ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС

Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори
Обновена: 24 апр 2024 08:18 | 24 апр 2024 07:47, Елка Василева
396
ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС
Снимка: "24 часа"

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата
Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: ДПСизбориГЕРБпп-дб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
3
 
! Отговори
Джендърите преди 1 месец
от Възраждане защо мразят гейството, като сред техните членове най-много са такива? Или би-. Мчи те мразят себе си.
345
1
 
2
 
! Отговори
Най-тъпата преди 1 месец
и безсмислена партия Възраждане отива на 4-то място.
344
5
 
6
 
! Отговори
Да видим преди 1 месец
Ще гласувам за Възраждане, ако поеме ангажимент да извади България от НАТО и да премахне двойното гражданство, за да отпадне изобщо ДПС от Парламента. Нищо друго да не направят, това не е малко.
343
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да-а-а, какво още трябва да направи ГЕРБ за да спрете да гласувате за него.
342
4
 
2
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Ха дано БСП да го вземе това място , че тия нещастнизци дето се учат да бръснат на главата на народа съвсем го накълцаха!
341
10
 
5
 
! Отговори
Антон преди 1 месец
Подкрепям Възраждане, иначе чужденците от ПП ДБможе да ни вкарат във война.
340
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Не знам вече кой престъпник и кой не, но едни и същи физиономии виждам във всеки парламент, което не говори добре.
339
4
 
7
 
! Отговори
Всеки преди 1 месец
гласувал за ГЕРБ или ДПС е съучастник в престъпление, а този за ППДБ ***.
338
12
 
6
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Само Възраждане.Единствената българска партия в българския Парламент.
337
10
 
8
 
! Отговори
п.п. преди 1 месец
само ВЪЗРАЖДАНЕ! аз за кавгаджии и некадърници вече не гласувам!
336
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще бъде арестувана и ел ка ва сил е ва подобно на нейния колега, за когото писаха тук преди няколко дена? За разпространяване на фалшива и подвеждаща информация.
335
6
 
4
 
! Отговори
akudдфгх преди 1 месец
второто място е за харода да си дудне нещо докато си пие ракията идеята е бойко, шишко и гумен крадев да управляват дълго през временното правителство.......с поздрави , ахмед
334
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Пълна подкрепа за Възраждане и на парламентарните и на евроизборите,уважаеми сънародници!Не се лъжете по Марков и други псевдопатриоти,Възраждане е единствената партия защитаваща интересите на българските граждани.Нека на 9 юни се обединим като народ и да разкараме сглобката от политиката.Да живее България!
333
8
 
4
 
! Отговори
СВЕТЛИ преди 1 месец
Абе стига с тия лъжливи прогнози,че ГЕРБ първи ,ПП втори на изборите. Нито една от формацията в сглобката няма да е първа сила. Възраждане първи,ИТН втори,ДПС трети,ГЕРБ четвърти ,друга нова формация пети.ПП може и да не влязат в парламента.
332
3
 
3
 
! Отговори
ТЪМНИТЕ СТАИЧКИ преди 1 месец
са от полза само за ДПС > всички други вкл. ГЕРБ губят
331
5
 
5
 
! Отговори
Наско преди 1 месец
Този път ще гласувам за полковник Николай Марков от Величие
330
2
 
3
 
! Отговори
ЗИНА преди 1 месец
До АнонименНИНОГА ЗА РАЗГРАЖДАНЕ
329
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ужас... още от същото след изборите значи, ако е вярна стъкмистиката, герб-дпс правителство...
328
2
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Медиите, защо не давате отчет в края на мандата на всеки парламент, коя партия какви заслуги има и с какво е подобрила живота на българите. Да сме информирани просто, а и нали това ви е работата. :) Или се притеснявате, че във всеки парламент ще имаме нови политически ситуации, заради бездействието на политиците и ГЕРБ ще изчезне от политическата сцена? Боготворят го Бойко, а няма за какво. :)
327
4
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
ПП-ДБ ще изгорят жестоко