1,5 млн. избиратели са предпочели машините, 1,1 млн. - хартията

В голяма част от протоколите имало неточности
26
1,5 млн. избиратели са предпочели машините, 1,1 млн. - хартията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред bTV.

„Не сме имали време да правим оценки, тъй като след изборите веднага започнахме приемането на документите от гласувалите извън страната, а след това и районните избирателни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно снощи обработвахме протоколите, защото в голяма част от протоколите има неточности“, обясни тя.

Росица Матева подчерта, че грешките се дължат на двойното преброяване на бюлетините. Тя обясни, че ЦИК не обучава членовете на секции, а подготвя методическите оказания.

„Членовете на комисиите се обучават от районните комисии, но не е редно тази отговорност да се вменява единствено на тях. Обучението е двустранен процес“, уточни Матева.

Говорителят на ЦИК коментира също така видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя заяви, че не е в правомощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят трябва да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл или не.
„20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а около 100 дадоха проблем в изборния ден, като гласуването с по-голямата част от тях беше преустановено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или твърде къси, т.е. без съответния реквизит. Тепърва ще се прави анализ на това“, посочи още Матева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: изборибюлетини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много фантастика четете. С машините няма фалшификации, такива има с хартиените бюлетини.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно при машините стават най-големите фалшификации.Трябва ви само един IT специалист да ви направи вълшебна флашка и е готово.С един клик се обезсмисля това да ходите на избори.Когато бяха само машинки все едно не купуваха гласове?Купуваха и още как.Нима не помните как по новините казваха,че еди кой си са хванали?Сега се правите на ударени по главата и раздухвате как само при хартията се купували гласове...Не ви искаме машинките!Дано всички дадат на късо!В ЕС са ЗАБРАНЕНИ !!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със всеки нов избор почвам да си задавам въпросът, колко е реалният брой на гласоподавателите в България, винаги гласуват около 2.5-2.6, а трябва уж да сме 6 млн и половина
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата между хариената и машинната бюлетина е, че при машините няма фалшификации, докато с хартията има, което обезмисля всякакво гласуване - хартиено или машинно. Това не могат да схванат тези дето държат да има хартиена бюлетина освен ако не се възползват от нея да фалщифицират изборите.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям хаос е протокола на ЦИК. Дават поотделно хартиени бюлетин, машинни и общо, по 4 различни групи, но никъде сумата на хартията и машината не дава общото публикувано от ЦИК. Отделно, че като се сравнят числата излиза, че има и недействителни бюлетини от машинното гласуване, което ЦИК не публикува, а и не е ясно как става.
16
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Я кажете с хартиени бюлетини, какъв процент са мъртви и ромчета.....
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората трябва да имат избор. Точка. На тия, които предпочитат машини не може да им се налага хартия, на тия които предпочитат хартия не могат да им се налагат машини. Трябва да имаш празна кратуна на раменете, за да не го разбираш.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички участници в изборите, които не са в октопода ГЕРБ ДПС трябва да искат затвор за членовете на ЦИК. Аз повече няма да гласувам в тази държава до като бе видя цикаджии в затвора.
13
4
 
11
 
! Отговори
гост машинист преди 1 година
Дали са "предпочели" хартията, или машината не е работела?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй ли пише в Конституцията,чий орган е ЦИК- държавен или обществен,че дава само указания,а наставленията като обучения са от РИК и какви указания щом изборите са с нередности.
11
4
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ХИЛЯДИ СА СЕКЦИИТЕ САМО НА ХАРТИЯ , БЕЗ МАШИНА !!! РОМИТЕ СА НА ХАРТИЯ ЗАРАДИ ПЛАЩАНЕТО !!!
10
8
 
11
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Ами хартиена коалиция,умишлено се търсеше за да може да се манипулират изборите!
9
1
 
11
 
! Отговори
Име преди 1 година
А 4 милиона не избраха НИЩО!
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам това да е показател за нещо изобщо. Следващите избори може да покажат нещо, но тези още не, при положение че предните бяха само с машини и все още директно те пращат към машината и ако някой се сети може и да пита гражданина как иска да гласува. Добре че има хора да кажат че искат с хартиен документ, а не да чакат да им посочат машината.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартията е доста подла щото дадоха по ТВ невалидна бюлетина, където очевидно възрастен човек с паркинсон и трепереща ръка се е опитал да направи хиксче в мъничкото квадратче, но е излязъл за малко от квадратчето и му анулират гласуването....Квадратчето трябва да е поне двойно, за да могат и такива хора да гласуват!!
6
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има такава класация, важното е правото на избор което е характерно за демокрацията. В 13-тата република подчинена директно на Путин чрез Радев право на избор няма,
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да разбирам заглавието? По-голяма част от хората са предпочели да им се плаща по банков път, а по-малка част са предпочели да им се плаща кеш? Нещо подозрително малко хора са хванати, че гласуват за кинти. В маалите това е практика отдавна. БКП също купува. А то сега на тези избори все едно никой не е купувал се оказа. Или както казват в България "Купуването и продаването на гласове е престъпление... Ако те хванат..."... За милиони няма закони... Не е правова държава това.
4
3
 
22
 
! Отговори
Архимандрит Бобойко преди 1 година
Починалите избиратели, мир на праха им, предпочитат хартиената бюлетина.
3
2
 
7
 
! Отговори
Има неточности преди 1 година
Айде сега една касация на изборите, моля )))
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе! "Верваме" ви! 80 процента от кашоните с бюлетините се върнаха непокътнати.