Екатерина Захариева: Време е ПП-ДБ да осъзнаят, че са втора политическа сила

Липсата на правителство е сред причините за все по-арогантното отношение на РСМ
6 май 2023 23:05, Йоана Цонева
91

Председателят на заличения вече клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски, вече е с официално обвинение от прокуратурата за акт на омраза.

"Това очевидно е политически аспириран процес. Хората, които познават Люпчо, а и аз съм един от тях, а и изобщо наблюдавайки процесите в РСМ, едва ли някой ще повярва, че това е човек, който ще извърши престъпление като насаждане на ксенофобски убеждения. Колкото и да ги тъпчат, мачкат, преследват и бият, хората с българско самосъзнание там стават все по-смели всъщност – пишат жалби, изискват официално участие в работната група за изменение на конституцията. Все пак да бъдат представени – като ще бъдат вписани в нея, да има представител и от тях самите", коментира бившият външен министър Екатерина Захариева в студиото на "Брюксел 1".

Тя добави, че е жалко, че се стигна до обвинение, не срещу тези, които са извършили наказуеми престъпления, а срещу тези, "които се опитват да живеят в държавата си, считайки се обаче с български произход, почитайки паметта на предците си, събирайки се в един клуб, говорейки за история".

Захариева даде примери за дискриминация на хората в РСМ, които се афишират като българи - не могат да си намерят работа, абсурд е за такава в държавната администрация.

Според нея липсата на редовно правителство вече две години е сред причините за все по-арогантното отношение към българите и България.

"Абсолютно нормално е македонските власти да си мислят, че могат да си правят каквото си искат без да има сериозна реакция от България... Обвинението ми не е към служебните министри на външните работи, които са правили всичко възможно това да не се случи и са опитвали в тази ситуация да предвиждат дневния ред напред. Говоря, че по принцип това е резултатът", уточни Захариева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите трябва да влязат в работната група в РСМ за конституционни промени.

"Тук обаче имам критика и към нашата общност там, към организациите. Трябва наистина да се обединят и да излъчат един или двама човека, защото няма как да влязат всички. Така дават оправдание на властта в Скопие да казват "Кого точно да поканим?“ Те например 10 или 15 са написали писмо, че искат да влязат. Няма как. Обединете се, излъчете представители и тогава ще отнемете и аргументите на властта в РСМ. Те казват „Не може да поканим всички 15“ и са прави, че не могат да поканят всички. Аз отправям апел към тях. Вярвам, че знаят, че моят апел е доброжелателен. Излъчете един или двама представители и така ще отнемете аргумента на РСМ", предложи бившият дипломат номер едно на България.

Тя призова за промени в закона, който позволява получаване на българско гражданство.

"Трябва да има церемония, указите, с които се дава българско гражданство трябва да бъдат публични и третото много важно нещо е публичността на тези регистри при спазване на ЗЗЛД, поне имената. Аз не мога да разбера защо трябва да ги крием тези регистри. Аз считам, че това ще лимитира хората, които взимат български паспорт, само за да могат да пътуват в ЕС, защото не са още държава-член. В същото време извършвайки антибългарски действия директно срещу интересите на Република България", категорична е Захариева.

Гостът изрази позиция, че може да покани представител или представители от общността на македонските българи по въпросите на гражданство, когато променят закона, защото те най-добре знаят какво им пречи да получат правата си и да имат и български паспорт.

"Добре са дошли. Аз не мога да говоря от името на председателите на комисии, които все още нямаме. Но аз като народен представител и вносител, бих могла и мога да ги поканя", каза Захариева.

Тя коментира и възможността за съставяне на редовно правителство: такава има.

