10 партии и 8 коалиции са подали документи за изборите досега

Организацията на изборите върви спокойно, посочиха от ЦИК
23 апр 2024 16:11, Красимир Ангелов
11
10 партии и 8 коалиции са подали документи за изборите досега
Снимка: БГНЕС

До момента за регистрация за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни документи са подали десет партии и осем коалиции, като всички те са подали документи за участие и в двата вида избори едновременно. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание.

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции, уточни тя.

Матева добави, че днес в следобедната част на заседанието ЦИК ще регистрира онези партии и коалиции, за които има от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) представени документи, че подписките им са в съответствие на изискванията на закона. Тя припомни, че този срок изтича утре в 17:00 ч.

Нека партиите и коалициите, които предстоят да подадат документи, да го направят дори и малко по-рано, добави Росица Матева.

След 17:00 ч. ние ще регистрираме онези партии и коалиции, които са подали документи, но не са проверени подписките, при неприключила регистрация, като след проверка на подписките съответно ще се вземе решение за заличаване, ако не е коректна подписката, ако не – ще остане регистрацията, обясни още тя, цитирана от БТА.

Организацията на изборите върви спокойно, вземаме своите решения преди графиците и сроковете по хронограма, посочи Росица Матева.

По отношение на гласуването извън страната - в петък, ЦИК прие решение, с което обяви списъка на държавите и местата, където ще бъдат образувани избирателни секции, посочи Матева. Тя уточни, че това са 60 държави, 776 места са посочени в него, като най-много места са в Турция - 160, Великобритания - 131, Германия - 122, Испания – 64, Съединени американски щати - 43. Росица Матева обясни, че за държавите с разрешителен режим, какъвто е Германия, се очаква потвърждение, че ще има разрешение да бъдат разкрити избирателни секции извън дипломатически и консулски представителства.

Имаме уверение от Министерство на външните работи, че може би ще се даде такова съгласие, каза още Матева.

Тя припомни, че днес в 12:00 ч. беше активирана възможността на избирателите, които ще гласуват извън страната, да подават заявление за гласуване извън страната. Вече повече от 150 заявления са подадени и потвърдени за участие в двата вида избори, като на интернет страницата на ЦИК има и списък с непотвърдени заявления. Там избирателите, които са подали заявление, но не са получили потвърждение, могат да видят каква е причината за това, обясни Матева. Тя припомни, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване извън страната ще бъде 14 май.

Разяснителната кампания на ЦИК започна доста отдавна, от 16 април вече върви разяснителна кампания и за двата избора, които ще се произвеждат на 9 юни, освен чрез телевизии и радиостанции, нашите материали са публикувани на страницата на ЦИК, отбеляза Матева.

Тя посочи, че от 25 април ЦИК ще приема документи за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на ЕП. Вчера бяха подадени документите на един инициативен комитет. Ние няма да върнем никой, който е дошъл да подаде документи, добави Матева.

От 25 април ще започне и регистрация на кандидатските листи в ЦИК на партии и коалиции за участие в изборите за членове на ЕП. Кандидатските листи за участие в изборите за НС се подават в РИК, като сме дали указания на РИК още от вчера да приемат документи на онези партии и коалиции, които вече са регистрирани, но не по-късно от 25 април да започнат приемането на документи за регистрация на кандидатските листи, посочи тя. Матева добави, че срокът за регистрация на кандидатски листи и в ЦИК за изборите за членове на ЕП, и в РИК за изборите за НС, е 7 май, 17:00 ч.

От 25 април ЦИК ще приема документи за допускане и регистрация на партии и коалиции за участие в новите местни избори, които са насрочени за 23 юни. Всички партии и коалиции, които желаят да участват в тези избори, следва до 8 май да подадат в ЦИК документи за допускане, онези от тях, които са регистрирани за участие в общите местни избори през 2023 г., или за регистрация, ако не са участвали в общите местни избори в ЦИК, каза още Росица Матева.

Тя припомни, че от 25 април в ЦИК могат да подават документи неправителствени организации, които желаят да участват с наблюдатели и в двата вида избори.

