Младежки политики липсват в предизборните програми

Необходимо е повече внимание към тях, смятат Атанас Радев и Христо Радославов
20 май 2024 15:37, Анисия Иванова
17

В кампанията за Европейските избори особено важен е гласът на младите. Миналата седмица Националният младежки форум проведе среща с президента Румен Радев, където бяха повдигнати темите за младежката политика и активния диалог между гражданите и институциите.

"Срещата с държавния глава беше много важна за нас като национален младежки форум, тъй като за първи път ние срещнахме подкрепа по отношение на позицията ни, която ние две години отстояваме по отношение на обособяването на самостоятелна институция, която да се занимава с младежката политика. Дали отделно министерство или държавна агенция, която да се занимава с това, е вече плод на политическа воля. Трябва да се повдигне като цяло къде е мястото на ресор младежи, тъй като в институцията, в която се намира в момента, в Министерството на младежта и спорта, нещата стоят много различно и административният капацитет дори е нисък", заяви Атанас Радев от Националния младежки форум в студиото на "България сутрин".

По негови думи е необходимо държавата и политическите лидери да обръщат внимание на младите хора в България, тъй като от тях зависи бъдещето на страната.

"Говорим си за младите хора, че са нашето бъдеще, но там е въпросът - как инвестираме в това бъдеще? Не става въпрос да ги обгрижваме, а става въпрос младите хора да имат среда, където да бъдат включени в процеса на вземане на решения, що се касае на местно ниво, на национално и така нататък", подчерта Радев.
"Младежките политики и това, което направихме като проучване с колегите, много рядко, да не кажем почти никак, не се срещат в предизборните програми на политическите партии, но именно тук е ролята на нашата организация. Националният младежки форум събира 30 младежки организации от цялата страна и в тази своя роля ги консолидира в тяхната активност по време на подобни събития през годината, свързани с младежкото гражданско участие", отбеляза Христо Радославов от Националния младежки форум пред Bulgaria ON AIR.

Националната стратегия за младежта, която бе приета 2023 година,  е основният стратегически инструмент за планиране и прилагане на държавната политика за младежта

"По-важното за тази стратегия, която се прие с дълго отлагане, е че в тази стратегия има доста изостанали във времето насоки и проекти, но все пак тази стратегия е важна и необходима. Това, което трябва да се случи с тази стратегия, е тя да влезе в един процес на мониторинг, на изпълнение, на местно ниво, на национално ниво. В нея основните неща, които трябва да са записани са насоки за това как на местно ниво да се изпълняват младежките политики", каза Радославов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Избори 2024
Доц. Стойчев: В България гласуваме предимно партийно или за нови лица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 седмица
Стига политики! Грабнете мотики!
10
0
 
1
 
! Отговори
ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМЕЦА преди 1 седмица
ЕЛАТЕ ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ, НА РОДНАТА СТРАНА НАДЕЖДА!!! РАЗВЕЙТЕ ЗНАМЕНА ДА ЗАШУМЯТ КАТО ГОРА! ФИЗКУЛТ,УРА-УРА-УРА!...
9
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 седмица
Оооооф като почнете да ми използвате тия думи на Копейкин не зная къде ми бъркате. Няма дума като неможач, но виж некадърник има и идеално подхожда на вожда ви. Също така фашисти няма от 80 години някъде, освен Путин де ама той не живее на тази планета
8
0
 
0
 
! Отговори
до путлер 7 преди 1 седмица
Я се прибери ти като си големия можаЧ. Бачкаш на строежа в Германия, живееш с 10 други в консервена кутия под наем, вечер пиете до припадък и основния ви източник на информация е фейса на Копейкин. Нямаш нито акъла нито възможностите да проумееш, че нещата не са такива каквото ви ги говори този фашистки продажник
7
1
 
1
 
! Отговори
До ръб нр. 3 преди 1 седмица
До 3 Българите в чужбина да не се обаждат нито да гласуват. Ако не живееш тук и не плащаш данъци. . . . . . Плащаме данъци за такива ръбове като тебе да получават субсидии, които управляващите си прибират в джобовете, защото такива неможачи като теб от 30г. не могат да си изберат подходящи политици! Десетилетия избират едно и също и очакват промяна! За това има вече медицинска анамнеза! Понеже такива като тебе знаят и могат затова в България е така, а не другояче!
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На абсолютно никой не му пука за децата! Нито на родители, нито политици, нито на държавата и институциите. Цялата държава в момента работи за пенсионерите! 30 милиарда лева отиват за издръжка на пенсионерите.
5
0
 
2
 
! Отговори
реализъм в действие преди 1 седмица
Май имаме около 2 300 0000 пенсионери, при 6 300 000 население. Младежи от 0 год до 25 год възраст са около 900 000 , от тях, потенциални гласоподаватели под 300 000 , а от тях гласуващи - я има 25 000 , я не. Дали статистиката ни харесва или не -това е!/кви младежи,кви 5 лева. За кво да се абат партиите?/
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не бе, то има политики за младежите ама са само на хартия. Като изберем новите и настава бездействие и само говорене и всичко се забравя
3
2
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
Българите в чужбина да не се обаждат нито да гласуват. Ако не живееш тук и не плащаш данъци тук и не изживяваш това, което ние всеки ден, не се обаждай. Още повече недей говори за този ръб от Възраждане - Костя на лъжата краката са къси. Набутахте ни ИТН, щото слушате чалга, сега се опитвате да прокарате тоз псевдо патриот.
2
4
 
3
 
! Отговори
Стига инсинуации! преди 1 седмица
След като не сте прочели нито една програма е доста нахално твърдение! Програмата на Възраждане съдържа такива политики! Понеже този път семейно ще гласуваме за тях се информирахме. Стига сте плюли по тази партия препоръчително е поне малко да се информирате! Поздрави от Германия - днес е почивен ден, а в България?
1
1
 
1
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Каква политика с такива промити мозаци? Наскоро дадоха по медиите колко от тях нито работят нито учат .