Да усетиш "Тишина през октомври"

Йенс Грьондал представя книгата си у нас
17 май 2016 10:30, Петя Славова
0
Да усетиш "Тишина през октомври"
Снимка: Колибри

 Един от най-значимите съвременни датски писатели - Йенс Кристиан Грьондал пристига в България, за да представи лично книгата си "Тишина през октомври".

Срещата с него ще е на 28 май от 15.00 часа в литературен клуб "Перото" на НДК.

„Тишина през октомври“ е съвършено изплетен разказ за любовта, изолацията и надеждата, за преоценката на миналото и опитите за самоидентификация, за сложните отношения в рамките на двойката и различните схващания за предаността.
 
Авторът следва и разширява традиционния за скандинавската литература дискурс за брака, за психологическите битки и самотата на индивида в контекста на забързаното съвременно съществуване. „Тишина през октомври“ ни въвежда в размислите на един изкуствовед, чиято съпруга Астрид внезапно го напуска след осемнайсет години брак.
 
Останал сам в празния дом, героят се отдава на спомени за изтеклите години - срещата с Астрид, женитбата, децата, светският живот сред интелектуалната копенхагенска буржоазия, пътуванията до Париж, Лисабон, Ню Йорк... Езикът на Грьондал е ясен и точен, стилът – изискан, а сравнението с Пруст и неговия поток на съзнанието се налага от само себе си, без да накърнява самобитността на автора. 
 
Философ по образование, Йенс Кристиан Грьондал е автор на петнайсетина романа, много есета и пиеси. Почти всичките му книги са номинирани за престижни отличия и са преведени на над 20 езика. Удостоен с пет национални и международни награди, Грьондал без съмнение е един от най-видните съвременни датски писатели.
 
У нас книгата е в превод на Ева Кънева.

0
Още по темата: Йенс Кристиан Грьондал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари