"Алфа рисърч": 29,8% гласуват за Терзиев, 21,1% за Хекимян

41,5% в София са твърдо решени да гласуват, а 21% все още се колебаят
26 окт 2023 08:52, Нели Христова
531
"Алфа рисърч": 29,8% гласуват за Терзиев, 21,1% за Хекимян
Снимка: БГНЕС

Васил Терзиев печели най-много гласове на местните избори с 29,8%, следван от Антон Хекимян с 21,1%. Трета е Ваня Григорова с 20,2%.

Четвърти се нарежда кандидатът на "Възраждане" Деян Николов с 10,2%, пети е Вили Лилков от КОД с 8,3%, следван от Ивайло Вълчев от ИТН с 3,4%.

Това показва последното социологическо проучване на "Алфа рисърч", проведено сред 800 души чрез пряко стандартизирано интервю в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“ по поръчка на bTV.

Тя заяви, че има няколко интриги в София, една от които е избирателната активност. 41,5% са твърдо решени да гласуват, а 21% все още се колебаят, обясни социологът Боряна Димитрова.

"В полза на Антон Хекимян е много по-голямата партийна структура на ГЕРБ. Те имат по-голяма тежест и на парламентарни избори, и управлявайки София дълго време. В същото време в хода на кампанията той има относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията за вота на общинската листа", посочи Димитрова.

За сметка на това кампанията на Ваня Григорова е силна и е над партийната листа.

"При повечето кандидати има скачен съд с някои от другите. За Васил Терзиев и донякъде за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков. Виждаме, че той прави нелош резултат. Известен ръст на неговите избиратели може да скъси дистанцията между първите", коментира Димитрова. Като съперник на Григорова тя посочи Деян Николов.

Данните по-горе са от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
441
1
 
0
 
! Отговори
akudфжжж преди 5 месеца
ако има превраД то той е по всякакъв начин да се опорочи и извади от строя машинното гласуване. ЗАЩО??? защото по този начин ще се отблъснат всички млади и интелигентни граждани който биха обърнали вота. ЗАЩО??? защото това са хората над платените гласове който бъркат сметките
440
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 457,Деян Николов
439
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
орбан вчера им го каза - русия няма да загуби и европа трябва да се договаля с нея - вече е очевидно - военните експиртш го казват само политициите не искат да го кажат- тавя каза орбан - така че внимавайте антибългарин д а не изберете
438
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 месеца
И какво, управляваха ни комунисти, после управляваха децата им, сега пък ще ни управляват внуците им. Макар че те не са вече комунисти, а са си чисти капиталисти. Само че не желаят да има други богати хора освен тях. Аз не мога да разбера кой ще гласува за това гobeдo Терзиев. От моите познати - никой! Между другото, вчера един приятел, който се готви да става член на изборна комисия, ме предупреди: Гласувай само с хартиена бюлетина! Очакват се големи измами с машини!
437
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
Явно българите не искат да се разделят с *** и страпите от ДС ! Т'ва е мат'рялОт . . . .
436
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е че при ниска активност и само твърди гласове от НПО колежите , фирмите ще изберат Васи за кметица! За радост ГЕРБ обаче още държат махалите. Посолството решава.
435
1
 
7
 
! Отговори
бяласила преди 5 месеца
"Свободомислещи софиянци" е виждате се на какво приличате.Градската десница и държавна сигурност ръка за ръка.Срам.
434
2
 
8
 
! Отговори
юряяя! преди 5 месеца
Е,щом сте го избрали вече,ние отиваме за гъби.Я гледай каква хубава есен е
433
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как може въобще да гласувате за тия кандидати за кметове, които даже не знаят, коя майка ги е родила и кой баща ги е правил!
432
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От къде идва тая изборна активност, след като нито един от кандидатите, не е казал какво ще прави след като го изберат за кмет!
431
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Софианци, кой е кандидата, който ще направи безплатни тоалетни в Софияц, та като идвам на гости на мойта братовчедка, да не осиpам и да не oпикaвам градинките на София? Има ли такъв кандидат за кмет на София и кой е той? Ако има, гласувайте за него!
430
4
 
4
 
! Отговори
ми преди 5 месеца
белотаж ще има между Григорова и Терзиев ,а Хекемян е аут
429
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
проф. Вили Лилков = Истинската София
428
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нагласен и купен вот нама да натежи при висока изборна активност. Гласувайте, за да не останем отново под ДС диктатурата. Не е вярно, че нищо не зависи от вас. Когато сме много зависи...
427
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДС-Унуката няма да стигне и до балотаж а вие го спрягате за победител,хайде стига иьлагации!
426
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алфата не лъжете ,тоя Терзиев че има 15 %)
425
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
костовите бояджии ненавиждат презират българския народ искат избирателен ценз по имотно състояние и по какво ли още не. ВЪРНЕТЕ ИМ ГО НА ТИЯ НАРОДОМРАЗЦИ И НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ И КОМУНИСТИЧЕСКОДЕСАРСКОТО КОТИЛО ОТ КОЕТО ИЗПЪЛЗЯ ТЪРТИЕВ.
424
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 450Дивата коткаРазбираме че ти от село си по-умен от софиянци.Но онова време няма да се върне и руснаците няма да дойдат.Остава ти само да не спиш от злоба и мизерия.
423
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Софианци, гласувайте за тоя който ще спре експериментите на медицината с Ковид Инжекциите на територията на София! Има ли такъв кандидат и ако има кой е той?
422
4
 
11
 
! Отговори
Мдааа Дааа преди 5 месеца
Ваня Григорова: В Сглобката да се разберат кого да пратят на балотажа, ние сме там и ги чакаме... Или двама се карат трети пИчели да е честито на Ваня Григорова!!!