пред останалите ще е значителна, Възраждане ще са втори, ГЕРБ трети, ДПС четвърти, БСП се на пето място.
165
9
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК!!!!! преди 1 година
Това с машините е минало. Тогава ГЕРБ имаха стабилна подкрепа. Беше преди шамара с МАГНИТСКИ. Тогава ГЕРБ си имаха реални 5-10% от реални гласоподаватели. ВЕЧЕ НЕ.
164
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
181, Да, вероятно Петкови са роми. "Татко" изглежда, като стар, пиян ром. Те обичат да се женят на 20 години за руси жени. Затова ПП получи доста купени гласове от римските квартали, в последния момент, на предишните избори.
163
3
 
9
 
! Отговори
ElfBet преди 1 година
Тоя червен дъртодришник на снимката голям европеец ще излезе - я го вижте как живее екологично и е намалил въглеродният отпечатък, като се къпи само веднъж в месеца. 6 Пъти в годината се къпи, само колкото да преплакне пожълтялата си, инфектирала от бактерии кожа. Дебa гнусьото. Той за това и лъже - защото целия му живот е една гнуc.
162
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
180 Така ли? Защо тогава ГЕРБ бяха първи и втори, на предишните избори, когато нямаше хартиени бюлетини? ПП,ДБ са политически трупове, свързани с подземния свят.
161
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков е най-лъжливия и некадърен премиер който България е имала в историята си. За когото конституцията не струва нищо. Баща му е груб, нахал, който сипе обиди към инакомислещи, а синът му сръгва с лакти журналисти и им грабва микрофона от ръцете им. Заснет как чевръсто пъха ръка под полата на Лена, намерила лесния път до мечтаната кариера. Петкови вероятно са роми, рано се женят, лъжат, крадат, също като ромите. Нищо лично.
160
12
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК!!!!! преди 1 година
За ГЕРБ ще гласуват около 5% от населението. Още 5% с мушенгии около хартиените бюлетини. Станаха 10%. От тук, само им трябва да държат избирателната активност ПОД 50%, което ще им умножи резултата по коеф. 2 (колкото под 50%, толкова по-добре за тях) и ето ви ги "20-те процента" на ГЕРБ. Това е топ далаверата на века. Как правиш от 5% - 20%, даже и 25%, може и 30%. Ако Гласуват 10% от населението, ГЕРБ ще спечели 50% и ще има мнозинство. (обяснено простичко, за по-глупавитe от вас)
159
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Стоев Знаеш ли колко са гласовете от чужбина?На предните избори от над 2 млн човека са гласували 40 хиляди!Това са истинските цифри!Просто не разбирам защо се правят тези 12 хиляди секции!?И защо изобщо се гласува от чужбина!?
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъвто и избор да направите, гласувайте за наще. Те могат и знаят всичко. Те могат да вдигнат страната от мизерията.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма сини няма червени - има българи и американски слуги-тая песен с левите и десните е най голямата заблуда дето я пробутват ежечасно на българина - оказа се че той се хваща кото шаран за нея
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако това е истина - българина си заслужава съдбата на бял идианец - никой не му е виновен- не съм допускал че това е възможно в тая красива земя - толкова кухи кр-атуни
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До stoedinТи не гледай тия читалищни постановки на Кратуната с докарани под строй хора с рейсове.
154
3
 
9
 
! Отговори
прав си преди 1 година
До Анонимен 169 Да чакаш от червен канадски мушмурок да ти оправя живота си е дебилизъм от всякъде!