"Аватар: Природата на водата" - четвъртият най-касов филм на всички времена

Лентата продължи доминацията си в северноамериканския бокс-офис
30 яну 2023 22:20, Елка Василева
26
"Аватар: Природата на водата" - четвъртият най-касов филм на всички времена
Кадър: YouTube

"Аватар 2: Природата на водата" продължи да доминира в бокс-офис класацията на Северна Америка, реализирайки приходи от 15,7 милиона долара през уикенда, докато благодарение на глобалните си постъпления филмът вече заема четвъртото място сред най-касовите продукции на всички времена.

"Аватар: Природата на водата" държи първото място в северноамериканския бокс-офис от седем седмици - постижение, което няма равно на себе си от първия "Аватар" (2009), а през последните 25 години е надминавано само от "Титаник", също режисиран от Джеймс Камерън. Филмът с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет запази първенството си 15 седмици.

В глобален мащаб "Аватар: Природата на водата" е реализирал приблизително 2,11 милиарда долара,  изпреварвайки "Междузвездни войни: Силата се пробужда" като четвъртия най-касов филм на всички времена. Първенството в тази класация държи "Аватар" с 2,92 милиарда долара, следван от "Отмъстителите: Краят" с 2,79 милиарда долара и "Титаник" с 2,19 милиарда долара.

Така към момента на името на режисьора Джеймс Камерън са записани три от четирите най-касови филма на всички времена.

Като цяло изминалият северноамерикански филмов уикенд беше спокоен и се отличи най-вече с блокбастъра на хинди "Pathaan", който влезе в челната петица, заемайки петото място, и с повторното излизане на екран след номинациите за "Оскар" на продукции като "Всичко и навсякъде наведнъж" и "Семейство Фейбълман".

Второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка заема анимацията от вселената на Шрек "Котаракът в чизми: Последното желание" с постъпления от 10,6 милиона долара.

Следва филмът "Мъж на име Ото" с Том Ханкс, приходите от който възлизат на 6,8 милиона долара.

Челната петица в бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от трилъра "М3ГАН" и индийския екшън "Pathaan". Приходите от двата филма от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 6,4 милиона долара и 5,9 милиона долара.  

Много студия, които могат да се похвалят с номинирани за най-добър филм свои продукции, решиха да се възползват от шума около номинациите за "Оскар" миналия вторник и ги пуснаха отново на екран. Филмът "Всичко навсякъде наведнъж", който получи водещите 11 номинации за отличията на американската киноакадемия, се завърна в кината с пълна сила, като беше показан на 1400 екрана и спечели още 1 милион долара. До момента продукцията на A24 е реализирала 71 милиона долара на вътрешния пазар. Филмът "Семейство Фейбълман" на Стивън Спилбърг, номиниран за седем награди "Оскар", беше пуснат на 1962 екрана в Северна Америка и събра допълнителни 760 000 долара, с което общите му приходи на вътрешния пазар достигнаха 16 милиона долара.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Преди 20 години ме върнаха в пещерата и от тогава не съм ходил на кино. БХ..
3
0
 
15
 
! Отговори
преди 1 година
Нова серия на Смърфовете?
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корифеите във филмовото изкуство са се изказали по-долу. Изглежда милионите хора, гледали филма нищо не разбират. Ми гледайте си "НУ пагади" и бъдете щастливи.
1
9
 
20
 
! Отговори
Хамес Камеръна преди 1 година
Слаба анимация.