Каква е избирателната активност по света?

На места избирателните секции бяха по-малко в сравнение с предишни избори
Обновена: 2 апр 2023 21:36 | 2 апр 2023 21:29, Йоана Цонева
5

Българите в чужбина гласуват в 61 държави, в които са разкрити общо 737 секции. Машинно гласуване е предвидено в 245 от тях. Както вече е обичайно на парламентарни избори, най-много са изборните секции в Турция. Общо 350 хил. души в южната ни съседка имат право да гласуват.

След Турция, най-много секции са разкрити във Великобритания. На места в Лондон дори се образуваха опашки. Вотът на Острова продължава до 22 часа българско време. В Германия сънародниците ни гласуват в 74 секции, което е значително по-малко в сравнение с предишни избори. В частност в Берлин се отчита по-ниска избирателна активност от предходните избори, предаде Bulgaria ON AIR.

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 часа българско време в събота. Два часа след това започна и гласуването в Австралия. Най-късно изборният ден ще приключи в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 часа българско време в понеделник - 3 април.

"Изключително важно е да се гласува, тъй като има активни действия да отчаят хората, за да може по-лесно да бъдат манипулирани гласовете. Трябва гласът на обществото да може да се чуе", категоричен е д-р Христо Стефанов, който помогна на пострадалите в първите минути след инцидента с автобус, пълен с деца, на АМ "Тракия".

В РСМ подадените заявления за гласуване бяха 169. "Когато се говори за нормализиране на отношенията и има очаквания за политическо правителство, с което да започнат преговори за възстановяването на дейността на работните групи на двете страни на ниво различни сектори, трябва да бъдем коректни във фактологията. Ситуацията между България и РСМ е в най-ниската си точка от последните 30 години", смята кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Откакто съвсем оплескахте нещата и принудихте хора , които не са гласували по 20 години , да гласуват.
3
1
 
1
 
! Отговори
Хм? преди 1 година
Българските граждани по света гласуват както решат и продължават живота си, а ние в България "опъваме аврам каиша"!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е активността?
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога има толкова много българи в Австралия, които гласувотхза ПП? ГЕРБ трябва да иска проверка на гласовете от чужбина.