Бохемска рапсодия

„Бохемата като съпротива“ ни припомня живота и творчеството на „последния мохикан на несъстоялата се българска бохема”
18 юли 2008 12:12,
3
Бохемска рапсодия
Снимка: Галерия Сибанк

На 22 юли от 18.30 часа в галерия Сибанк се открива изложбата живопис и графика на Николай Ников – Ничето „Бохемата като съпротива“.

Името на художника е сред най-колоритните представители на софийската бохема от 60-те и 70-те години на миналия век.

За съжаление малцина го познават днес. Всъщност, неговото изкуство сякаш винаги е било на заден план.

В спомена на всички, които са го познавали, Ничето е оставил ярка следа повече с песните, с купоните, с ведрото си чувство за хумор и острия ум, отколкото с изложбите, които е направил.

Целта на галерията с тази изложба е, заедно с ретроспекцията, да направи опит за реконструкция на тази уникална артистична личност.

С начина си на живот, с отношението си към изкуството и към официалните норми от този период художникът упорито е отстоявал една своя особена форма на бохемска съпротива.

Така артистизмът надделява над реалността и единствено важни остават спомените от Париж, хубавите жени, музиката и приятелите.

Сега много от свидетелите и участниците в безкрайните вечери в култовите софийски заведения тогава разказват, как Ничето е имал своята въображаема гемия, наречена „Йълдъз” (Звезда), в чиито екипаж са най-близките му приятели.

И как самият той е капитан на този кораб в морето от простащина.

В свой текст за списание „Ек” Александър Бешков нарича Ничето „последният мохикан на несъстоялата се българска бохема”.

Сега в изложбата освен част от живописните картини и от графиките на Ничето могат да се видят и интервюта за него с някои от известните представители на тази бохема, които все още пазят онези времена живи в спомените си.

Николай Ников (1924 – 1989) завършва Графика при проф. Веселин Стайков през 1948 година.

Участва епизодично в общите художествени изложби с живопис или с графика. Работил е за кратко в списание Изкуство. Бил е член на художествения съвет към Център за нови стоки и мода.

Биографичната информация и документацията от неговите самостоятелни изложби днес са твърде оскъдни. Повечето от творбите на художника са в частни колекции или при неговите наследници.

Картините в изложбата са подбрани от музейните депа на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, колекциите на Евдокия Найденова и Елена Стоилкова и други частни сбирки.

Те представят в най-обобщен вид всички посоки в артистичните търсения на Ничето през годините – от специфичната стилизация на форми и цветове в композиции с торсове, през фрагмените от Париж до вазите с цветя, които художникът рисува в късния си период.

Изложбата продължава до 31 август. Галерия Сибанк е на ул. Славянска 2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Van Gogh преди 15 години
На какво - на олигархията ли?Ми тя нали зависи именно от тази олигархия,която купува пошлите й творения?!...
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
egati groznata kartina na snimkata. pyrvobitno-pe6terni draskanici, kak moje da go nari4at izkustvo?