Жан-Клод за начинаещи: Могъщите момичета

Проектът на Лъчезар Бояджиев "Кристо за начинаещи" продължава
8 сеп 2022 17:37, Петя Славова
1

Снимка:  "Жан-Клод на начинаещи"

  Проектът на Лъчезар Бояджиев "Кристо за начинаещи" продължава с груповата изложба "Жан-Клод на начинаещи" (или Power Girls in Public Spaces), която се открива на 9 септември между 17 и 20 ч. в artnewscafe. Два дни това, на 11 септември, неделя, в 20:30 ч. на площад "Централен" в Пловдив, в близост до паметника на Гюро Михайлов, Лъчезар Бояджиев ще представи своя артистичен проект "Присъствие на отстъствието", също част от пост-мортем разговора за влиянието на Кристо и Жан-Клод и тяхната работа върху изкуството в общественото пространство.

Изложбата "Жан-Клод за начинаещи" (или Power Girls in Public Spaces) ще продължи от 9 септември до 9 октомври и ще представи 13 художнички: Мария Налбантова, София Грънчарова, Искра Благоева, Наталия Тодорова – Ленц, Аксиния Пейчева, Боряна Росса, Селма Селман, Калина Димитрова, Десислава Терзиева, Мариела Гемишева, Ина Валентинова, Шейла Камерич, Ана Първачки.

Поканата към всяка от тях да се включи в изложбата, с която продължава проектът “Кристо за начинаещи”, е отправена от Лъчезар Бояджиев с писмо. Power Girls или “могъщите” момичета са тези, които правят обществено видими и значими неща, заемат обществено влиятелни позиции и са фактор в обществото.

"Връзката с Jeanne-Claude (или "Жан-Клод ван Дам", както я наричаха близките й :) – е през Жана д’Арк, разбира се… Но много повече през мита/образа на Богинята-майка, през богинята Ищар от Месопотамия, през статуята на Свободата в Русе (дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, който е направил и конния паметник на Александър II в София, и други скулптурни комплекси в България." - казва още Лъчезар Бояджиев в писмото-покана.

Два дни след откриването на “Жан-Клод на начинаещи” (или Power Girls in Public Spaces) - на 11 септември, на площад “Централен” ще се проведе и акцията на Лъчезар Бояджиев “Присъствие на отстъствието”.

Датата 11 септември е избрана не спучайно. Присъствие на отсъствието е метафора, която Кристо и Жан-Клод използват често и която носи още по-дълбик смисъл на фона на тяхното творчество, особено с проекта “Портите” (1979-2005) за Централния парк в Ню Йорк, САЩ. След 9/11 (11 септември 2001г.) и атаката на Близнаците, Световния търговски център в Ню Йорк, светът се променя завинаги.

Скоро след 9/11 кмет на Ню Йорк става Майкъл Блумбърг, бизнесмен и колекционер-приятел на Кристо и Жан-Клод. Едно от първите неща, които прави като кмет е да рестартира процеса по реализация на на проекта “Портите” за Централния парк в Ню Йорк.

Намерението му е да внуши нови хоризонти пред града; да “пре-хвърли” една ужасяваща сянка без да принизява смисъла ѝ. Но предявява логистични изисквания към артистите, в следствие на което Жан-Клод и Кристо за първи път се съгласяват да произведат и продават фланелки, картички, брошурки и др., приходите от които отиват в полза на т.нар.

Central Park Conservancy (организацията, отговорна за поддръжката на парка). Те правят проекта през зимата, а не през лятото, при това без да се намесват в алеите на парка. "Кристо и Жан-Клод адаптират проекта и така "сянката" на "Портите" се разпростира над Ню Йорк и до ден днешен като един вид "паметник в действие", което е тъкмо онова, към което се стремим и ние в проекта "Кристо за начинаещи". - казва Лъчезар Бояджиев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама той не беше ли почетен гражданин на русия?