С вкус на проклятие

Излезе романът, победил в националния конкурс за криминален роман "По стъпките на Агата Кристи"
5 дек 2011 09:06, Петя Славова
5
С вкус на проклятие
Снимка: ЕРА

От „Чашата на проклятието” ще ни предложи да отпием авторката Лора Лазар.

Именно с този свой роман тя става победител в националния конкурс за криминален роман „По стъпките на Агата Кристи”.

След кратко отсъствие реставраторката Яна Среброва безуспешно се опитва да проникне в собствения си апартамент. Патронът на вратата е подменен, а в жилището й има следи от чужд човек.

Иманярът Игнат Казанджиев изкопава каменна розета със странни знаци върху нея. В същото време от стар гроб е откраднат череп.

На следващата сутрин Яна открива труп на мъж, който притежава ключ от дома й. Колегите й я смятат за мъртва, а вечерта е нападната от непознат, който няколко часа по-късно е убит.

Разследването на двете убийства е възложено на комисар Михаил Донов, известен на всички като Мишената. Те са извършени по един и същи начин – отравяне, а повечето улики водят към Яна. От изчезналия телефон на реставраторката Мишената получава информация къде да намери жертвите. А когато я открива на следващото местопрестъпление, убеждението, че тя е замесена, се затвърждава.

Иманярът Игнат Казанджиев търси помощ от археолог за разчитането на тайнствените знаци върху розетата. Специалистът Боян Градев смята, че в откритата каменна плоча са насложени една в друга две розети от времето на средновековна България – бронзовата с прабългарски руни от Плиска и тази от село Якимово. Но уликите отвеждат Мишената точно до новооткритата каменна розета.

Прабългарски магически ритуали, тайнствени руни и древни легенди са ключът към разкриването на престъпника.

„Чашата на проклятието” съчетава увлекателен и оригинален сюжет със стари български предания и символи.

Разказът е структуриран на основата на каменната розета, открита от иманяра. Действието се развива за четиринайсет дни, колкото е броят на изсечените прабългарски руни.

Същинското повествование е разположено в дванайсет дни, колкото са частите на розетата от село Якимово, а всеки ден е разделен на седем части според броя на лъчите на бронзовата розета от Плиска.

В основата на серията убийства са заложени и мотиви от старинната легенда за Ладика и нейната тайнствена лампа.

Лора Лазар е псевдоним, зад който авторката крие истинската си самоличност. „Чашата на проклятието” е първият й издаден роман. Нейната пиеса „Графити” е представяна на театралните сцени в страната, а втората „Мементо” печели поощрителната награда на конкурса на името на театър „София” през 2010 г.

Знае се, че писателката е историк по образование и творец по душа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Каплата преди 11 години
Браво за смелостта на издателите да издадат книга в България от български автор!
5
0
 
3
 
! Отговори
Спицата преди 12 години
Нямам търпение да си закупя книгата и най-вече да я прочета... Възхищавам се на авторката.. невероятен човек, много начетен и умен.. а също така човек с принципи... Просто.. най-добрата !!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
До Марина преди 12 години
Почакай малко. Още не са долетяли гълъбите да накацат върху творбата. И.... .. цвък-цвък.При положение ,че автора е български.Иначе браво на момичето. За смелостта да издаде книга в България.
3
0
 
1
 
! Отговори
ИВАН ДО:МАРИНА преди 12 години
УЧУДЕНА СИ,НО ВЕДНАГА СИ ОТГОВАРЯШ САМА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА СА В ПОВЕЧЕТО ПОСЕТИТЕЛИ НА САЙТА.ИНАЧЕ НОВИНАТА Е ХУБАВА,БЪЛГАРСКО,ЛО РАЗЛИЧНО ОТ ДАН БРАУН!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още днес ще потърся тази книга и с удоволствие ще я прочета. До днес не ми бяха известни никакви подробности относно самоличността на авторката, а за пиесите кой не е чувал. Ако в този сайт по-често се поместват подобни вести, ще се промени поне отчасти и обликът на средностатистическия му посетител.
1
0
 
7
 
! Отговори
Marina преди 12 години
Учудена съм как тук все още няма коментар! Ако статията беше за ***, пари, политици или каквито и да са пошли и посредствени неща....за минути да се е напълнило с коментарите на онези, чийто обществен живот протича в тези сайтове- недоволни, бесни, арогантни, винаги готови за спор и обиди! А това е една хубава новина- показва, че в България се твори, че се пишат интересни книги... какво по-хубаво от това, от култура! Поздравления за авторката! И нека такива новини се появяват все по-често!