Битката за София: Терзиев, Григорова и Хекимян движат в пакет, делят ги 20 000 гласа

120 000 души се колебаят за кого да гласуват
Обновена: 19 окт 2023 09:32 | 19 окт 2023 09:31, Нели Христова
398
Битката за София: Терзиев, Григорова и Хекимян движат в пакет, делят ги 20 000 гласа
Снимка: БГНЕС

Само 20 000 гласа разделят Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, става ясно от изследване на агенция "Медиана", направено 10 дни преди местните избори. Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/"Спаси София", БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат почти в пакет". Балотажът в столицата е гарантиран, коментират още социолозите.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.

За Терзиев биха гласували 24,8%, за Григорова 22,2%, а Хекимян е трети с 21,4%.

В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите.

В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори - около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.


Не може да се каже същото за избора на общински съветници - близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата (анонимна) власт на партиите в общинските дела. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-"Спаси София" и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират "сглобка" (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата.

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50.

На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев.

Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов ("Възраждане") и част от тези на другите кандидати , но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.

На практика изборът в София ще се реши в оставащите десет дни от тези 120 хиляди избиратели, които към момента все още се колебаят. А голяма част от тях решават, както показват изследванията, в последния ден и дори по пътя от къщи до урните.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
5
 
9
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 месеца
Никога повече БСП
206
3
 
4
 
! Отговори
Android 14 преди 7 месеца
На който не му е ясно, че балотажа е нагласен Терзиев срещу Григорова и Григорова става кмет - значи е на друга планета. Честита да ви е тъм-но-ко-жата кметица, софиянци!
205
0
 
9
 
! Отговори
карачанаков преди 7 месеца
Само да питам защо под статии за БСП и основно за булята известна с прозвището г-жа Лъжа не може да се коментира?По нейно желание ли или по Ваше усмотрение? Щях да я питам тя как се справи като министър с покачващите цени и как успя да не допусне ни едно куршумче да отлети за Украйна.А и още като е толкова примерна що другаря Станишев я изхвърли като мръсно коте от поста зам . министър?
204
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
няма за кой да се гласува, това не са истински кандидати
203
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Красота Възраждане няма да имат и общински съветници :)
202
2
 
5
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Трябва да се избере някой друг различен от тези 3мата, но не знам дали може да се обедини народа и да обърка сметките на големите политици...поне за малко да ги постави в шах
201
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Терзиев и Хекимян обслужват мафиотски интереси. Кой ли ще се излъже да гласува за тях?!
200
7
 
8
 
! Отговори
Изборите идат преди 7 месеца
Ала Бала...викаше Киро Мастията за изборите...ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО!! Резултатите вече са известни, изборите са само формални !! ДА НИ Е ЧЕСТИТ НОВИЯ КМЕТ- ЧЕНГЕТО МИЛИАРДЕР ТЕРЗИЕВ !!
199
5
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
Медиана най червената от червените бг агенции Те никога не са правили изследвания Ако направят ще питат точно определени няколко човека Това са техните "изследвания" Това което червен колювците манипулират Са винаги това което те желаят Тоест желаното от тях представят за изследване В техните изследвания бсп редовно водеше на герб А на края герб биеше с 10% бсп Почти 90% От бг агенциите са заети от руска агентура Трябва да бъдат разследвани и доста от тях забранени
198
7
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 7 месеца
Ваня е най симпатична , като Фандъкова , другите не стават.Грозни са.
197
0
 
11
 
! Отговори
МАСОВО ГЛАСУВАНЕ преди 7 месеца
Ако приемем данните от проучването за достоверни, това означава, че купения вот, заедно с корпоративния вот ще предреши битката за кметското място в София. В този случай единственият изход е МАСОВО ГЛАСУВАНЕ. За съжаление този път май е точно така. Е, освен масово, гласуването трябва и да НЕ Е "ПО ИНЕРЦИЯ", разбира се.
196
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Васил Терзиев е в тежък развод. На мен ми омръзна да ме управляват такива.
195
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Григорова така добре лъжеше в медиите, да обслужва чужди интереси, накрая нито една прогноза не и се сбъдна, ама народа я поставя на второ място. Няма оправия с такъв народ.
194
6
 
10
 
! Отговори
СТАТУКВОТО? преди 7 месеца
Хора, мислете, че когато гласувате за кмет на столицата, гласувате евентуално също за премиер или за президент. Успешните кметове на столицата имат отворен път в политиката. Въпросът е как си представяме всеки един от тримата водещи претенденти като премиер или като президент? За мен лично Терзиев и Хекимян са едно и също нещо - СТАТУКВОТО (т.е. послушание, машинации, пари). Те са СТАРОТО - без нови идеи, а само запазване на СТАРОТО и поради това за мен не представляват ОПЦИЯ ЗА ИЗБОР.
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
в топ сто е ... отзад напред.
192
4
 
4
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 7 месеца
Викаше харвардската *** Киро ...Всичко е нагласено вече.резултатите са вече известни...Ченгето милиардер Терзиев ще е новия кмет а Винету ще духа супата...ураааа
191
9
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Тези справки показват как ще се гласува за Кмет на София , преди да сме гласували - Парадокс .Иначе лично мое мнение - Ваня Григорова е Фаворит , другите Претенденти се подкрепят от платен вот .Проблема на Терзиев и Хекимян е че са зависими от зависимости .
190
4
 
1
 
! Отговори
555 до 191-Терзиев преди 7 месеца
Я по-добре кажи *** къде са милиардите на Борисов, кои банки са ги превели в чужбина и как запазват трансферите в тайна, или тоновете парични знаци ги е прекарал в чужбина със самолет,или ги е закопал в градината си в Банкя ? И ти си облъчен яко от червените апологети и техните слуги, които не можаха да се примирят, че обикновен и народен човек не е от тяхното котило, а управлява толкова дълго и бавно но сигурно върви в правилната посока.За това отмъстиха с инсталирането на доказани шарлатани
189
1
 
4
 
! Отговори
До 201 преди 7 месеца
До ДЕЙСТВИЕ не МИСЛЕНЕ Смешен плач! Стига с тоя купен вот, хората гласуват кой емоционално, кой практично! Призовавам да се гласува практично - за този, който ще свърши работа за София, а не за плямпалата!
188
2
 
10
 
! Отговори
Брей!? преди 7 месеца
Май ви хвана страх, живеещите в София, да не вземат да гласуват масово! Хора, не ходете за гъби, не се крийте в домаси, а решете сами съдбите си, та после да не се оплаквате!