Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

"Малки приказки" кани деца и родители да се насладят на вълшебни картини и истории
15 ное 2023 15:26, Александър Попов
1
Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

От 21 до 29 ноември в галерия "Прегърни ме" малки и големи могат да се потопят в приказния свят на художничката Дени Орманова.

Експозицията включва 33 пъстроцветни картини, допълнени от чудновати истории. Всички те са своеобразни портали към вълшебни светове, вдъхновени от света на келтските друиди.

Първото пътешествие е в света на Бърбоцветковците. Картините на техните домове разкриват как живеят, в какво вярват и най-вече - грижата и любовта на тези същества към природата.

"Наблюдавайки света около нас - войните, климатичните промени, несигурността, изпитах силно желание да създам безопасни убежища, които да подаря на децата. Места, които да изпълват младите им сърца със светлина и надежда, въпреки хаоса навън. Синът ми Боян прегърна тази идея и докато аз рисувах картините, той пишеше историите към тях. И така се появиха нашите "Малки приказки", разказва художничката.

Вдъхновение за платната са както фолклорните истории, така и някои от най-ярките картини от "Цветя" - предишен цикъл с картини на Дени Орманова. Текстовете към тях са написани от нейния син Боян Танчев, успешен сериен IT предприемач, за когото да реализира проект в областта на ранното детско развитие е отдавнашна мечта.

Цялостна карта вече обединява местата и героите на “Малки приказки”, а  сегашната изложба е едва началото на мащабен свят, обединен от името Whimsikl, който тепърва ще се разкрива. В него всяка колекция картини ще представлява отделна вселена. Освен оригиналните картини, проектът ще предлага и висококачествен арт принт на хартия “Hahnemühle William Turner”, както и пъзели и книжки за оцветяване с картините от различните колекции.

Дени Орманова е икономист по образование и 15 години работи в областта на външната търговия, туризма и консултациите. Паралелно, през целия си живот се занимава и с живопис и различни други видове изкуство - иконопис, декоративен и абстрактен текстил. В последните две десетилетия е осъществила над 20 самостоятелни и съвместни изложби в няколко европейски държави, а картините й са части от колекции в България, Германия, Франция, Словакия, Турция, САЩ и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Дени Орманова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Мусайбе преди 5 месеца
Що ни занимавате с глупости бе, пускайте голото че стана време да си лягаме