ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката

Тренд: Пет сигурни партии за следващото Народно събрание
Обновена: 28 яну 2021 12:47 | 27 яну 2021 10:40, Александър Попов
514
ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии ще влязат в следващия парламент, а две са с реални шансове, сочи ново проучване на социологическата агенция "Тренд".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който бе регистриран от агенцията през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Най-голяма подкрепа има ГЕРБ (27.6%), следват БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%).

Две формации имат реални шансове за представителство – Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.
Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Проучването на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
2
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До 310 неграмотен си повече и от Славейчо, по-*** си бе! Водиш ме бая.
352
0
 
3
 
! Отговори
До 379 преди 3 години
Би ли обяснил на невежите какво означава "десетрации" ???
351
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, Гешев, Цацаров, Шиши и Мавродиев ще бъдат арестувани моментално при първа възможност. След тях ще ходим да пребираме останалите с автобуси. Всичките продавали паспорти, които са предадени от една година на "прокуратурата" и подобни на Далавери Симеонов и Веселин Марешки. А тези криминални субекти от Перник, които изпълняват поръчките на Гешев, какво да ги правим?
350
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия избори требва да ударим силен шут отзад на Борисов и партията му, и по тоя начин да дадем началото на края шайката във властта . Ако това не се случи не виждам надежда за България .
349
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2017 година ГЕРБ спечли изборите с гласовете на 16,78% от гласовете на всички избиратели, а сега ми твърдят, че имали 27,6%.Същото е и с БСП, тогава 13,97%, а сега казват 24,9%.ДПС имаха 4,62%, сега казват 10,3% ...
348
0
 
4
 
! Отговори
До 380 преди 3 години
Това е най-малкото.
347
0
 
7
 
! Отговори
До 379 преди 3 години
"Уе" на какъв език е?На виШистки?Хахахаха...И как стана виШист без диплома за основно образование?Тризначките сигурно знаят,че се пише "висшист",ама електората на БСП-не. :) :) :)
346
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ми е тая. Живея в квартал с въоръжена охрана. Другити да мрът от глад, че да се пизичисти малко стадото... мУУАХАУХАХУАХХАУ
345
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ, като гледам, може и да не протакса 25%.
344
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 375"Първо е дипломата за основно,която удостоверява,че си грамотен и можеш да пишеш правилно"Съжалявам, но е много повече от това.
343
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 375Пффф ... добре, уе! НЕ знаех, че те приемат в ТУ с тест по БЕЛ. И откога пишеш десетрации, за да станеш инженер? Пишеш за Ph.D-то, бе брат!Имах колеги, дето имаха 3.00 по всичко, без мат, физика и химия. Пак успяха. Сега ти искаш, да се източиш на някой на веждите. Само въпрос - може ли, да те следя 24/7, а като направиш превописна грешка, да ти напомня какво си казал, да си скъсаш дипломата и да напуснеш работа? М?
342
2
 
4
 
! Отговори
das преди 3 години
Всичко започва с ДПС и свършва с тях , ще дойдат изгладнелите и след 1-2 години, ще си изберем отново старите нови и ще сме загубили отново 2 години.......
341
2
 
13
 
! Отговори
Слави Мултака Чалгар преди 3 години
Много наивници тук :D БСП и ДПС е единствения възможен сценарии, като ще "спазарят" и Слави (официално или неофициално)! Следват корупция и яко грабене, и в края на годината изритване на представителя на БСП, ДПС и олигархията: Резил Руски Радев!!! Ще бъде интересна година!!!
340
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко! Проучването е отпреди "удължаването". Сега ще е още по-зле за ГЕРБ.
339
1
 
4
 
! Отговори
До 375 преди 3 години
Това е незнание.Първо е дипломата за основно,която удостоверява,че си грамотен и можеш да пишеш правилно.Без тази диплома не можеш да кандидатстваш за виШе и да станеш инженер...А дали пишеш неграмотно във форум,"пълен с общаци" или дисертация-все си си неграмотен.
338
8
 
1
 
! Отговори
ф преди 3 години
Възраждане
337
8
 
2
 
! Отговори
БайКольо преди 3 години
Само заради факта, че БС, ДПС(и производните й) и ГЕРБ вкарват хора в Парламента, трябва страната да бъде запалена от четирите краища и да бъде изравнена със земята ... Няма такова просто племе като ***!
336
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият възможен кабинет ще се окаже ГЕРБ-БСП :DС ДПС няма да искат коалиция, Слави няма да се хване нито с ГЕРБ, нито с БСП. Всички останали в парламента правят 15%, които обаче не стигат за коалиция с която и да е партия. Ако все пак ДПС влязат официално във властта, а не както сега - неофициално имамеГЕРБ+ДПС (44%) потенциални партньори Патриотите и Демократична България не могат заради ДПС, но и с тях стават 48~50%, трябва да има поне няколко златни пръсти сред другите.
335
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 376Дипломите се дават, заради познаният по механика, електроника, производство и прочие, а не заради лиспата на правописни грешки, в някакъв форум, бъкна с общаци.
334
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,ВИШИСТА,след "кои сте" не трябва ли да има въпросителен?Късай дипломата,че ако такива са инженерите нищо добро не я чака тази държава.

Спонсорирани публикации