"Мисля, че вече е видно за всички български граждани е, че ние правим всичко възможно. Извинявайте, но ние като първа политическа сила подадохме ръка. Направихме страшно много компромиси. И същото време, от отсрещната страна, "Продължаваме промяната" казва, че програмата е тяхна. Тези хора трябва да осъзнаят, че са втора политическа сила. Второ, на нито един от нас, на нито една от партиите не даде да управляваме самостоятелно в правителство. Те имат 64 депутати, как си представят правителство на малцинството?", попита Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Ау преди 11 месеца
Тая дали е народен представител, навремето я наричаха,к.о.н.кой ли е гласувал за това чу.до.
63
2
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 11 месеца
Съгласен съм,че пп-дб са втора полит.сила,но това е само засега-те ,с ината си, вървят усилено по пътя на итн и нищо чудно ако след още 1-2 предсрочни парламентарни вота останат под линия-и то за много дълго време.
62
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
при 40 процента изб активност кои кого е победил избори до дупка докато виизчистим вие нямате мярка
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е ГЕРБ да осъзнаят, че загубиха големите градове, а те дефакто са туптящото сърце на държавата! Така че, мила ми Кате, резултатите не са същите! Може като гола бройка хора да са еднакви, но профилът на хората е различен! Зависимите и мислещите зависимо намаляват с всяка изминала година. Поколенията се сменят... ;)
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички разбрахме, че ГЕРБ са спечелили изборите, но за пореден път не могат да съставят правителство. Ясно е кой пак настъпва мотиката.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мафии
58
6
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
Време е ти да осъзнаеш,че си една грозна фльорца и нищо друго.
57
11
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
И ПП и Русия не осъзнаван че са втора сила.Така ли е ? Така е.
56
5
 
13
 
! Отговори
Е, преди 11 месеца
Катето "подпорната"стена се изказа
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боци и Шиши са решили да приключат държавата.
54
7
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 11 месеца
Време е да наритаме от парламенто. И ГРОБ и ППДБ и ДПС. Сите сте антибългари.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ай ай ай и очилата та краварка на барикадата - тя по нищо не се отличава от променливите - само дето е по нахранена
52
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време ГЕРБ да разберат, че мокрият им сън ПП-ДБ няма да се реализира и да се насочат към реалността - ДпС, БСП и ИТН!
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво е ,,работила" преди Бойко да я възнагради с поста министър.?По устните и чета....какво е и била работата.Работила е пак с устата си....
50
21
 
4
 
! Отговори
Една преди 11 месеца
...от най-интелигентните в българската политика! Изключително попадение на Борисов! На Костя Копейкин тараканите не ги броим! Тяхната работа е да лаят!
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че той Гешеф, не ги ли вкара в затвора тези двамината със съпруга и в затвора за строежа на ,,Алепу".Значи аз , гербаджията съм объркан.Гешеф , все повтаря , че се бори с мафията.А мафията дава интервю И медиите му съучастват.А кой тогава му направи атентата.За това те , мафията никога няма да му направят атентат.А ще го възнаградят.С инценирано атентат.Струва ми се логично.Макър да съм заслепен Гербаджия.
48
6
 
5
 
! Отговори
...! преди 11 месеца
За Мишо Бирата питай Първанов! Той е звънял на Борисов и го е молил да не му спира бизнеса! Какъвто и да беше Първанов, той беше класи над сегашният Фелдфебел ! И Мишо Бирата е от спонсорите на БСП! Питай тях!
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма вече да има хотели строени на дюни в защитена зона наричани подпорни стени!!! Изберете ПП и ДБ и тази ще е в затвора,заедно със съпругът и.Нейния съпруг е проектант архитект на хотела на дюните,наречен подпорна стена за птици.Забравяте как Ви се подграваха и все още подиграват от ГЕРБ.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е подобни хора да са в затовора.Ние няма ме прокуратура!!! Какво стана с хотела на съпруга и на тази ,който строеше хотел подпорна стена в защитена зона на нашето море??!!! ГРРБ не разбират ли като показват тази,че губят гласоподаватели!!!
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С Мишо бирата какво стана? Започна ли делото?