"Галъп": Интрига на вота до последно, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа

Интрига има и за третото място между ДПС и "Възраждане"
Обновена: 30 мар 2023 15:45 | 30 мар 2023 13:48, Красимир Ангелов
158
"Галъп": Интрига на вота до последно,  ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа. Обединението ПП-ДБ  би събрало 26,9% от гласовете, а основният им опонент – партията на Бойко Борисов - 26,5%.

ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. Това сочат резултатите от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата
Твърдо в парламента на пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

От „Галъп“ обаче уточняват, че стотици хиляди тепърва ще решават и на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% от анкетираните са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избор.

Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души. Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре бе, хора, защо сте против Възраждане? С какво тази партия ощетява интересите на България? А ГЕРБ по- добри ли са? За 3 мандата разбиха толкова неща. А ПП-ДБ по- добри ли са и те? Американски мекерета, които дават шпекови салами, за да получат гласове. Толкова истини казва Коцето, а някои хора го плюят и кълнат.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интригата ще е след като пратят Бойко в затвора..
125
3
 
2
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 месеца
Киро и Асен разчитатат на машината ,ще ударят три греди за тяхно съжаление!! На тях ли Радев им викаше шарлатани?! Освен лъжи и нова цена на олиото и горивата не очаквам нищо от тези ШАРЛАТАНИ
124
3
 
2
 
! Отговори
Na bas преди 2 месеца
Хайде на бас, че повечето драскачи тук , ще гласуват за Копейкин, такъв е профила на тези хора - ехидни коментатори без работа !
123
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ще е първи не е от почти никакво значение. руския подлог радев ще продължи да си управлява чрез гълъбчета и други некомпетентни индивиди
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако изборите се фалшифицират,всички други приказки за борба с корупция и тн. нямат значение.Накрая този заспал народ ще се събуди и ще измете предателите
121
0
 
7
 
! Отговори
Кой преди 2 месеца
ще гласува за шарлатаните? Наред ли сте?
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да признаем резултатите от изборите - парламент и правителство ще бъдат нелегитимни. Настъпва нова фаза в борбата срещу престъпната мафия превзела държавния апарат.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Негласуване и искане на оставка на президента, глав. прокурор, цик.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бомбените заплахи са нормална реакция срещу превзетата от агентите на цру държавна администрация. Изборите са опорочени -- предлагат ни да гласуваме за престъпници, които съдебната система отказва да разследва. Липсват милиарди от бюджета -- но това не било основание за разследване и повдигане на обвинения -- подписите им стоят под съответните договори, които ощетяват държавата.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това тебе може да те кефи, а мене ме кефи друго -- да те издухаме под опашката в посока фашингтон и там да те управлява бай дън директно.
116
7
 
0
 
! Отговори
USA преди 2 месеца
В неделя може да избере измежду Американското,Евроатлантическото ,Българското, Турското .Може да изберете нещото неосъзнато или просто да подкрепите патерицата.. Аз лично избирам Американското защото много ми кефи да ме управляват отвъд океана!
115
5
 
2
 
! Отговори
копейките преди 2 месеца
ако са активирани по все форуме , Мутрафонова е отворила торбичката с подаръци от дядя ***-Н
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да има избори в Неделя! Ще връщате парите!
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
Няма как да ме накарате да гласувам за ПП. Дори да ги рекламирате от сутрин до вечер.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коалиция "Ииии Макак" дори да спечелят изборите, дори да вземат властта...ще се изядът един друг отвътре. И Киро и Асен и Ицо Мравояда са много алчни. Ще се изпокарат на втория месец след като влязат в парламента. За постове, за шефове на комисии.. Това сме го гледали вече.
111
1
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 месеца
До 117. И твоят коментар е абсолютно избирателен. Типично за антигербаджия, който живее само с черно и бяло.
110
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До 112. Уф, кога най-после ще се научат кап.путите като теб, че ГЕРБ не са управлявали 12 години, а 10. А преди тях, а и след тях България на кои места в ЕС е? Та да те светна накрая, че проблемът не е в ГЕРБ, защото кой ли не се изреди да ни оправя, а в матр'яла.
109
1
 
8
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 2 месеца
След 2 април , ако "Продължава пропадането" вземат властта , то най-сигурното нещо за българина е , че вместо нормална храна , ще има насекоми ! Про100 Киро и Кокорчо ще осигурят и малко мътна вода за преглъщане! Да ни са честити меките китки на България !
108
2
 
4
 
! Отговори
FINAL COUNTDOWN преди 2 месеца
АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА САЙТА, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ТРИЕТЕ, НО ТОВА НЯМА ДА ПРОМЕНИ РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ!!!...