Във "Владенията на страха" ни води монахиня

Пътеводителят по безстрашие на Пема Чодрьон от 6 април у нас
4 апр 2012 10:08, Петя Славова
0
Във "Владенията на страха" ни води монахиня
Снимка: Хермес

Пътеводител по безстрашие ни е подготвил Пема Чодрьон. Книгата „Владенията на страха” може да намерим от 6 април по книжанриците. Чодрьон е американска будистка монахиня, настоятел на първия тибетски манастир в Северна Америка и известен духовен учител. Тя е най-изтъкнатата ученичка на уважавания тибетски учител Чогям Трунгпа Ринпоче и негов духовен наследник.

Книгите й са преведени на 25 езика и се смятат за класически трудове, запознаващи западния читател с основните принципи на будизма и приложението им в съвременния живот.

Сред най-известните й творби са: „Мъдростта да не бягаш“; „Практикуване на мир по време на война – Една будистка перспектива“, „Започни от там, където си: Наръчник за състрадателен живот“; „Няма време за губене – Ръководство за пътя на Бодхисатва“; „Тонглен или пътя на трансформацията“ и др.

У нас вече е излизала „Когато светът ни се разпада”.

С „Владенията на страха” Чодрьон обяснява: „Винаги имаме избор, можем да позволим на трудностите, които срещаме по пътя си, да вкоравят сърцето ни, да ни направят вечно недоволни и уплашени. Или да смекчат сърцето ни, да ни превърнат в по-добри и състрадателни хора.“

Позовавайки се на древната будистка мъдрост, Пема Чодрьон ни учи как да посрещаме изпитанията, как да се изправяме лице в лице със страховете си и да не им позволяваме да управляват живота ни. За да се справяме с несигурността и непредвидимите събития от ежедневието, се изисква истински кураж и дух на воин.

Ето защо имаме нужда от състрадателно отношение не само към грешките и слабостите у другите, но и към нас самите. Само с безусловно приемане на нашата същност и с неспирен стремеж към израстване и просветление можем да избегнем машинациите на егото.

Да уловим настоящия момент и да постигнем хармония между външната и вътрешната ни реалност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари