Световният печат: Проруските сили печелят подкрепа на вота в България

Опасения от продължаване на политическата нестабилност
3 апр 2023 09:45, Елка Василева
247
Световният печат: Проруските сили печелят подкрепа на вота в България
Снимка: архив, БГНЕС

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от бившия лидер на центристите Кирил Петков, пише френският в. "Монд", като цитира снощните прогнози, базирани на частични резултати.

Още по темата
Според цитираната от изданието Евелина Славкова, анализатор от "Тренд", това е най-лошият възможен сценарий: "Колкото по-близки са резултатите, толкова по-трудно ще бъде да се състави стабилно правителство".

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с 6,5 милиона жители се запазват и след петите поредни избори. Скъпо струващата политическа криза е без прецедент от края на комунизма през 1990 г. След падането на Бойко Борисов след десетилетие на власт различните партии не успяват да изградят трайна коалиция. Тази безизходица се засилва от конфликта в Украйна в общество, което е исторически и културно близко до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев.

Младата проруска ултранационалистическа групировка "Възраждане" се възползва от този геополитически контекст, за да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете в сравнение с 10% на предишните избори. "Възраждане" отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и открито защитава идеологията на Кремъл, това правят и социалистите от БСП - наследници на бившата комунистическа партия, управлявала някога страната, които събират около 9-10%, отбелязва френското издание.

На проруските сили в българската политика посвещава статията си и в. "Файненшъл таймс", който описва партия "Възраждане" като "проруска партия, която води кампания срещу присъединяването на България към еврото". На парламентарните избори тя "се опитва да разтърси" политическото статукво, като отразява "нарастващото разочарование на избирателите от корупционните скандали и политическите пререкания в София". "Възраждане" намери отклик сред българските избиратели, след като зае крайнодясна позиция, редовно ретранслираше пропагандата на Кремъл и поставяше под въпрос подкрепата на правителството за Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия", добавя изданието.

Твърденията на руската пропаганда, като например това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена плоскост, която води страната към открит конфликт с Москва, са навсякъде в кампанията на "Възраждане", пише изданието.

Партията е ръководена от Костадин Костадинов, харизматичен представител на научните среди, чийто "популярен прякор е Копейкин - име, което препраща към руската дребна монета".

Мнозина смятат, че тези избори са от решаващо значение за ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов беше министър-председател от 2009 г. до 2021 г., докато не избухнаха общонационални протести заради ролята на правителството му в ширещата се корупция в страната, отбелязва изданието "Политико".

Партия "Продължаваме промяната", водена от завършилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев, и "Демократична България", водена от Христо Иванов, водят кампания с обещанието да превърнат България в "европейска държава", като повишат стандарта на здравеопазването и образованието и направят съдебната система и прокуратурата независими. Те са фаворити сред по-младите избиратели, посочва изданието.

Ако обаче страната отново не успее да излъчи работещо правителство, това може да подкопае надеждите ѝ за присъединяване към еврозоната и за ефективно използване на европейската помощ за възстановяване от пандемията от КОВИД-19.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
9
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 179 Войната спада ли към православните ценности ? Не че нещо , за един приятел питам.
171
18
 
12
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 година
Ние сме Троянски кон за ЕС.Приеха ни по политически причини , без да сме готови за това. И ето ни предатели.
170
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирилицата и Православните ценности печелят , чуждопоклонниците нямат място тук
169
5
 
5
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Анонимен "имам три висши и ще те продам и купя 100 пъти": Точно това имах пред вид. Идеален пример за редко тъnо парче което се смята за супер интелигентно и осведомено. Жертва на класическа схема за манипулация: Казваш на един глупав човек "ти си умно кoпеле, разбираш ги нещата, знаеш кога те лъжат, и на теб ти е ясно, че небето е червено а rъза на *** е син". И той вече знае цветовете и започва да разпространява това знание. Схемата беше приложена и при налагане на антивакса.
168
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и Копейкин са хора на Путин. Копейкин поне не се крие, докато ПП лъжат избирателите си, като истински к0мунисти каквито са.
167
20
 
