В кампанията за вота виждаме маркетинг, не политика

Липсва политическо въображение, разбиране, мислене
24 мар 2023 14:22, Анисия Иванова
20
В кампанията за вота виждаме маркетинг, не политика
Снимка: БГНЕС

"В кампанията се вижда опит за някакъв маркетинг, но никакъв опит за политика. Тя губи политическия си смисъл". Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Маркетингът продава, но ако има какво да продадеш. Ако стоката ти не става, както и да го разкажеш и облечеш, няма кой да го купи. Това е ключовият проблем - липсата на политическо въображение, липсата на политическо разбиране, на мисленето в категорията на политическото. Това са ключовите липси в поредна кампания. Тази кампания не се различава от последните 3-4 особено. Когато правите едно и също нещо, няма как да очаквате различен резултат", обясни той в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Тежката артилетия с кожените тужурки и моторите мина, подчерта Делийски и добави очакванията си:

"Вероятно партиите си дават сметка, че това е максимумът, който могат да извадят. Не очаквам нещо от страна на самите щабове като официална кампания, но не е невъзможно да се предизвика някакво събитие - нещо, което да окаже влияние, според тези, които го правят. В тази ситуация каквото и да се случи, не мисля, че ще промени радикално курса на кампанията".

Според него социологическите проучвания са изключително притеснителни:

"Става въпрос за доста мижав интерес към подобен тип съревнование. Това не е добре. Умората сигурно си казва думата, сигурно си казва думата и високата цена на кампаниите и склонността на някои инвеститори да се въздържат от инвестиции този път. Основната причина е в невъзможността на политическите елити да аргументират смисъла от своето съществуване".

Имаме 2 основни сфери, около които са групирани около 600 хил. избиратели една седмица преди изборите, коментира политологът.  

"Това са по 10% от всички избиратели - това е изключително ниска политическа тежест, за да произведеш каквото и да било легитимно политическо решение. Вместо тези блокове от партии и коалиции да се опитат да разкажат смисъла за своето съществуване на онези 3-4 млн., които отказват да гласуват, те за пореден път предпочетоха да си гарантират агитките, които развяват знамена и се мразят една друга. Ще се чудим защо е толкова ниска активността - защото нямаше усилия към по-съществен разговор, който да касае не само агитките, а и останалата част от обществото".

"Трябва да си дадем ясна сметка и тези, които искат нашите гласове, да си дадат сметка, че мотивационният потенциал на целия този разговор за това кой какво е откраднал, кой колко е по-красив, е толкова - 2,5 млн. гласоподаватели. Задълбочава се тенденцията за силни антиелитни настроения. 2 блока от традиционния системен елит и 1 на терена на антисистемните настроения - така за пореден път", отбеляза Страхил Делийски.

По думите му обаче кампаниите, освен маркетинг, са и време, в което в най-голям смисъл трябва да се изпълни необходимостта от задълбочен разговор между граждани и политици. А това не се случва. Политическата комуникация липсва за сметка на повече маркетинг и за сметка на повече битово-всекидневни обвинения, изтъкна той.

Относно позицията на президента за оръжието за Украйна Делийски изказа мнение, че Румен Радев артикулира позиция на немалка част от обществото. Той е в изключително трудна ситуация като институция, смята той. Според него темата за оръжията за Украйна силно е поляризирала мненията у нас.

"Не успяхме в рамките на една година да изградим разумен и смислен разговор за войната, отвъд начина, по който тя се продава, и това пречи и да се формулират смислени политически послания в тази посока", категоричен бе политологът.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лойко е изчадие адово,той е син на Сатаната,дошъл е на земята да унишожи България.
6
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
убедени сме...слепите,че кгб държат силни козове в ЕС!!!по делата е казано в Библията!! с едната ръка даваме 1...с другата вземаме ...3,ЕС е пробит от десетилетия!...кгб...щази...дс...Война е ...опитват да потопят САЩ и Свободният Свят...Война е!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
борисов ограбва субсидийте на земеделците с данъци,помощите давани за подпомагане не остава и цент при пройзводителите...такси...данъци...високи осигуровки...АД!финансиран от ЕС!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
не съм съгласен..хората не са уморени,хората са уплашени и зависими от мафията дпс-гроб,хората се чувстват изоставени...ЕС и меркел финансира ...дпс-гроб мафията..нечовешко..те я създадоха..хората са уплашени..да вървят срещу "любимците "на ЕС!ние сме проЗди хора но не сме слепи!САЩ и Свободният слепи ли сте???нима не работят за ..путин?руски поток...СП 1..2,налагат ни рестрикции нечовешки...закриха ни икономика,енергетиката отдадоха на руснаците,земеделиото ни закриха от ЕС на меркел,факти!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така както вървят нещата с този "мирен преход" от комунизъм към демокрация, някъде след 4 г. може да има гражданска война в България. Нещата са много сериозни. Всички държави се освободиха от комунизма, само България си е в примката на комунистите. Младите хора няма да търпят нито мизерията, нито липсата на реално правосъдие.
2
0
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 месеца
Ама избори ли ще има? Охххх, нямам търпение вече.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е България няма политически елит и това е нормално с оглед на комунистическият терор, когато всички политици са избити или бягат от България. Съвременният български политик има пари и е един надут богаташ, който има високо самочувствие, но без покритие.