Матева отбеляза, че на сайта на ЦИК са публикувани адресите на избирателните секции, които към този момент са над 11 800 по предварителния брой, който е публикуван по данни от ГД ГРАО. Общият брой избиратели по предварителни избирателни списъци за ЕП са 6 157 220 избиратели, а за НС - 6 639 449. Това са всички български граждани, които имат постоянен адрес в България, независимо къде живеят по света, обясни Матева.

Тя уточни, че разликата в бройката на избирателите се дължи на това, че за изборите за членове на ЕП, българските граждани освен 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, следва да отговарят и на изискването за уседналост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не гласувайте в Англия и Германия. Продават личните ви данни на измамници като тези, които откраднаха 54 милиона. Само казвам да знаете. По-добре отидете на кафе и разходка.
9
0
 
1
 
! Отговори
С на МАРКОВ преди 1 месец
Ами, сексапилни са си продавачките ни. Когато мръзнат през зимите, или се потят през летата, никой не се интересува от това, как живеят. За това и са ми приятелки. Както и шофьорите ни. Тези ДРУЖБЕНСКИТЕ.
8
0
 
1
 
! Отговори
ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ преди 1 месец
Освен, че са ми приятелки сексапилните, са и чейнджакийки. В омбенногто бюро НИКАР, на г-т ГЕОРГИ. Той си е завършил ВИИ-то. Те сега го прекръстиха на УНСС. Той си знае бизнеса. ОПАШКИ КАТО ПРЕЗ 90-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ЩЕ ТИ НАПРАВЯТ. Моите левчета отдавна съм си ги обменил.
7
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО-то преди 1 месец
Приятелите ми шофьорите от жк-то Дружба, също са ми приятели. Те не са нито от мутрите, нито от политиците ни. Просто, борсата ни е близо. За това и ставаме все по-богати. Ще гши поздравя ами, как няма да ги. ПРОДАВАЧКИТЕ. С песните на Влади Марков.
6
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 месец
Изобщо не съм виновен, че приятелките ми продавачките от Дружба са толкова готини и сексапилни. Те не се интересуват нито от регистрации, нито от подаване на документи. Дори и от партии не се интересуват. Ами, щом си нямаме редовно правителство и не си ги връткат дупетата, няма да им ги играя ръчениците. Да си ги играят политиците ни в парламента си. За голям смях станаха с техните субсидии. Как са нещата с бюджетите, които приехя. Пак ли няма пари за заплатите им.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Тиквата и Пра сето са в политиката и ежедневно по медиите, а не в затвора, където им е мястото, Промяна няма да има и България ще продължи да копае дъното. Нещо, което прави вече 15 години.
4
0
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Мутрата им на тези от Герб им казваше, че като се върнат в Българията ни, трябвало да станат овчари и овчарки. Не съм инвестирал напразно около 20 хиляди евра в Ангрия, както и около 20 хилядарки в долари в България. Дъщеря му на мутрата да става овчарка. Не и тези на приятелите и роднините ми. Честита еврозано, мутро нещастна банкянска.
3
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Да си ги подават документите тези от партиите. На мен ми искат личната кърта където и да отида. На избори, в банки, а дори и през детекторите им на тези от СДВР минавам. Там пък и ключовете и цигарите ми искат. Три пъти съм им минавал през митническите контроли на летището Кенеди. Дори през българските съм им минавал. Честита еврозона. Моите евра са в банките. Но не и на тази, в коята ми обясняваха, че не разбирам нищо. Демек, за БНБ-то им става въпрос. Както и за Митьовците им Главчев и Радев.
2
0
 
3
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
Ние пеем за пълна и безпрекословно победа на нашата партия и за тотален разгром и унижение на всички останали партии до пълното им и окончателно разрушаване в името на демокрацията и мира!
1
1
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Тези от партиите и коалициите им нали щяха да си ги връткат дупетата. Дори и ротация не можаха да направят. Пак ще ходят на избори. Възможно е и аз да отида да гласувам. Ако ми платят. Те да си се регистрират.