Битката за София тепърва предстои, вярват политолози

На какво се дължи ниската избирателна активност?
30 окт 2023 00:55, Красимир Ангелов
19
Битката за София тепърва предстои, вярват политолози

"Очаквахме избирателната активност да бъде съизмерима с местния вот преди четири години. В София и Пловдив тя е доста по-ниска. Това се дължи на ерозията в това, че вотът ще бъде отчетен правилно. Виждаме, че се очертават едни доста фрагментирани общински съвети, които поставят въпроса за трудните мнозинства, които биха били сформирани", коментира политологът Елена Дариева в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

На въпрос, ако се върнат машините, възможно ли е избирателната активност да е по-висока и това да обърне вота, политологът Георги Киряков отговори, че не вярва машините да обърнат резултатите.

"Утре страната осъмваме в изцяло нова политическа ситуация. В София ние ще трябва да изчакаме данните от колегите от паралелното преброяване. Опитът ни от местни избори показва, че избирателната активност на втори тур е по-ниска в сравнение с първи", каза Дариева.

По думите ѝ партиите, които подкрепят настоящия кабинет "Денков-Габриел", може да продължат да го подкрепят и след изборите, но от друга страна ще наблюдаваме сблъсък между участниците на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"ПП-ДБ се насочиха към критики на местни политики, реципрочният отговор на ГЕРБ беше да се критикува управлението. Темите, които доминираха в предизборната кампания, бяха преобладаващо национални", посочи Дариева.

Според Киряков няма политическа партия, която да е пребивавала дълго в управлението и да не е понесла много негативи. "Иска се смяна на управлението. Тези 40%, които виждам от екзитполовете за Васил Терзиев, означават, че не са гласували само центровете, но и кварталите. Възможно е в София ГЕРБ дори и да не бъде в мнозинството. Не изключвам възможността в София да се случи "сглобка" и на местно ниво", коментира политологът.

"Възраждане" са силни, когато трябва да се критикува на едро. Сега ще имат по-голямо представителство в общинските съвети. Надявам се, че наистина ще се окажат диалогични", сподели тя.

По думите на Киряков битката за София тепърва предстои. "Установени са определени правила за управление, които трябва да бъдат лека-полека променяни. Тези големи играчи ще търсят политически излаз. Реакцията на Васил Терзиев е много важна в това отношение", каза политологът.

Според Дариева битката за прозрачността е друго наименование за битката, която изисква един нов модел на управление. Тя добави, че в столицата желанието за промяна е доминиращо.

"То дава плътност и преднина на кандидата на ПП-ДБ. Съгласна съм, че битката за София тепърва предстои. Ако на балотаж с Васил Терзиев видим Ваня Григорова, тогава се връщаме на противопоставянето ляво-дясно, управляващи срещу опозицията. Ако на балотажа има разместване и видим Антон Хекимян - тогава вече стратегията ще бъде съвсем различна", заяви Дариева.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЧАКАМ ОТГОВОРНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ ДА ПУБЛИКУВАТ ПАСКВИЛА НА ДАНС ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО АКТИВНОТО МЕРОПРИЯТИЕ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ И ПРИЗОВАВАМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА НАКАЖАТ ВОДАЧИТЕ НА ВТОРИЯ ТУР!!!
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дано на балотажа все още има опцията - не подкрепям никого, иначе ще пусна празна бюлетина. Как да избереш по-малкото зло от комунист и от чичо/леля/вуйчо/тате и прочие директори от ДС? Цванк-цвунк ситуация. ББ адски се изложи и този път, как пък малко реклама не му направиха на арменчето.
12
1
 
1
 
! Отговори
Жабето. преди 5 месеца
И оти ги ручахме? Противопоставянето сега не е ляво - дясно, а БСП - ДС (БКП(.
11
0
 
1
 
! Отговори
Жабето. преди 5 месеца
И оти ги ручахме? Противопоставянето не е ляво-дясно, а БСП - ДС. Очаквам да видя сега каква ще е съдбата на СофияЛенд.
10
2
 
1
 
! Отговори
2013 преди 5 месеца
До 10: И аз не познавам японци. Значи Япония не съществува, и е една голяма измама.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И тъй като се оказа, че София е червена, ще правим референдум и ще местим столицата в Търново.
8
2
 
6
 
! Отговори
Джигера преди 5 месеца
Гласувайте за Ваня. Айде братя, ше ядем кебапи.
7
1
 
6
 
! Отговори
Не гласувах, преди 5 месеца
Защото съм абсолютно сигурен, че веднага след края на войната в Украйна у нас Военният трибунал ще анулира тези съмнителни избори, а някои политици ще бъдат съдени; Въпрос на време...
6
3
 
2
 
! Отговори
Пълен таШак преди 5 месеца
София се оказа червена, откак партизанските отряди на Северозапада я превзеха. Оттук насетне ще бъзикаме софиянци до насита.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всичко върви по плана на посолството ще подменим хората показали ментални проблеми със зависим бизнесмен с потекло от червената олигархия,какво състезание има тук?
4
9
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Вижте говорят смешни работи, разликата е голяма на първи тур, на втори гласовете на ГЕРБ няма да отидат за БСП или няма да гласуват , или за Терзиев
3
7
 
10
 
! Отговори
Говорит Москва! преди 5 месеца
Само не става ясно къде тук е дясно? Единият с тежка ДС-наследствена обремененост, а другата -- изтъкнат газпромчик-4-хилядник... Да здравствует Октябрская революция, София!
2
4
 
4
 
! Отговори
Алф преди 5 месеца
Парите на Цецо на помогнаха. След титлата т. нар. "най-секси директорка" остава една дълбока яма пълна с ръждясало желязо, дъждовна вода и сълзи.
1
4
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Бойко Борисов е чел само " Винету " и тези номенклатури по негов пример са чели само " Дон Кихот де ла Манча " от Мигел де Сервантес .