Ген. Владимир Вазов - емблематична личност и незабравим кмет на София

Поема управлението на столицата в много тежък момент
29 окт 2023 22:00, Анисия Иванова
9

Ген. Владимир Вазов е един от запомнящите се кметове на София. Той оставя следа в историята със своите военни успехи и приноса си за възстановяването на столицата след тежки години на военни конфликти, през които столицата се дестабилизира.

Той поема управлението на София в много важен и тежък момент, наследява разруха и бедност. Добър ръководител на града е, колкото е добър и на бойното поле. Взема участие в Балканските войни, Първата световна война както и в битките при Дойран.

Владимир Вазов е част от известната фамилия Вазови, чиито членове допринасят за различни аспекти от българската история. Син е на Минчо и Съба Вазови. Когато решили да се оженят, поповете в Сопот им отказват, защото били далечни роднини. Хората от града смятали, че децата им ще бъдат плод на кръвосмешение и ще се родят с увреждания, но реалността се оказала различна. Техни деца били здрави, успешни и талантливи. Братята на Владимир Вазов станали генерали, офицери, лекари. Негов брат е и патриархът на българската литература - Иван Вазов.

Ген. Владимир Вазов е кмет на столицата в продължение на 6 години от 1926 до 1932 г.  Негова цел е да въведе ред и дисциплина в управлението на града. За своя първа задача на поста си поставя да премахне политическите назначения и уволнения, практика, която днес отново съществува. Запазва образованите квалифицирани чиновници в общината. Въвежда Финансовата служба, която да установява и следи приходите.

По време на управлението му започва строежа на Рилския водопровод, отговорен за водоснабдяването, хигиената и електричеството на града. Строят се и електрическите централи в Мала църква и Симеоново. Ген. Вазов откупва градския транспорт от Белгийското дружество, възстановява транспортната мрежа в столицата, купува нови мотриси и чакални, удължава трамвайните релси. По време на управлението на Вазов се строят много училища и квартални градинки. Улиците се мият всяка вечер. Тогава са построени Централната баня и гара "Подуяне". Възстановена е разрушената след атентата църква "Св. Неделя".

Ген. Вазов подпомага с храна и облекло общинските служители, създава няколко народни кухни, където бедните граждани да могат да се хранят. Появяват се и сиропиталища за децата без родители. Вазов приема присърце ролята на образованието в обществото ни и се грижи за просветата на столичани, като е отговорен за строежа на много читалища, учебни заведения, църкви и научни институти. Занимава се с организирането на празници на книгата и на благотворителността. Той издига паметници на редица бележити българи, за да увековечи приноса им към историята ни.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що бе русофили...Нали беше фашист.Вие русофилите това ли наричате фашизъм
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да не се топи България, трябва да има Български Ковбой - Селяни, притежатели на българска земя. Да сте видели комунист да оре, да сее, да събира реколта. Не! Комуниста е окупант на българската земя и с нея търгува. Комунистите станаха собственици на ТКЗС - иззетата земя на Българските Ковбои - най-големият геноцит в българската история!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е било преди 1944г. Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов. Имали сме работеща Българска Интелигенция за българското население. Селата са цъфтели от Български Ковбои и са раждали дечица. След идването на СССР, Сталин Избива Българската Интелигенция в Концлагерите. Въвежда Крепостничеството - Изземва земите на Българските Ковбой и ги натиква в колхозите - ТКЗС. Селяните, които не са си давали земята, ги нарича кулаци и ги праща в концлагерите. Комунизъм=пустееща земя!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днешните емблеми са генерал Тиквата и генерал Гном :)))