Художникът Кольо Карамфилов е починал от перитонит

Само преди месец той отпразнувал своя 50-годишен юбилей
13 яну 2014 09:22, Петя Славова
2
Художникът Кольо Карамфилов е починал от перитонит
Кольо Карамфилов. Снимка: архив, БТА

Един от най-известните ни съвременни художници - Кольо Карамфиловq е починал след усложнение от перитонит, съобщи БТА. Според близките му след като му е прилошалоq е бил откаран в болница в Пловдив, където обаче не са успели да го спасят.

Художникът почина на 12 януари. Той отпразнува 50-годишен юбилей в края на 2013 година. Кольо Карамфилов е роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив. Артистът, който е един от създателите на пловдивската авангардна
група "Ръб", работи в почти всички жанрове на визуалните изкуства - графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис.

Негова съпруга е дъщерята на актьора Наум Шопов - Лиза.

Министър-председателят Пламен Орешарски е изпратил съболезнователен адрес до семейството, близките и приятелите на Кольо Карамфилов."Загубата на големия български творец е тежко изпитание не само за тези, които са се докоснали до неговия талант, но и за света на изкуството. Многобройните му награди и международното признание са израз на значимостта на неговото дело", посочва премиерът.

По думите му нестандартният и самобитен стил на Кольо Карамфилов ще продължи да вдъхновява младите български артисти по примера на "Младият Пикасо", чийто първообраз е един истински гений. "Вярвам, че пътят, който той проправи в различните жанрове на визуалните изкуства ще намери верни последователи, които ще черпят идеи от неговия творчески свят и ще пазят паметта му жива", пише министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
KOSTOV преди 10 години
RIP.Goliam talant.