ƒ»јƒј на яна “итова е в конкурсната програма на ћеждународни€ кинофестивал във ¬аршава

ѕродукци€та тръгва по кината у нас тази есен
ќбновена: 14 сеп 2023 12:12 | 14 сеп 2023 12:08,  расимир јнгелов
1
ƒ»јƒј на яна “итова е в конкурсната програма на ћеждународни€ кинофестивал във ¬аршава

¬тори€т пълнометражен филм на яна “итова – „ƒиада“ – отбел€зва сериозен международен успех още преди показването си на гол€м екран в Ѕългари€. ѕродукци€та е селектирана в официалната конкурсна програма на един от водещите кинофестивали в света с категори€ „ј“, а именно – 39-тото издание на елитното събитие в полската столица, което ще се проведе между 6 и 15 октомври.

¬ече 14 години създадени€т през 1985 ¬аршавски филмов фестивал принадлежи към списъка на 15-те най-реномирани кинофоруми в света, оформен от ћеждународната федераци€ на асоциациите на филмовите продуценти, редом до събити€та от този ранг, провеждащи се в  ан, ¬енеци€, Ѕерлин, Ћокарно, —ан —ебастиан,  арлови ¬ари, “окио, ћосква, ћар дел ѕлата, ћонреал, Ўанхай,  айро, √оа и “алин. –ежисьори като ’анеке, ¬айда, ‘архади, Ўльондорф и  ешловски са представ€ли творбите си на него.

‘илмът на яна “итова е избран за секци€та, фокусирана върху първи и втори игрален филм на автора, като освен режисьор, т€ е и сценарист на „ƒиада“. ѕродуценти са ¬ан€ –айнова, јлександър јлексиев и Ќики —тоичков. ¬ кра€ на май излезе официални€т тийзър, а официалната кинопремиера за Ѕългари€ предстои след броени месеци. ¬ центъра на истори€та е ƒида, 16-годишно момиче от малък град, което се стреми към сбъдването на гол€мата си мечта – да замине при майка си в јмерика. ќказва се обаче, че проблемите ѝ са все повече, подкрепата липсва, а само н€колко часа могат да преобърнат цели€ ѝ св€т.

„»зключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо ниво и че филмът ще бъде гледан редом до н€кои от най-любопитните продукции на новите световни режисьори. Ќ€маме съмнение, че „ƒиада“ ще докосне както критиката, така и публиката“, сподел€т продуцентите на филма, а яна “итова отбел€зва: „«а мен беше наистина важно да разкажа тази истори€ за мечтата на един тийнейджър искрено, защото в€рвам, че т€ е универсална и актуална, без да е обвързана с време и м€сто. „ƒиада“ не може да те остави безразличен.“

—ъвсем скоро предстои и първото официално представ€не на филма пред публика у нас – в рамките на фестивала „«латна роза“ във ¬арна. ѕрожекци€та ще е част от конкурсната програма и ще се състои на 25.09, понеделник, от 20:15 ч., в присъствието на основна част от екипа.

√лавната рол€ в „ƒиада“ е поверена на ћаргарита —тойкова, ко€то е едва на 19 години. ¬ основни€ актьорски състав влизат и редица любими имена като »ван Ѕърнев, —илви€ Ћулчева, —то€н ƒойчев, »рмена „ичикова, ÷ветан јлексиев, ¬асил Ѕинев, ∆аклин √еоргиева и други. «а рол€та на най-добрата при€телка на ƒида, »ва, е избрана ѕетра ÷ърноречка, ученичка в Ќационалното музикално училище в —офи€.

‘илмът е заснет в ямбол през л€тото на 2022 година. ќператорската работа е дело на ћартин Ѕалкански, с който яна “итова работи и по първи€ си пълнометражен филм „ƒоза ўастие“.

„ƒиада“ е продукци€ на PORTOKAL, в копродукци€ с NO BLINK PICTURES, SONUS и RIGHT SOLUTIONS. ѕродуценти са ¬ан€ –айнова, јлександър јлексиев и Ќики —тоичков. –азпростран€ва NO BLINK FILM.

ќчаквайте още новини за предсто€щите участи€ на „ƒиада“ във водещи международни фестивали тази есен.

—ледете официалната страница на филма: www.diada-movie.com

Facebook:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100093068076544

Instagram: https://www.instagram.com/dyad.movie/?fbclid=IwAR2DIOC0j_U9Y1dpT30SOPKfCtsciWCNDghNIsh5qOyXOigqHocHHAaXuC0

TikTok: https://www.tiktok.com/@dyad.movie?_t=8ca1OlFLpUZ&_r=1

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


1
ќще по темата: яна “итова
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
2
0
 
0
 
! ќтговори
”жас преди 2 месеца
Ѕезсмислен филм. Ќакъсан. ѕлод на наркомани.
1
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 месеца
≈ и ко? јаа не!