Реверанс към криминалния жанр с "Убийство в метрото"

Мейвид Дориъл Хей е сравнявана с Агата Кристи и Дороти Сейърс
Обновена: 9 юли 2020 14:56 | 19 юни 2020 17:00, Петя Славова
4
Реверанс към криминалния жанр с "Убийство в метрото"
Снимка: "Еднорог"

Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век като Агата Кристи и Дороти Сейърс, Мейвис Дориъл Хей си спечелва много суперлативи, макар че написва едва три романа в жанра. Но още първият от тях, "Убийство в метрото", подсказва потенциала й да забърква неустоима криминална интрига с колоритни герои.

Действието в този класически детективски роман се развива в близост до Северната линия на лондонското метро. Когато госпожица Понгълтън е открита мъртва на стълбите на метростанция "Белсайз Парк" останалите пансионери в обитавания от нея хотел "Фрамптън" не са обзети от мъка при новината за смъртта на досадната възрастна дама. Но всички те имат своите теории за самоличността на убиеца, макар че от полицията прибързано задържат потенциалния извършител.

Мейвис Дориъл Хей ни поднася интригуващ сюжет, съсредоточен върху търсенето на убиеца, и умело обрисува всеки герой. В "Убийство в метрото" са налице всички съставки на класическия британски криминален роман: напрежение, хумор, неочаквани сюжетни обрати, романтична нишка и, разбира се, изненадващ финал. Героите са като парчета от един сложен пъзел, които все пак накрая си идват на местата, въпреки грешните стъпки на някои от главните действащи лица.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици.

Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. Автор на предговора за "Убийство в метрото" е Стивън Бут. Следващото заглавие от същата поредица, което ще се появи на българския пазар, ще бъде "Писък в Сохо" от Джон Брандън.

Мейвис Дориъл Хей е сред най-ярките автори от "Златната ера" на британската криминална проза. Името ú не е толкова популярно днес, защото публикува само три романа в този стил през 30-те години на 20 век. Те обаче се радват на изключително радушен прием, а "Убийство в метрото" е първият от тях, излязъл през 1934 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво става с убиецът на фелдшера от село Орешник, Иван Пачелиев?Там има убийство, на 72 годишен човек, а Дело и Присъда има ли?Ало?
2
2
 
2
 
! Отговори
А ние преди 3 години
До Чикаго и назад те тая боза сме сътворили
1
0
 
6
 
! Отговори
Gg преди 3 години
Еееех, колко хубаво да има и такива новини. За книги, филми, изложби... Стига с корони, убийства, спящи Буди, черепи и т.н. Благодарим за хубавата статия.