Днес е ден за размисъл, забранява се предизборната агитация

Забранено е и оповестяването на резултати за изхода от вота
77
Днес е ден за размисъл, забранява се предизборната агитация
Снимка: БГНЕС

Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 1 април до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Санкции

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от хиляда до три хиляди лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от три хил. до 10 хил. лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от хиляда до пет хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от две хил. до пет хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от пет хил. до 10 хил. лв./БТА, Елена Николова
 


77
Още по темата: ден за размисъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
ок преди 2 месеца
добре, хорошо,
59
0
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Вече не ни дават и да мислим . Само заплахи за затвора и за побой. Някой сме е ли да си помисли , че днес е денят на хумора и шегата . Сатирата да оставим настрана , защото вече се третира като особен вид престъпление срещу човечеството .
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навсякъде се купували гласове ,повечето роми ,но как така до сега не казаха по тв или полиция една партия която е давала пачките ,защо крие от народа които купуват гласове ,мисля че всички институции мълчат упорито
57
2
 
1
 
! Отговори
ФАЛШИВИЯ ПРЕЦЕДЕНТ.. преди 2 месеца
ХИЧ НЕ МИСЛИ....... НАПРАВО ОРГАНИЗИРА КОСТИНБРОД 3,В ДЕНЯ ПРЕДИ РАЗМИСЪЛА.... ХАРЕСА МУ СЛУЖЕБНО ДА ВЪРТИ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ДА НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.....
56
1
 
1
 
! Отговори
ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА преди 2 месеца
2020-2022.......... ХИЧ НЕ МИСЛИХА.... НАПРАВО НИ ОГРАБИХА 70 % ОТ ПАРИТЕ, И СЕГА ГЛАДУВАМЕ
55
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Най добре размишлявам на чаша/бутилка/ ракия
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голям майтап. Големи сте шегаджии.
53
1
 
4
 
! Отговори
КараДАЙ : преди 2 месеца
А на маЕчЕн езикъ модже ли,аркадашларъ?!? ДЕалогичност да има,чоджум...
52
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
То ако за цял месец не си се ориентираш, точно в последната секунда ли ще решиш? Масово няма да гласуват и затова ще имаме поредния нелегимен парламент в който един депутат ще е избран с по малко гласове от селски кмет със 100-на избирателя!
51
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Дойде му в главата мисъл за размисъл и като не намери никой си излезе.
50
0
 
3
 
! Отговори
само питам преди 2 месеца
А по пунктовете ще има ли санитари да прибират гласуващите един по един в съответните заведения!?
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денят за размисъл на българите идва след изборите.
48
0
 
11
 
! Отговори
Ловец преди 2 месеца
Някои индиански племена вярват, че ако ядеш мечка ще бъдеш силен и смел. Ако ядеш пума ще бъдеш хитър и бърз. Може би ние прекаляваме с овчето и свинското...
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашият кмет масово агитира за ГЕРБ. Той е от тях и казва, че ще го махнат, ако не гласуваме за ГЕРБ
46
1
 
7
 
! Отговори
Дан Браун преди 2 месеца
До 55 В България всеки ден е ден на лъжата дни си е просто събота.Нама свобода в медиите каквато има в чужбина да критикуват и до обсъждат политиката сега два предизборна кампания а и ппеди това а Те си мълчат като женски полови органи за далаверите на тякой хора в властта.Знаете ли ме европейската прокуратура разследва столична община за корупция в размер на три милиона евро?
45
8
 
6
 
! Отговори
Политик преди 2 месеца
Най важните два въпроса в България са 1 кога ще паднат визите за САЩ за да се махнем всички нормални хора от тази знаете какво и въпрос номер две кога ще легализират марихуаната
44
0
 
14
 
! Отговори
e преди 2 месеца
Днес трябва да се даде възможнист на партиите да направят на- силната си предизборна кампания. Все пак е Ден на лъжата и шегата!!!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
Васко Кръпката преди 2 месеца
Искам да съм негаррр в щата Алабамааа
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А разрешени ли са следизборните псувни?
41
6
 
2
 
! Отговори
Неискам да гласувам преди 2 месеца
Искам да съм н и г а в щата Алабама.Това е сто пъти по добре от това да си бъргарин