10
 
! Отговори
ПАТРИОТИ НА ПУТИН преди 1 година
ТОВА СА ВЪЗРАЖДАНЕ.... БРАНЯТ РУСКОТО ЗНАМЕ, НЕ БЪЛГАРСКОТО... ЩОМ ПРИЕМАТ ДУМИТЕ НА ПУТИН, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТАТАРИ И ЧЕ АЗБУКАТА Е МАКЕДОНСКА...!! ПП...ПУТИНИСТИ ПРЕДАТЕЛИ....
166
3
 
14
 
! Отговори
Германистан преди 1 година
Се учи от дядо си Бай Издън! И той още обвинява Путин за всичко-от инфлацията до гравитацията, като падне по стълбите!
165
2
 
20
 
! Отговори
До Германистан преди 1 година
На пропаднал демократ, евроатландик-все комунисти му се привиждат ;)
164
1
 
19
 
! Отговори
До Германистан преди 1 година
А ПП ДБ кой ги създаде и спонсорира, можеш ли да кажеш? Защото накак липсват в едностранният ти коментар!
163
1
 
9
 
! Отговори
САЩ пропаганда преди 1 година
Ако си пацифист, си ултранационалист!
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гepманистaн Убepалec...... Ти си много умен сеяндурин бе. На мен ще ми казваш че съм тъпо парче който имам три висши и ще те продам и купя 100 пъти. Бегай при киро парапто да му сви рнеш на свирката.
161
2
 
6
 
! Отговори
Haто е бизнес преди 1 година
И като всеки бизнес трябва да се разширява, на нови пазари, да си прави реклама, да повишава търсенето на продукта, който предлага! За съжаление това не е възможно без агресивно разширване и война!! В момента бизнеса на Нато върви добре, много печалба от опродажба на оръжие, нави пазари във Финландия и Швеция! Европейския пазар е гарантиран Но дългосрочно и глобално, Нато загуби пазарите извън Европа и остави Китай да се разшири в Азия, Африка, Близкия Изток! Загубата от войната ще е анти реклам
160
19
 
2
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Ами вярно е. Екстремистка путинистка организация определяна като популистка обира гласовете на онази прослойка която се смята за осведомена, напредничава и съставена от интелигентните българи но всъщност редко тъnи парчета съответно лесно манипулируеми гласоподаватели. И герб и депесе са си организации създадени от русия - бойко е наследник на царо, а меди доганов е продукт на КГБ/6то. итн изпълниха директни поръчки на рускайе пасолства, Бесепето всъщност е най-безвредно от русофилските партии.
159
14
 
5
 
! Отговори
До 168 преди 1 година
Баш пък НАТО ти видига цените. То бива невежество и гьонсурат_лък, но чак пък толкова...
158
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да Всичко беше направено от СССР. И сега се разрушава. ЕС и НАТО само дигат цените след 1996 г.
157
11
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 година
До Винаги Ама защо никой не се бунтуваше срещу робството, когато бяхме колония на СССР?
156
5
 
11
 
! Отговори
ff преди 1 година
Ако не искаш да се месиш в световните конфликти и вече си ултранационалист
155
5
 
19
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Са лицемери! Вътрешно са демокрация, правата на всяка малцинство са защитине, мнозинството решава-а външно политически и глобално са диктатур и искат да диктуват на света! Различните от тях държави, нямат право да живеят както искат те различно!Тоест вътрешно пропагират демокрация и различие, а външно хегемония, еднолична диктатура и хомогенност!
154
4
 
1
 
! Отговори
до 154 преди 1 година
До Винаги,страшно ще стане,когато целия свят се надигне срещу българското робство,тогава не ви виждам къде ще се денете,и те уверявам,че не е много далеч този ден,не може на тази планета само вие да живеете като богове,докато целия останал свят ви хрантути и не може да смогне на лакомията ви
153
3
 
21
 
! Отговори
Вавсякъде преди 1 година
Където САЩ насила се намесиха да инсталират демокрация, тези държави се превърнаха в failed states! Вижте Афганистан, Либия, Сирия, Украйна, Ирак-всичките бяха даже по-богати преди САЩ да направи там преврати или да вкара войски! Никоя ат тях не стана демокрация, но бяха разрушени!!