Ще се счупи ли сглобката и ще оттегли ли ГЕРБ доверието от кабинета?

Социологът Кольо Колев и политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR
3 ное 2023 11:36, Анисия Иванова
60

Дни преди балотажа нов силен трус разлюля управляващата коалиция. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "сглобката" е счупена и заплаши, че партията му ще оттегли доверието си от кабинета.

"Дори и да не спечелят ГЕРБ-СДС, където има балотаж с ПП-ДБ, ще натоварят още повече своите партньори от (не)коалицията и ще продължат по линията, която са следвали досега - да ограничават своите партньори. Мен ме притеснява този начин на трупане на електорална подкрепа, зад тях не стои управленска полза", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

"Не става дума за електорална подкрепа, колкото става въпрос за властови ресурси и разпределение вътре във властта. ГЕРБ се опитва да каже "ние сме основната сила, ние участваме в този процес", заяви социологът Кольо Колев.

Още по темата

По думите на Найденов в изпълнителната власт ГЕРБ в момента имат по-малко присъствие, но са наясно със своята електорална тежест, "знаят че във всеки един момент могат да обърнат нещата". Според политолога това са "финтове без топка" и трябва да има споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. Колев се съгласи с него.

"При положение, че управляват заедно е съвсем нормално да има подписано споразумение. Тази конфронтация ще се увеличава заради изборите", добави социологът. Според него националното управление се отразява в политическата част на местните избори, но те не са пряко отражение на голямата политика.

"Ако бяха, ПП-ДБ трябва да подадат оставка. Имат един избран кмет в Община Хитрино, това е всичко, което те получават. Кристално ясно трябва да бъде какво е разположението на силите във властта", каза Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Найденов всички нови партии, които са претендирали, че ще променят нещата към по-добро, започват от центъра - от големите градове.

"Така беше и със СДС. Това е само началото, след тура, който предстои, ще видим какви ще са резултатите. Бойко Борисов подсказва на своите избиратели да не гласуват за кандидатите на ПП-ДБ", посочи политологът.

"Васил Терзиев избяга от двата дебата, които бяха предвидени. Той се уплаши и избяга. Изглежда, че не му е комфортно да бъде в такава ситуация", добави Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Слав Чоу преди 5 месеца
.....баце кажи на по-солството кажи, какви ги вършеше .. га боцка в Барцелона и яде и кифтета .. а сиги за едно изпиране но в сглобка, продаваш целата полза и роду
44
1
 
0
 
! Отговори
а бе преди 5 месеца
а дано ,ама надали
43
0
 
5
 
! Отговори
Уау преди 5 месеца
Що се занимавате и размишлявате върху глупости? Казал нещо Винету и хайде сега ще развинтваме вече болтовете или не! Следващата седмица се внася вот на недоверие към алхимичния уж кабинет. Гледайте дали Боко и гербавите ще го подкрепят и ще ви стане ясно всичко!
42
1
 
3
 
! Отговори
Хмм... преди 5 месеца
Този въпрос следва да се зададе на архитектите на сглобката, сиреч на Посолството!
41
0
 
0
 
! Отговори
K0rnELa преди 5 месеца
А, дано. Че ми писна да го гледам този от сутрин до вечер да опява. Ходи навсякъде и плаши, все едно другите ще загубят много.
40
0
 
7
 
! Отговори
КражбиСхемиДалавери преди 5 месеца
Домусчиев е най-богатия българин. ГЕРБ-аджията, забокатял по Буцево време има 4-5 милиарда. Може би там са парите на Боко? Как мислите?
39
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Сглобката се крепи единствено на страха на Баце за парите му! Не са малко-над 3млрд.!Дали всичките са негови лични или е в комбина с някого, но отговорността е на Баце. Американците са сложили ръка на тая сума и във всеки момент могат да му я вземат, ако не е послушен. Е, има все пак шанс да се измъкне-ако ги убеди, че ще им служи по-добре от шарлатаните. Което не е невъзможно.
38
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
борисов няма да свали правителството сегашното положение го устроива не носиотговорност за нищо а дава акъл и насоки само дето не казва кои получи чувалитес парите на гишето в банката кого крие все някога истината ще излезе
37
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
От Боко всичко може да се очаква, той така и управляваше 11 години, сутринта едно , вечерта друго!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другата седмица БСП, Възраждане и ИТН внасят вот на недоверие. ГЕРБ може да ги подкрепи. Стратегическият им завой дори няма да се отрази на името на партията, то е добре премислено, за да може да се връткат както на изток , така и на запад - Граждани за евразийско развитие на България (ГЕРБ)!
35
4
 
7
 
! Отговори
Курило преди 5 месеца
Борисов беше канара човек, с остър ум и памет като на слон, но шизофренията и психoпатията му разказа играта.
34
1
 
6
 
! Отговори
СЛУШАЙТЕ СА! преди 5 месеца
Ний сме само наши 'ора тука... сакате ли да помогнем на баче Бойко и на кака Ваня? Сакате ли или да си 'фащам нещата и да си 'ода?! Росице, Камелийо? 'САКАТЕ ЛИ БЕ?!
33
0
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 5 месеца
На вниманието на кандидатите за кметове-днес по БНР една леля заяви: кандидатът за кмет на нашето село който е от ГЕРБ си купи нова кола преди изборите ,а хората са ни бедни с това ги ядоса и те не гласуваха за него.Друга пък каза само че не стана ясно за кой кандидат за Варна се отнася ГОВОРЕЛО СЕ че има ФАЛШИВА ДИПЛОМА. Така че умната огледайте си дипломите и не си купувайте нищо докато минат изборите.
32
5
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Герб усеща новата ковид измама и гледа да се дръпне навреме. Те свършиха каквото трябва, допродадоха държавата и армията. Вече задачи нямат, укрофронта се огъна,местните минаха много добре, време е д~а се краде. И най-добре се краде, когато уж не си ка власт, но пък владееш селца и паланки.
31
2
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Правителството ГЕРБ-ПП го създаде българина с мързела си, цял ден дреме неделя пред телевизора и не отива да гласува, българина отново го направи топ партия с 30 % победа а после го плюва защо не е в затвора.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е Най Отвратителното нещо което Борисов " създаде"! Трябва да падне И ще падне !!
29
3
 
16
 
! Отговори
Хе хе преди 5 месеца
Вместо да изчегъртат Бойко от Властта, го изпраха и вече е нов Човек. Честито на 0.5 % печелившите, останалите 99.5% да свикваме. Това Бъдеще ни очаква. Дали е Бойко или ще е друг Б..й Га...ьо е все едно. Децата масово се готвят да емигрират,. И това е Реалното състояние в Държавата.
28
6
 
9
 
! Отговори
шимон преди 5 месеца
И децата от детските ясли разбраха , че който много папка влиза в папка . Става уязвим и от там зависим , управляем и много , ама много послушен и сговорчив. Стара ченгесарска технология . Румен Радев е проксито на Путин инудващ с компромати честният и почтен Бойко Борисов , който никога не е работил за руснаците , никога не е бил от БКП и СИК , а само се е раздавал за благото на хората ( от партия ГЕРБ/ ДС ) !
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С или без сглобката, избори или не, ГЕРБ няма да управлява повече България. Те да си решават кой вариант е по-добре за тях. Аз такъв не виждам.
26
14
 
9
 
! Отговори
ЕВРОПЕЙСКА СГЛОБКА преди 5 месеца
Ако искаме да се приобщим към Европа трябва да изберем Терзиев. Ако искаме завой към русия ,трябва да гласуваме за копейката Ваня!