Потребителите на е-книги стават все по-взискателни

Четем електронни книги предимно от лаптопи и специални четци
15 апр 2014 12:22, Елена Кирилова
10
Потребителите на е-книги стават все по-взискателни
Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на електронни книги в България се движи напред, макар и не толкова бързо. Потребителите на е-книги стават все повече, но остават минимален дял от общия брой читатели. Повечето хора все още изпитват технически трудности в използването на новите дигитални формати, но издателствата търсят начини за по-добра комуникация с тях.

Самите читатели виждат в електронната книга по-лесен и по-евтин достъп до литература. Причината за последното е фактът, че цената на е-книгата продължава да е 60% от тази на физическото копие. Всъщност вече говорим за един нов пазар, на който всички правят бавни и малко тромави стъпки. Въпреки това отбелязват реален напредък!

Тенденции

През 2013 г. е отчетен 231% ръст в броя издадени електронни книги спрямо 2012 г. Свидетелство за това оживление на пазара е и по-големият брой закупени електронни четци. Интересен факт е спадът в ръста на продадените четци с марка Kindle, които работят само с определен формат електронни книги.

Отдръпването на потребителите от този бранд показва, че хората са много по-информирани и търсят четци, които да разпознават и останалите популярни формати, заяви по време на конференцията Digital Biblio Technologies Мая Манчева, мениджър Маркетинг и реклама в платформата за продажба на електронни книги Biblio.bg,

По думите ѝ самият потребител е станал много по-чувствителен и взискателен, когато става дума за качеството на електронната книга. Той изисква ePub файловете, които получава, да бъдат с по-добро качество.

„Най-често електронни книги се четат на лаптопи. На второ място остават електронните четци, а след тях се нареждат таблетите и смартфоните“, разкри Александър Петров от Biblio.bg. По думите му потребителите често изтеглят е-книгата на персоналния си компютър, а след това я трансферират към друго устройство, на което им е удобно да четат. Забелязва се и малък брой потребители, които четат на служебен стационарен компютър, посочи Петров.

Според него, когато един потребител започне да чете електронни книги, той продължава да търси именно дигитално съдържание. Основната причина за бързото превръщане на читателя в лоялен потребител се дължи на факта, че той инвестира сума между 100 и 350 лева в устройство, на което да чете е-книги и желае да го използва активно.

„Хората са плахи в действията си. Първо започват да теглят безплатни издания, а едва по-късно се престрашават да си купят електронна книга“, категоричен е Петров.

Кой е читателят и какво иска той?

Хората, които купуват електронни книги у нас, са на възраст между 20 и 65 години, а основните устройства, които предпочитат за четене, са Pocketbook, Nook, Kobo, Kindle, както и различните марки таблети. Тенденцията е към по-утвърдени брандове на пазара, разкри Мая Манчева.

По думите ѝ най-продаваните заглавия в България са тези, които бележат най-големи продажби и в печатен вариант. Според Манчева изключително важно за издателите е да пуснат физическото и електронното копие на книгата по едно и също време на пазара, за да си гарантират повече продажби. Причината за това е, че най-купуваните електронни книги са тези, които се рекламират най-активно.

Повече по темата четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 10 години
Nook simple touch струва 78$ или приблизително 112 лв .В България го предлагат най-евтино между 160 и 180 лв.1. Покупателата ни способност не е същата като в UK.2. Българина не се научи, че печалба се прави от оборот а не от безумна надценка.
6
6
 
1
 
! Отговори
потребител преди 10 години
Тия там от маркетинга са казали това което трябва,според тях.Аз ,сигурно и много други са на обратното мнение. Дръпнах си книги , безплатно,мога да ги чета на всичко що е на батерия..и..е колкото е по интересна, толкова повече се отвращавах от този тип четене. Накрая си ги купих в хартиен вариант.Усещането и допира до книгата е хиляда пъти по приятно
5
0
 
2
 
! Отговори
и пак същия читател преди 10 години
за последно, обещавам :) Гледах някъде нещо , което ме впечатли. Едни от държавите, в които се чете най-много в Европа са Северните: Норвегия, Дания, Швеция и пр... Та в една от тях, ще "излъжа", ако посоча коя точно беше, в един от големите им градове или във всички по-големи, не помня точно, са поставили по пейките им в парка/ парковете баркодове, които отвеждат до електронни книги, това е free ..., книгите, ей така да си четеш ако искаш :)
4
0
 
5
 
! Отговори
MV преди 10 години
Ползваме няколко устрийства в къщи.Но Nook ST Glowlight е фаворит. Изключително устройство с Андроид.Харесвам хартиената книга, но пък с четците спасяваме дърветата !
3
0
 
3
 
! Отговори
същия читател преди 10 години
По мое скромно мнение, това е бъдещето, след не много години, почти няма да се използват хартиени издания, не че имам нещо против тях, не, просто това е бъдещето - еволюция!
2
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 10 години
Чета често и ВЕЧЕ само електронни книги! Библиотеката си я нося в джоба (телефона). Само най-новите издания не могат да се намерят free ..., но макар и малко по-късно, и те се появяват :) Не че не искам или не бих дал пари за книга, но пусти му материални ограничения .... Това е БГ реалността !
1
0
 
9
 
! Отговори
Пирата Ганьо преди 10 години
Книгите си ги свалям безплатно. И един e-ink ebook се избива бързо.