Гласоподавателите вече били изморени от избори

Изисквали се нови политически субекти, с нови послания, визии
Обновена: 27 май 2024 22:34 | 27 май 2024 21:08, Камелия Цветанова
65
Гласоподавателите вече били изморени от избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото става все по-индиферентно, включително и към онова, което му се поднася под формата на скандали или на пикантерия, свързано с живота на българския политически елит. Това мнение изрази политическият анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR".

"Изисква се много повече деструктивност в политическия пазар в България. Изискват се нови политически субекти, с нови послания, визии", уточни той.

Според писателя и журналист Владимир Левчев хората са изморени от избори, но от друга страна им е ясно, че ако искат промяна, трябва да гласуват.

"Негативната кампания, която се прави, ще има обратен ефект. Нашите служби трябва да се разформират. За да може България да се оправи и да излезе от корупционната система, първо трябва да се променят службите", каза Левчев пред Bulgaria ON AIR.

Службите са си достойни и са напълно естествено развитие на цялостното състояние на българската управленска административно система, подчерта проф. Захариев.

"Никога не са били независими, затова те са функция, не могат да бъдат предпоставка. Докато не променим избирателната система и докато не преминем към мажоритарен вот, нищо няма да се промени", смята анализаторът.

Събеседникът му обаче смята, че мажоритарният вот би бил пагубен за България.

"Корупцията ще бъде много по-голяма, много по-малко контрол ще има върху тези партии. Колкото повече се концентрира властта в едни ръце, толкова по-голяма ще бъде корупцията", посочи Левчев.

Писателят и журналист определи като положително това, че в повечето европейски парламентарни демокрации има пропорционална система: "Партиите трябва да се научат да имат коалиционно култура. Ако искаме да се справим с корупционния модел, това би било пагубно за България. Ако имаме една про-евро атлантическа дясноцентристка коалиция, това би било най-доброто за България".

По думите на проф. Захариев, се нуждаем от цялостно преструктуриране и преустройство на българския политически пазар, "за да повярват хората на новите субекти".

"Цялата международна обстановка е напълно контрапродуктивна по отношение на стабилизирането на България във вътрешно политически план", обобщи професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
изобщо не сме изморени от нищо не гласуваме защото няма за кого всички сатолкова прозрачни че няма накъде ниска изб активност пак сглобка нищо че сегасе плюят затова нови избори наесен чакаме нови хора овехтели физиономии неискаме 30 години едни и същи отвратителна гледка
53
0
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 месец
ИЗМОРЕНИ СА ХОРАТА--- ИМАТ НУЖДА ОТ ПОЧИВКА В ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ, НА МОРЕ И ТЕЕАНА....АМАН ОТ ИЗБОРИ НА АЙДУЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ---- ФАЙДАТА Е НИКАКВА!
52
1
 
2
 
! Отговори
МЪКА, МЪКААААА.... преди 1 месец
НЕМА ГИ ВЕЧЕ ИЗБОРИТЕ НА СОЦА---- С 98% ГЛАСОВЕ ЗА ПАРТИЯТА- МАЙКА....ХАХАХАААА........ТАТО, УМРЕ, А МАМА СИ ПРЕСЕЛИ ФАМИЛИЯТА ОТ с. КРУШОВИЦА У САЩ...НА КОГО ДА ВЕРВАМЕ СЕГА....??!
51
1
 
1
 
! Отговори
ЩО, ТАКА БЕЕЕЕ... преди 1 месец
...НАЛИ УЖ МАШИНАТА ГЛАСУВА ВМЕСТО ВАС, БЕ....ЩО Е ТАЯ МЪКА, ПАК.....ХАХАХАААА.....
50
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
НЕ! НЕ СМЕ ИЗМОРЕНИ, А СМЕ ОТВРАТЕНИ И ПОГНУСЕНИ ОТ "ПОЛИТИЦИТЕ" !
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласоподавателите на ГЕРБ-ДПС никога не се изморяват. Ако случайно се изморят, ги инжектират с 50 лв и пак са винаги готови.
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това кой го мисли? ПП ДБ които отиват на бунето ли? Там ще ги пратим. Скоро
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЩЕ ВИ СЕ ДА СМЕ ИЗМОРЕНИ,АЛА ЩЕ СИ ИГРАЕМ ИГРАТА ДОКАТО КАПНЕТЕ...
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тарикати искат в политиката. Далавери, еврофондове, обръчи от фирми, сделки под масата, субсидии, заплати, бонуси, кражба от всякъде! Влизат скъсани и за един мандат излизат милионери.
45
2
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 месец
Не сме изморени!
44
3
 
8
 
! Отговори
ох ох преди 1 месец
писнало им било, от избори! то, и на мен ми писна от простотията, ама на, принуден съм да живея, с нея! средата е такава! защо, като гласуват, не мислят? като вземат да мислят, и гласуват с главите си, а не защото, както казва един мой приятел, "може да е зле, ама аз ще си гласувам, пак, за нашите!" с такива мисли в главите, няма да се оправим! все чакат, някой да ни оправи, някой друг! що не запретнат ръкави, и си решат сами, проблемите! да бачкат здраво, да си плащат данъците, и да не хленчат!
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е вече разпределено и предрешено. С гласуване нищо няма да е по-различно. Нали казваха резултатите от разните там социологически проучвания. Е, това ще са резултатите, както обикновено !
42
4
 
5
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Абе никой ли не разбира,че политическите партии си изпяха песничките и никой не ги иска и е време да се промени системата на управлени в нещо друго ..като Президентска република или Нова България...
41
1
 
3
 
! Отговори
Циганката преди 1 месец
*** как ша сме уморени!! И ние печелиме от изборите, ***! Не само ББ!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма "за кого " да гласуваш, гласувай "против".
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да съм уморен ще пусн ем бюетина срещу Гепарите!!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, изморени сме били. Не е наша вината че просто няма за кой да се гласува. Боко мафията, Пеевски манипулатора, Копейкин русофила изкукал, БСП са чао, ПП много се отаковаха и те. Няма за кой и това е
37
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Аз съм изморен,че не момаваме през лустрация!
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата е на смъртен одар от фашистки изстъпления, а избирателите били "изморени"?!??!? На тези избори трябва да ПОБЕДИМ ФАШИЗМА!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изморени гласоподаватели = фашизъм и Буци с кюлчета, патлаци, магистралки... всичко платено от данъкоплатеца! Умора не умора... ще трябва да се гласува!