Как да има достъпно здравеопазване и в малките населени места?

Секторът трябва да е приоритет, искат доц. Спас Спасков и Иван Димитров
29 окт 2023 16:28, Анисия Иванова
3

Липсата на лекари и млади специалисти се превръща в национален проблем за България. Много лечебни заведения в страната се крепят на работещи пенсионери, а други са закрити заради недостиг на специалисти.

"Не трябва да забравяме, че за да съществуват болниците в по-малките общини, е необходимо да има население, което да бъде лекувано. Поне 40 000 души са нужни, които да обслужва една болница и да е рентабилна. Трябва да се намират механизми, с които да се направят обединения между болниците, да се направят структурни промени", заяви бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

"Ние сме се превърнали в диспечери. Хората ни казват: "Имаме даден проблем, къде бихте ни насочили". Държавността трябва да приеме, че здравеопазването е приоритет, да се вложат пари в здравеопазването. Дали ще бъде в материалната част, в специалистите, в обучението. За да не бягат хората от дадена община, те трябва да бъдат качествено лекувани", коментира председателят на Федерацията на български пациентски форум Иван Димитров.

По думите на доц. Спасков винаги ще има едно по-добро оборудване в по-големите центрове. "Що се отнася до животоспасяващите ситуации, това е обект на така наречената Бърза помощ - това е службата с линейките. Тя работи приблизително добре", добави той.

Бившият шеф на "Пирогов" посочи, че Спешната помощ е по-трудна в големите градове, там по-трудно се намира персонал, трафикът също пречи на процеса.

"Спешната помощ е проблем на държавата, а не на общините", заяви доц. Спасков.

"Качеството на здравеопазването в България с всяка изминала година пада. За контрола на това дали е качествено лечението, трябва да отговаря държавността. Почти няма контрол, нещата стигат дотам, че се лекуваме по интернет. В един момент ние загубихме доверието в системата. Тогава се къса абсолютната нишка, стигането на пациента до правилното лечение, е закъсняло", каза Димитров.

Според доц. Спасков политиците и медиите обичат да говорят за лоши неща, но има и добри новини. "Около 90% от информацията, която получаваме, е за лоши неща. Имаме неща в здравеопазването, които вървят добре. София е залята с добра медицинска техника. Ако проследим последните 15-20 години, имаме нарастване на средната продължителност на живота с 15-20 години", коментира той.

Относно липсата на аптеки и недостига на лекарства в малките населени места, доц. Спасков посочи, че общините могат да подпомогнат възрастните хора и че има механизми за решаване на проблема.

"Има малък брой хора, които издържат други хора, които нямат здравни осигуровки. През Спешна помощ ги лекуват за сметка на всички нас. Продължаваме да бъдем единствената държава в света, в която няма детска болница", каза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро в по малките градчета ще изчезнат и малкото екипи на спешна помощ след като закриха болниците там а се ще мъдрят след като насадиха малките населени места на пачи яйца
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да подобрите инфраструктурата и условията за живот в по-малките населени места, включително заплати, училища за деца, и т.н. за да се навият да ходят добри или поне млади лекари там. В момента тези условия липсват, а всичко е навързано.