Нишката на прогреса

Нова изложба показва развитието на текстилното изкуство у нас в последните 50 години
Обновена: 31 мар 2011 12:22 | 31 мар 2011 12:22,
1
Нишката на прогреса
Снимка: НДК

На 1 април от 18,00 часа в Aрт галерията на НДК ще бъде открита изложбата „Текстилни реплики”.

Нейни куратори са Дочка Кисьова-Гогова и Ирена Димова от Националната художествена галерия,в партньорство със секция „Текстил“ към Съюза на българските художници.

Взаимодействието между музея и съвременното изкуство и диалогът между музейния експонат и модерната творба и художник провокират идеята за изложбата.

Тя разкрива възможностите, създадени от артистичната тъкан още в началото на последната четвърт на 20 век, когато българските автори работят предимно в традиционни техники и материали.

Тогава те създават творби, които звучат актуално и говорят на съвременен език.

Като част от колекцията на Националния музей на българското изобразително изкуство, модерното текстилно изкуство в България има своя история.

През годините тя се обогатява както с автори и творби, така и с нови моменти в развитието си – в композиционно, стилово и в цветово отношение.

Авторските идеи, вплетени във влакна (вълна, памук, коприна, сизал, козина и юта) откриват безкрайността на текстилната нишка, а колоритът носи много от творческия заряд на художника.

Днес работата в традиционна техника и материал е трудно и скъпо удоволствие, което провокира художниците към все повече експерименти и изненади.

Сред авторите в изложбата са А. Бояджиева, А. Маркаров, А. Маринова, Зл. Андреева, Цв. Явашева, М. Пъдева, Л. Димитрова, Н. Дечева, Я. Петкова и много други.

„Текстилни реплики” дава възможност за диалог между идеите и техните реализации в конвенционална и неконвенционална посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари