През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
какъв е изводът от това писание няма да купуваме книгата точка
199
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Имаше престъпления но Държавна сигурност контролираше всичко,тъй като имаше чл.1 от Конституцията,членовете на БКП,да имът ръководна роля/да не се закачът,престъпленията на комунистите,бяха обикновено потулвани/другато се отнасяше за безпартийните
198
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 196: имаше престъпления, но имаше и грешки. Ако виновният не е член на БКП е престъпление, ако е член на БКП е невинна грешка която трябва да се покрие за да не се разваля имиджа на партията майка. А колко престъпления на членове на БКП не са докладвани защото потърпевшите знаят,че най много тях да изкарат виновни само Господ знае.
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"в нашето малко градче сутрин докараха млякото преди да отвори магазина и го оставиха отпред, и по раннобудните на път за работа си вземаха бурканче и оставиха парите." - А сега градчето е под 1000 човека население, нали? То много е лесно така, като всички се знаят. Та знаят даже и кой кога отива на работа и кой кога от къде е минал. Елементарно!
196
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да имало е престъпления, какво да се прави човешка природа, но и имаше и наказание. За това и не бяха толкова много. Факт, в нашето малко градче сутрин докараха млякото преди да отвори магазина и го оставиха отпред, и по раннобудните на път за работа си вземаха бурканче и оставиха парите.
195
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на комунизма не се съобщаваше по ТВ, радио, вестници за нито еднопрестъпление."кокошкарските" кражби бяха малко, крадеше се от държавата, и то яко.Освен това хората по селата бяха по морални дисциплинирани, ромите бяха 10 пъти по-малко и не смееха да правят золуми, българите 10 пъти повече. Въобще обественият,, климат"беше по-здрав.
194
9
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
За комунистите тази книга е като през 1945 да застанеш и да обясняваш на 19 годишен от Хитлеровата младеж, че расизма е лош и, че режима е бил зъл! Никакъв шанс, те си умряха с идеята, че бяха прави, същото е и с нашите родени през соца хора,ще си отидат с идеята, че тогава в било рай! То като им е набивано до степен да стане част от ДНК-то им, няма как да се излекува!
193
8
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Колкото и доказателства да се извадят, примирите и откърмени със съветска пропаганда са неспасяемо! За тях истината не съществува, важно е какво е набила партията майка в кратунките им! От 2000 източника проверена и достоверна информация да им извадиш, те ще кажат на черното, бяло и ще продължат да си ланкат като радиоточки набитото в кратунките им! Единствената разлика между преди и сега, е, че днес по трудно се прикрива престъпление, през цоца беше лесно!
192
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина е пропаганда тая книга
191
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чернобилското информационно затъмнение в България показва колко му дремеше на бкпто за народа.
190
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При демокрацията престъпност няма. Престъпниците са обявявани за жертви и обществото всячески се старае да им даде възможност да убият максимален брой хора
189
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайки биографията на автора, историк (поне това е завършил?). Впоследствие поет пишещ гадости в стила на възхвала на наркотиците и умопомрачението, и накрая общински съветник - разбира се върл демократ, нещо се въздържам да докосна това "изследване".
188
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че има пропаганда - има. Издадената книга е нагледен пример за такава :))
187
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази книга трябва да е раздела научна фантастика :))
186
11
 
8
 
! Отговори
Само истината преди 1 месец
Другари, продължавате с лъжите си!Не лъжете, за да не бъдете лъгани!И така, първо твърдение:,,винаги е имало престъпления, но тогава наказваха престъпниците, а сега ги пускат".Лъжа! Много от престъпниците бяха вербувани от ,,органите". Да напомням ли кой създаде ,,мутрите"?Второ твърдение: ,,народния съд" го искали съюзниците. Лъжа!Искали са съд над ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИТЕ след края на войната!Да ви напомням ли кога се задейства ,,народния съд"?И кои са ,,осъдени"?Това е революционен трибунал,не съд
185
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тежки престъпления имаше и тогава и сега. Разликата: тогава бяха наказвани строго и затова бяха редки, сега не се наказват достатъчно строго и ефекта е обратен.
184
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времвто на социализма никой не си е въобразявал, че няма престъпления, вкл. и тежки, но бяха много по-малко от сега. Другата разлика със сега е, че тогава престъпниците влизаха в затвора, а сега рядко влизат и то по-дребните. Разбира се живееше се много по-спокойно. Вратите не се заключваха, нямаше решетки по прозорците и т.н. и това е факт.
183
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народният съд е създаден по нареждане на САЩ, Великобритания и СССР. Ако не си доволен, протестираха пред тях.
182
15
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Достатъчно е да се опише само престъпленията на т.н. Народен съд и плана е преизпълнен да десетилетия напред , без да се броят кражбите ,изнасилванията , грабежи.. и Белене.
181
7
 
10
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
За много от тежките престъпления против личността се споменава подробно в учебниците по криминалистика и съдебна медицина.Има и една книга от д-р Тотко Найденов-"Съдебните медици разказват",в която се описват криминални случаи от соц.времето,останали завинаги в тайна от обществеността.За убийствата и самоубийствата на войници в казармата има отделна книга,но не помня автора и заглавието.