Sofia Design Week с "Играчки за възрастни"

Общо три изложби са включени програмата на фестивала за 31 май
31 май 2012 11:06, Петя Славова
0
Sofia Design Week с "Играчки за възрастни"
"По истински случай". Снимка: Sofia Design Week

Програмата на Sofia Design Week за 31 май включва три изложби. Първата ще бъде открита от 20.00 часа в галерия Мисията. "По истински случай" е кураторски проект на програмния директор на фестивала Адриана Димитрова.

Изложбата се състои от две части: Първата съдържа фотографии на обекти произведени в миналото, които са запазени и все още са част от интериора на културни институции, университети, частни домове и улици. Сред тях има необичайни чекмеджета от последния етаж на сградата на СБХ, автобусна спирка в гр. Хисар, пейка с кожени седалки в сградата на Столична община и др. Подбрани заради нетипична форма, хрумка в употребата на материали, мотив или структура, тези предмети са заснети и описани накратко. Без история и създател. Фокусът е върху това, което представляват в момента. Всички фотографии в проекта са дело на Михаил Новаков и Наталия Йорданова.

Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но този път такива, каквито ги виждат и разбират съвременните дизайнери - като студио ФУНКТ, студио tochka&tochka, сдружение Трансформатори, Деница Бояджиева, работилница Пункт, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Бензо, Константин Ачков, Яна Каишева. Тяхната интерпретация е и изразните средства са напълно сводобни. Ще могжете да видите макет, колаж, илюстрация, инсталация, прожекция, реална мебел и предмет, в съчетание с различни техники и разнообразни материали (хартия, картон, бои, метал, тел, дърво, керамика, глина).

Още по темата

Втората изложба, която се открива довечера от 18:00 часа в Музейната галерия за модерно изкуство е на проф. Димитър Делчев. Изложбата се казва" Играчки за възрастни" и представя новата му колекция бижута. Тя съдържа брошки, пръстени и гривни, но заглавието на тази изложба не случайно напомня на нещо друго. Тук става дума за един особен вид бижута, които носят своята „еротичност”, но тя не е поднесена по брутален и директен начин, а игриво и на зиг-заг. Материалът и неговата текстура са от основно значение - всеки накит е построен както от негатива, така и от позитива на даден материал. Изключение от това правило правят само брошките - те са специални и уникални в сложното си съчетание от зигзагообразна маса, подчинена на овална рамка.

"Philosophy of Sunshine" е изложба моден дизайн, която ще бъде представена днес от 19:00 часа в шоурума на Иван Асен 22. Тя е посветена на петия рожден ден на дизайнерския шоурум. Експозицията е вдъхновена от свободата, свежото настроение и енергията на лятото и морето. Колекцията е изцяло в духа на нео-екологията и изповядва устойчиво развитие, потребителска отговорност и чисто производство. На фокус са ръчно направените или третирани материали в eстествени цветове, етно естетиката и висококачествените продукти.

В колекцията участват дизайнерите Яна Дворецка, Игор Илийовски, Георги Флоров, Динка Якимова-Касабова, Росица Мршич, nelmit, Инна Габровска, HAM & EGGS, Радостина Клинкова, minty, Любомира Найденова, Николина Евстатиева, както и класираните с конкурс „нови имена”: motlé by Диляна Иванова, Jar & Jam, Александра Митковска. Създаващи слънчево настроение аксесоари ще предложат: Калина Чанкова, Джина Шеовска, Антония Кондова, Mystic Bulgaria

Всички изложби на Sofia Design Week са със свободен достъп и могат да бъдат видяни до края на фестивала.


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари